Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Kultúra és közösség » Vallás

A kérdés

Ugye mint tudjuk Lucifer fellázadt Isten ellen és levetettet a menyből! De erről a biblia nem ír konkrétan hogy így történt volna!?

A Bölcsességek könyve miért nincs a bibliába bele rakva? És honén is ered ez a könyv?

  márc. 26. 21:05  Privát üzenet  

A válaszok

Szia,


Több helyen is benne van a Szentírásban. Lásd Ésaiás 14,12–20; Ezékiel 28,12–19; Jelenések 12,3–10; 1Péter 5,8; 2Korinthus 11,14–15; Jakab 1,13–15 stb.


A Bölcsesség könyve, a Biblia görög kézirataiban „Salamon bölcsességei” a deuterokanonikus könyvek egyike. A deuterokanonikus, azaz másodkanonizált (protestáns szóhasználattal apokrif) könyvek azok az ószövetségi iratok, amelyek a kanonizálási mérlegelések eredményeként nem kerültek bele a héber bibliába, míg a 4. századi másodkanonizáció során belekerültek a reformáció korát megelőző keresztény bibliákba.


Üdv. PéterA válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 65%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/9Időpont márc. 26. 21:24 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Üdv : Péter

Ezeknek az írásoknak apokrif írásoknak, amelyek nem kerültek be a mostani jelenlegi bibliánkba, lehet hinni? nem lehet tudni kik az írók ? vagy melyik korba iródhatak ?# 2/9Időpont márc. 26. 21:47 Privát üzenet

Szia,


Pontosan így van. Mivel nem lehet tudni, hogy kik a szerzők és mikor íródtak ezért nem lehet nekik hinni, és ezért nem kerültek be a Bibliába.


Üdv. PéterA válasz 52%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 65%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/9Időpont márc. 26. 23:04 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"Ugye mint tudjuk Lucifer fellázadt Isten ellen és levetettet a menyből! "

Nem tudjuk. A réselméletesek találták ki, és nincs benne, sőt, szerintem ellentmond a Bibliának


"Több helyen is benne van a Szentírásban. Lásd Ésaiás 14,12–20; Ezékiel 28,12–19; Jelenések 12,3–10; 1Péter 5,8; 2Korinthus 11,14–15; Jakab 1,13–15"

Amiket Péter idéz, nézzétek át, mert egyáltalán nem arról írnak, hogy Lucifer fellázadt volna Isten ellen, és levettetett volna a Mennyből, hanem, hogy a sátán Isten ellensége ma is. Azért érdemes erre figyelni, mert a kettő nem egy és ugyanaz. Természetesen ma is "lázad" Isten ellen, de ebből nem kovetkezik sem a réselmélet, sem az, hogy a Föld teremtése előtt csata lett volna a Mennyben, és a számúzetési helyükre a Földre teremtette volna Isten az embert.


Pl.

5,8 Józanok legyetek, vigyázzatok; mert a ti ellenségetek, az ördög, mint ordító oroszlán szerte jár, keresvén, kit elnyeljen

(Semmi köze ennek a mennybéli lázadáshoz)


2 Kor

11,14 Nem is csoda; hisz maga a Sátán is átváltoztatja magát [Csel. 16,16-18.] világosság angyalává.


11,15 Nem nagy dolog azért, ha az ő szolgái is átváltoztatják magokat az igazság szolgáivá; a kiknek végök az [Fil. 3,19.] ő cselekedeteik szerint lészen.


(Ennek sincs semmi köze hozzá. Itt azt mondja Pál, hogy a sátán a csalás és megtévesztéshez folyamodik. Lsd. szövegkörnyezet és kereszthivatkozás)


Jelenések 12.3-10. Itt sem a mennybéli kivettetésről szólnak az igék, hanem, hogy a sárkány vonzza magával a "csillagokat", hogy segítsenek Jézust elpusztítani


Ésaiás 14.12-20: nem idézem, mert hosszú. Érdemes elolvasni. NEm a Mennybéli lázadásról szól, hanem :

"Miként estél alá az égről fényes csillag, hajnal fia!? Levágattál a földre, a ki népeken tapostál!"János evangéliumából és Jób könyvéből kiderül, hogy, hogy a Sátán volt Krisztus győzelme előtt a Föld ura, és így joga volt a Mennybe is bemenni, ISten színe előtt megjelenni, mivel - gondolom - az ember a bűnesettel átadta a sátánnak a fizikai világ feletti hatalmat. Jézus megdicsőülésekor (a keresztre feszítés előtt) győzött a sátán felett és vette vissza az uralmat a fizikai világ felett, így most az emberré vált Isten a világ ura. És ekkor dobták ki a sátánt végleg a Mennyből, mert - gondolom - már nem ura a fizikai világnak.


János

12,28 Atyám, dicsőítsd meg a te nevedet! Szózat jöve azért az égből: Meg is dicsőítettem, és újra megdicsőítem.


12,29 A sokaság azért, a mely ott állt és hallotta vala, azt mondá, hogy mennydörgött; mások mondának: Angyal szólt néki.


12,30 Felele Jézus és monda: Nem én érettem lőn e szó, hanem ti érettetek.


12,31 Most van e világ kárhoztatása; most vettetik ki e világ fejedelme:


12,32 És én, ha felemeltetem e [rész 3,14.8,28.] földről, mindeneket magamhoz vonszok.


