Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Kultúra és közösség » Vallás

A kérdés

Törvény alatt kell lenni vagy sem?

Beidőzítettem egy tanító előadását másdopercre pontosan, azt hangsúlyozza, hogy a törvény alatt kell lennünk mert:

[link]


Minden más keresztény tanítótól pedig azt hallani, hogy nem vagyunk a törvény alatt, és hogy ne is akarjunk oda vissza menni.

A kegyelem és a hit által való megigazulás után Jézus elvárná tőlünk azt, hogy a törvény cselekedeteit tegyük?


Van valami köztes út, amelyen mind a két tanítás/nézet megállhat, vagy pedig nincs?

Elolvastam a Bibliában erről szóló részeket is, de most annyira összezavarodtam, hogy nemigazán egyértelműek a dolgok...Keress kérdéseket hasonló témákban: Isten, Jézus, Biblia, hit, kegyelem, törvény, Torah

  nov. 8. 20:44  Privát üzenet  

A válaszok
1 2
Aki a törvényt sulykolja az hamis tanító.

A válaszíró 56%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/11Időpont nov. 8. 20:58 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
KZitus nevű felhasználó válasza:

Galata 3:10-14

"Mindazok, akik abban bíznak, hogy meg tudják tenni, amit a törvény mond, átok alatt vannak, mert meg van írva: „Átkozott mindenki, aki nem teszi mindig azt, ami meg van írva a törvény tekercsében.” Ezenfelül nyilvánvaló, hogy Isten senkit sem nyilvánít igazságosnak a törvény által, mert „az igazságos a hite miatt fog élni”. A törvény pedig nem a hitre épül, hanem ezt mondja: „aki ezeket teszi, élni fog általuk”. Krisztus megvásárolt bennünket, és ezzel megszabadított minket a törvény átkától úgy, hogy átokká lett helyettünk, mert meg van írva: „Átkozott mindenki, aki oszlopra van akasztva.” Ez azért volt, hogy a nemzetek Krisztus Jézus által megkapják Ábrahám áldását, hogy a hitünk által megkapjuk a megígért szellemet."

Cselekedetek 15:10

"Akkor most miért teszitek próbára Istent azzal, hogy olyan igát raktok a tanítványok nyakába, amelyet sem ősapáink, sem mi nem tudtunk elhordozni?"

Jakab 2:10 " Mert ha valaki az egész törvényt megtartja, de egyetlen pontban hibás lépést tesz, az megsérti valamennyit."

Galácia 2:15, 16

" Mi, akik születésünktől fogva zsidók vagyunk, nem pedig nemzetekből való bűnösök, felismerjük, hogy az embert nem az alapján nyilvánítják igazságosnak, hogy azt teszi, ami a törvényben van, hanem egyedül a Jézus Krisztusba vetett hite alapján. Ezért Krisztus Jézusba vetettük a hitünket, hogy ez alapján nyilvánítsanak minket igazságosnak, ne pedig az alapján, hogy azt tesszük, amit a törvény előír. Mert senki* sem lesz igazságosnak nyilvánítva az alapján, hogy azt teszi, ami a törvényben van."A válasz 50%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 30%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/11Időpont nov. 8. 21:00 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

2 Korinthus 3:6

A ki alkalmatosokká tett minket arra, hogy új szövetség szolgái legyünk, nem betűé, hanem léleké; mert a betű megöl, a lélek pedig megelevenít.Jeremiás 31:31

Ímé, eljőnek a napok, azt mondja az Úr; és új szövetséget kötök az Izráel házával és a Júda házával.Róma 8:2

Mert a Jézus Krisztusban való élet lelkének törvénye megszabadított engem a bűn és a halál törvényétől.


János 6:63

A lélek az, a mi megelevenít, a test nem használ semmit: a beszédek, a melyeket én szólok néktek, lélek és élet.A válaszíró 39%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/11Időpont nov. 8. 21:13 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Jeremiás 31,33 ez lesz a szövetség, amelyet e napok után az Izráel házával kötök, azt mondja az Úr: Törvényemet az ő belsejökbe helyezem, és az ő szívökbe írom be, és Istenökké leszek, ők pedig népemmé lesznek.


Zsidók 8,10 ez az a szövetség, melyet kötök az Izráel házával, ama napok multán, mond az Úr: Adom az én törvényemet az ő elméjökbe, és az ő szívökbe írom azokat, és leszek nekik Istenök és ők lesznek nekem népem.


Inkább az adhat reálisabb képet szerintem, hogy igen a törvényt meg kell tartanunk, de nem vagyunk a törvény alatt, mert a törvény (Isten törvénye Torah) a mi szívünkbe íratik bele, a megváltás során.

