Németesek! Mikor zu és mikor um+zu?
De hiszen ez világos és érthető! :D Vagyis hogy mondjam... németül jól gondoltam.
Talán azért nem jöttem rá először, mert ha németül mondok valamit, alapból úgy állnak a fejemben össze a dolgok hogy zu+infinitivre rövidítve például.
és ha azon kattogok, hogy cél vagy ok, akkor a "teljes magyar verziót" kell végigpörgetni a fejemben. (jó, hát én még ilyen kis kezdőcske vagyok)
ezért tűnhetett az um+zu+inf. nehéznek.
de hát nem kell felesleges köröket tenni, a példáid nagyon jók, elég ezeket tudnom és tudom alkalmazni a szabályt úgy érzem.
A lázas példa külön jó, ma én is lázasan nyomtam az ágyat, és jobb perceimben meg netezek. :)
Köszönöm a segítséget!

Lehet úgy mondani, hogy az okhatározóinál van egy "egyidejűség" (most fekszem le, most vagyok lázas), a célhatározóinál meg egy "jövőidejűség" (most nem vagyok egészséges, lefekszem, hogy majd az legyek!)?
Bocs, hogy "belekotyogok", de ez nekem is nehezebben érthető. :)

21.18
Vannak különféle mellékmondatok, többek között célhatározói és okhatározói.
Amit Te írtál, az igaz, a "damit" is és az "um zu+Inf" is célhatározói. (ha különböznek az alanyok, akkor "damit + ragozott ige, ha egyeznek, akkor lehet "damit" is, és "um zu + Inf." is.
Azért kellett megkülönböztetni az okhatározóitól, mert igen közel állnak egymáshoz jelentésüket tekintve, csakhogy az okhatározói így nem rövidíthető. Ezért ezeket először is meg kell egymástól tudni különböztetni.
Nem kell ezt túlbonyolítani:
um zu-t használjuk, amikor a tagmondatok alanya azonos.
Pl.: Sokat tanulok, hogy jó jegyeket kapjak.
Ich lerne viel, um gute Noten zu bekommen.
damit-et használjuk, amikor az összetett mondat tagmondataiban különböző alany van.
Pl: Sokat tanulok, hogy a szüleim büszkék legyenek rám.
Ich lerne viel, damit meine Elter auf mich stolz sind.
ennyi! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!