Persze itt sem derül ki pontosan, hogy honnan vettetik ki a világ fejedelme. Illetve a Jelenések 12.9 alapján derül ki. A Jelenések 12 is pont ezt az időszakot írja le, Krisztus első adventjét.


Nézzük csak mennyire összefügg az előbb idézett János 1228-32-vel:

12,9 És vetteték a nagy sárkány, [rész 20,2. 1 Móz. 3,1.4.15.] ama régi kígyó, a ki neveztetik ördögnek és a Sátánnak, ki mind az egész föld kerekségét elhiteti, vetteték a földre, és az ő angyalai is ő vele levettetének.


12,10 És hallék nagy szózatot az égben, a mely ezt mondja vala: Most lett meg az idvesség [rész 7,10.19,1.] és az erő, és a mi Istenünknek országa, és [rész 11,15.12,10.19,6.] az ő Krisztusának hatalma; mert a mi atyánkfiainak vádolója levettetett, ki vádolja vala őket éjjel és nappal a mi Istenünk előtt.


De érdemes elolvasni a 12. fejezet összes versét, látszik, hogy az első advent idejéről szól:

12,5 És szűle fiú-magzatot, a ki [rész 2,27.19,15. Zsolt. 2,9.] vasvesszővel legeltet minden nemzetet; és ragadtaték annak fia Istenhez és az ő királyiszékéhez.


Úgyhogy óvatosan ezekkel a versekkel és ezzel a teológiával, hogy az ember teremtése előtt lázadás volt a Mennyben!


Apokrif:

Ha valaki eléggé járatos már a Biblia szövegkörnyezetében, tartalmában, mondanivalójában, már ő is könnyedén észreveheti, hogy az apokrifek ellenmondanak sok esetben a Biblia fő mondanivalójánakA válasz 33%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 32%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/9Időpont márc. 27. 08:16 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Látom részletesen leírtad nekem az utóbbi válaszoló, de azért nem pontosan így van ez, hisz ha legelejére vissza megyünk a kezdetekhez, akkor hogy lehetett Sátán ha ő sose volt a menyben mint angyal? honén lett teremtve? Isten biztosan nem teremtette ilyen gonoszra! É ugye tudjuk Isten mindeneknek teremtője , szóval a Sátánt is valakinek meg kellett teremttetni-e , de mivel ha Isten teremtette meg őt nyilván való jónak teremtette, Szentnek aki őt imádja, nem pedig gyűlölködőnek teremtette!

# 5/9Időpont márc. 27. 11:19 Privát üzenet

Mivel az apostolok számtalan helyen idézik az említett könyvet, sőt maga Jézus is, miért ne lehetne hinni neki? Akkor se Jézusnak, se az apostoloknak nem hiszel? A keresztények mindig is használták ezt a könyvet, sőt maguk a zsidók is, hogy ők később kivették, az az ő dolguk. Mi keresztények vagyunk és nem zsidók.


A szerzőséget tekintve pedig szinte alig pár ószövetségi könyvnek ismert a szerzője, ha egyáltalán azoknak ismert. Sőt még az újszövetségi könyvek közt is van olyan, amelyiknek nem tisztázott, hogy ki a szerzője, pl Péter 2. levele.A válaszíró 68%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/9Időpont márc. 27. 16:33 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

ermészetesen hiszek a bibliának is meg Jézusnak is , de így felmerült bennem egy ilyen kérdés ezzel kapcsolatban (szoktam a bibliát tanulmányozni ) de ezzel kapcsolatban igen keveset tudtam megszerezni , de majd az igazat oda át megfogom megtudni már csak!

# 7/9Időpont márc. 27. 19:17 Privát üzenet

Lucifer... Mindegy, gondolom Sátánra gondolsz, aki az Ördög és ős kígyó?

Levettetett, igen, ír is róla a Biblia több helyen, arról is, hogy mi lesz a sorsa. Az apokrifek... tudtommal nem csak bizonytalan forrás, illetve ellentmondásosság esetén zártak ki könyveket.(pl. Énok könyve) Hanem akkor is ha nem voltak Istenhez köthetőek, isteni ihletettségűek. Pl. A hadtörténeti beszámolók, ha jól emlékszem a Makabeusok könyve is ilyen.A válaszíró 34%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/9Időpont márc. 29. 03:59 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

A Bibliában, azok a könyvek vannak benne, amelyeket Isten ihletett és leiratott a szolgáival.

Más könyvek, amelyek nincsenek a Bibliában nem Istentől vannak.A válaszíró 45%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/9Időpont márc. 30. 12:11 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Isten miért száműzte a mennyből Lucifert, és a mennyben volt valami istennő szerűség?
A microchiprol nem ir konkretan a jelenesek konyve a bibliaban ugye?
Létezik olyan Biblia, ami a Sátán és annak angyalai vagy követői szemszögéből mutatja be a jelentősebb Biblia eseményeket?
Isten kegyelméből kárhozunk el és kerülünk a pokol bugyraiba?
Lucifer és a Sátán ugyan az a személy?
Te konkrétan hogyan szoktál imádkozni?

Kérdések a Kultúra és közösség rovatbólKérdések a Vallás rovatból
Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!