Jézus pedig elmondja a titkát annak, hogy lehet Isten törvényét betartani (Mózes első könyvétől Jelenések könyvéig mindet), ami a szívünkben van:


Máté 22:37 Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. 38 Ez az első és nagy parancsolat. 39 A második pedig hasonlatos ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat. 40 E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták.


Máté 5:17 Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem. 18 Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, amíg minden be nem teljesedik.

Még nem teljesedett be minden: Jelenések 21: 16 - Így a TORAH még mindig érvényben van (a mi szívünkbe írva).


Talán rájöhettem egy kicsit lecsendesedve az Úrban, hogy hogy is vannak ezek a dolgok...# 4/11Időpont nov. 8. 22:07 Privát üzenet

Jézus új parancsot adott, a szeretet parancsát, a keresztényeknek ezt kell gyakorolniuk. Ebből persze sok minden következik, például aki szereti Istent, megtartja napját, tiszteli Őt, stb... Aki szereti embertársát, az nem öli meg, nem lopja meg, stb... Sőt a szeretet ennél tovább megy és az irgalmasság cselekedeteire késztet téged, így éhezőknek enni adsz, szomjazóknak italt kínálsz, betegeket megsegíted, stb...

Nem tudom, ez így mennyire érthető neked.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 68%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/11Időpont nov. 8. 22:09 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Elnézést, simán csak Jelenések 21-et szerettem volna írni, mert Jézus Ígérete szerint addig fog hathatósan tartani a törvény, amíg az ég és a föld el nem múlik, majd új ég és új föld nem lesz teremtve...

# 6/11Időpont nov. 8. 22:15 Privát üzenet
KZitus nevű felhasználó válasza:

A 6-os kommentedben összemosod a mózesi törvényt a krisztusi törvénnyel. Hatalmas a különbség a kettő között. Mint az idézetekből is láthatod az egyik megöl, a másik megelevenít.

Ha érvényben lenne a Mózes által kötött szövetség napjainkban, akkor érvénytelen lenne a Krisztus szövetsége.

Ennek nézz utána.....A válasz 84%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 30%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/11Időpont nov. 9. 06:57 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Nem a tóra van a szívbe írva.

A válasz 85%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 56%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/11Időpont nov. 9. 09:38 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Kíváncsi voltam ki az a tanító, azt hittem valami pap vagy teológus...gondolhattam volna, hogy nem. Én nem hiszem, hogy ő egyáltalán különösebben jártas a témában, ilyen videót akárki tud csinálni. Már láttam párat közülük, de megállapítottam, hogy sokszor félremagyaráz dolgokat, pontatlan stb., röviden, nem megbízható forrás. Szerintem ne foglalkozz a videóival, mert csak összezavarnak. Sokkal jobban jársz, ha te magad olvasod el a részeket, meg nézel utána a dolgoknak és nem az ő összeesküvés elméletekkel teletűzdelt következtetésit hallgatod. (Feltéve, hogy ez a kérdés nem egy reklám és csak nézettséget akartál.)

A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/11Időpont nov. 9. 23:47 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

KZitus és a többiek, akkor hogy kell a Máté 5:17-et értelmezni?


Ha már Jézus tanításairól van szó, miért idéz Ószövetségi parancsolatokat, mint feltételeket az örök élet reményében?:


Márk 10:17 És mikor útnak indult vala, hozzá futván egy ember és letérdelvén előtte, kérdezi vala őt: Jó Mester, mit cselekedjem, hogy az örökéletet elnyerhessem? 18 Jézus pedig monda néki: Miért mondasz engem jónak? Senki sem jó, csak egy, az Isten. 19 A parancsolatokat tudod: Ne paráználkodjál; ne ölj; ne lopj; hamis tanubizonyságot ne tégy, kárt ne tégy; tiszteljed atyádat és anyádat. 20 Az pedig felelvén, monda néki: Mester, mindezeket megtartottam ifjúságomtól fogva. 21 Jézus pedig rátekintvén, megkedvelé őt..# 10/11Időpont nov. 10. 10:00 Privát üzenet
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Mi a véleményetek Info Bubbleről és a követőiről?
Ti hogy álltok a disznóhússal? Szerintetek szabad enni?
Keresztény embernek. Megszabadulni a haragtol, és a bűntudattól?
Mózes 5. könyve, a törvény summája 23:1 Akinek szeméremteste zúzott vagy megcsonkított, ne menjen be az Úrnak községébe. Ez vajon mit jelenthet?
Van ilyen törvény a Bibliában?
Ha egy keresztény körül van metélve, akkor neki is tartania kell a zsidó törvényeket? (pl. kóser étkezés, szombati munka tilalma stb. )

Kérdések a Kultúra és közösség rovatbólKérdések a Vallás rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!