Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A "nák-ozás" és a nevek...

A "nák-ozás" és a nevek előtti a/az miért hiba?

Figyelt kérdés

Úgy tudtam, hogy egyes nyelvjárások része a -nák toldalék olyan használata, hogy : tanulnák, tudnák, stb.

Valamint egy csomó helyen (nem csak BP-n) hallottam, hogy : a Zoli, az Eszti, a Peti, az András stb.

Vagy ezek miért számítanak hibának? Most a nyelvtankönyvi szabályon kívül. (mély-magas hangrendűség stb)

2013. aug. 29. 23:03
1 2
 1/19 A kérdező kommentje:
Itt vas megyében is hallottam már mind2-t, GYMS, Zala, és Baranya megyében is.
2013. aug. 29. 23:04
 2/19 A kérdező kommentje:
*Vas
2013. aug. 29. 23:05
 3/19 anonim ***** válasza:
100%

Ezeket hibának nevezni a "nyelvi babonák" kategóriába tartoznak. Egyszerűen a "hivatalos" magyarban nem hatnak túl elegánsnak. Tehát nyelvi környezet kérdése, hogy hol mit "illik" használni, de teljesen heles a -nákozás is, meg a névelők használata a nevek előtt is.

Lásd még: [link]

2013. aug. 29. 23:10
 4/19 anonim válasza:
62%

Nevek elé nem illik névelőt rakni, a -nák meg a szó jelentését változtatja meg.

Tanulnák (ők), tanulnék (én)

Innák (ők), innék (én)

2013. aug. 29. 23:47
 5/19 anonim ***** válasza:
44%

A tulajdon nevek elé névelő rakás az pesti szokás. Mivel a magyar média is ott "készül", ezért terjedőben van, de akkoris helytelen. Engem zavar.

A nák-ozás melyik nyelvjárás része? Nincs ilyen nyelvjárás, primitív emberek beszélnek így.

A nyelvtani szabályokat meg nem lehet félretenni, hogyhát azon kívül milyen érvek vannak ez ellen. Nincs más érv. Csak a hülye magyar nák-oz egyes szám első személyben.

A tájszólás az egészen más dolog. Azt elfogadom, és senkit nem nézek le miatta.

Nyugodtan lehet lepontozni kedves primitív nák-ozós hülyegyerekek. ;)

2013. aug. 30. 00:24
 6/19 anonim ***** válasza:
Ebcsont, miért nem olvasod inkább Nádasdy Ádám cikkeit? Legalább nem írnál butaságokat, és még tanulnál is valamit. Hát nem hasznosabb egy nyelvésztől tanulni?
2013. aug. 30. 00:34
 7/19 anonim ***** válasza:

Hát, az összes művét így hirtelen átolvasni aligha fogom, de linkelhetnél valamit arról amit ezzel kapcsolatban ír.

Bár be kell, hogy valljam, nyelvészek közül nekem már csak Grétsy tanár úr marad a favorit. :)

2013. aug. 30. 01:26
 8/19 anonim ***** válasza:
100%

OK, talán a legfontosabb összefoglaló:

[link]

részlet:

"3. Nincs olyan egészséges felnőtt ember, aki anyanyelvét helytelenül beszélné. A laikusok (és sajnos a legtöbb magyartanár is) a „helytelen” szót helytelenül használják, azt értik rajta, hogy „közönséges” vagy „fesztelen” vagy „népies”. Például: Mos má beadhassák neköm a inekciót. Ez nem helytelen, ez kifogástalan magyar mondat, megvannak a maga szigorú szabályai, melyeket ez a beszélő, sokezer társával együtt, anyanyelveként elsajátított, rendszeresen és logikusan használ. Legföljebb annyit mondhatunk, hogy „a művelt normától eltérő szabályrendszere van”. A Székelyföldön az egész falusi lakosság „suksüköl” (ezt Simonyi már 1906-ban leírja). Ha ők helytelenül beszélnek magyarul, akkor ki beszél jól, és milyen jogon állítja ezt magáról?"

2013. aug. 30. 02:02
 9/19 anonim ***** válasza:

Ebcsont! Grétsynél kevés ember ártott többet a magyar nyelvnek (de Balázs Géza sincs messze lemaradva tőle)! Ő ugyan nyelvművelőnek tartja magát, valójában viszont épp, hogy nem műveli, hanem felszántja és besózza bizonyos részeit. Azzal, hogy a mesterségesen kialakított, ún. "irodalmi" nyelvet tekinti "helyesnek" és követendőnek, kimondatlanul is megbélyegezte tájszólásokat mint "parasztos", "műveletlen". Ezzel arra ösztönzi az embereket, hogy elhagyják az otthonról hozott ízes beszédüket, ami a nyelvváltozatok visszaszorulásához majd eltűnéséhez vezet. Márpedig ha valamitől, akkor ettől bizonyosan szegényedik a magyar nyelv. :(

#4: Enélkül is vannak egybeeső igealakok, mégis tökéletesen érthető marad a mondanivaló a szövegkörnyezet miatt. Fogadok, te is azt mondod, hogy "(Ők) néztek valamit" ill. "(Ti) néztek valamit".

2013. aug. 30. 10:12
 10/19 anonim ***** válasza:

Én néztem valamit

Te néztél valamit

Ő nézett valamit

Mi néztünk valamit

Ti NÉZTETEK

2013. aug. 30. 12:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Mik a leggyakoribb német nyelvi hibák?

Németajkúak részéről.Olyanokra gondolok,mint magyaroknál a "-nákolás", "-suksükölés", vagy az Add odázás, Nem-e lehetne,a "köszönhetőenezés", az amely-ami keverése,a jé-ely keverése, az ikes igék (eszek-iszok),a miatt-végett,stb.kettőt tudok csak:a Genitiv kikopása,...

Franciások, átnéznétek amit írtam, van-e benne hiba?

Livemochán tanulok franciát, de hiába kértem tokenekért, egyik tutor sem nézte meg 4 napja. Ezért kérném hogy valaki nézze át. Les garçons maigres mangent du poisson au restaurant cher. La jolie fille boit un jus d’orange dans la cuisine vide et large. Les...

Mi a hiba ebben a mondatban?

So you lost your virginity when you were fat? A mondat eredetét hagyjuk :)

Ezekbe mi a hiba?

What you do last weekend? Can you tell me the way to the buses station? The hospital is on left. Go strait ahead. Excuse me. How much it costs? ezeket kéne kijavítani, de nem tudom, hogy mi a hiba segítenétek nagyon köszönöm

Angol! (túl rövid a kérdésed)?

Szerintetek értelmesek ezek a mondatok? Egy hivatalos 'lakás bérlő' hirdetésre kell visszaválaszolnom. It is a renovated house and it has got four levels. In one of bedroom there are two beds, in the other one there is one bed and in the last one there is a double...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!