Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Biblikus örök pokolról amit...

Biblikus örök pokolról amit ír a cikkben mit gondolsz?

Figyelt kérdés

Akik nem tértek meg ez vár rájuk szerintem örokke igazsagtalan


A Biblia kijelenti, hogy a pokol örök (Máté 25:46). Sokaknak igen nehezükre esik ebben igazságosságot felfedezni. A kérdés az, hogy „mindössze" 70-, 80-, vagy 90 bűnben leélt évnek hogyan lehet igazságos isteni bűntetése az örök szenvedés? Miért érdemel a véges életet élt bűnös végtelen büntetést?


Két bibliai elv is létezik, melyek egyértelműen kimondják, hogy a pokolban töltött örökkévalóság a bűn igazságos büntetése függetlenül attól, hogy meddig tartott az adott személy evilági élete.


Először is, a Biblia állítása szerint minden bűn végső soron Isten ellen irányul (Zsoltárok 51:6). A büntetés mértéke részben a bűn céljától, annak indíttatásától függ. Az emberi bíróságok a másik személy ellen elkövetett testi sértés esetén pénzbírságot és/vagy szabadságvesztést rendelhetnek el. Ezzel szemben, ha valaki az ország elnökét, vagy legfelsőbb elöljáróját bántalmazza, azt jó eséllyel egész életére börtönbe zárják. Az emberi bíróságok így járnak el annak ellenére is, hogy egy egyszeri — tehát nem folytatólagos vagy ismételt — tettről van szó. Isten végtelenül nagyobb és magasztosabb minden emberi lénynél. Mennyivel inkább érdemesek tehát bűnös tetteink az ilyen nagy büntetésre annak tudatában, hogy azok Istent sértik (Rómabeliekhez 6:23)?


A második érv szerint sehol sincs megírva a Bibliában, hogy halálunk után nem követünk el többé bűnt. Azok, akik pokolra jutnak egyszerre csak — mintegy varázsütésre — bűntelenné és tökéletessé válnának? Persze, hogy nem. Mindazok, akik Jézus Krisztus nélkül lépnek be az örökkévalóságba, önnön gonoszságuk kenyerét fogják enni. A keményszívűek örökre keményszívűek is maradnak. „Ott lészen sírás és fogcsikorgatás"(Máté 25:30), megtérés viszont nem. A pokolra jutó bűnösök saját természetük martalékává válnak majd. Olyan bűntől fertőzött, gonosz, erkölcstelen és aljas lényekké lesznek örökre, akik nem születtek újra, és így megváltva sincsenek. A tűznek tava az Isten elleni örök lázadás helye lesz, még azután is, hogy ez a lázadás már megítéltetett (Jelenések 20:14-15; vö. Jelenések 16:9,11). A megváltás ingyen-ajándékát visszautasító emberek nem „csak" 70-, 80-, vagy 100 évig követnek el bűnöket, hanem az örökkévalóság teljessége alatt.


Végső soron a lényeg az, hogy aki Istentől el akar zárkózni és Istenről még hallani sem akar, az meg is fogja kapni szívének kívánságát. A hívők mind azok az emberek, akik azt mondják az Úrnak: „legyen meg a Te akaratod". A hitetlenek pedig azok, akiknek maga Isten mondja: „legyen meg a te akaratod". Az igazságos ítélettől meg nem menekülő emberek szabad akaratuk szerint utasítják el a Jézus Krisztusban kapott megváltás kegyelmi ajándékát, és bűneikben maradnak; Isten tiszteletben fogja tartani döntésüket és azok minden következményét, mégpedig örökre


aug. 24. 15:31
 1/8 anonim ***** válasza:
85%
Van ám külön vallás kategória, nem kell ide is beszivárogni ezzel a xarral.
aug. 24. 15:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
56%

"A Biblia kijelenti, hogy a pokol örök (Máté 25:46)"

Hát nem igazán ... Annyit ír, hogy örök gyötrelem.


És miután ellent mond a Jelenések 20.14-nek, az értelmezésed a rossz.


20,14 A pokol pedig és a halál vettetének a tűznek tavába. Ez a második halál, a tűznek tava.


TEhát a pokol nem örök. Az új teremtéssel az is megszűnik, ahogy a halál is és minden nem krisztushívő

aug. 24. 16:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
60%
Én elhiszem hogy örökké tart a pokol. Minden református elhiszi meg a katolikusok is.
aug. 24. 16:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:

A Biblia nem tanítja kétség nélkül az örök pokolt. Ez csak egy lehetséges olvasata annak a néhány igerésznek, ami a büntetéssel kapcsolatos. Az aionios szó nem feltétlenül örökkét jelent, hanem jelenthet "a következő korszakot" is.

A kárhozatot, büntetést fel lehet fogni javító célúnak is, nem bosszúnak. Nyilván vannak olyanok, akik tetteik alapján megérdemlik a bosszút is, a kemény büntetést. Ám aki közülük megtér ebben az életben, törlődik a büntetése.

A három legelterjedtebb nézet a pokolról:

Pokoli háromszög

[link]


Én az univerzalizmus felé húzok, de nem állíthatom ezt dogmaként és, hogy Isten végül erőszakkal mindenkinek kegyelmet ad, még aki nem akarja annak is.

aug. 24. 21:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:

Ha szeretnél elmerülni, hogy a kereszténység hogyan értelmezte a pokol témát (korai kereszténységtől kezdve), egy nem szokványos könyv:

Frederic Farrar : Mercy and judgement

[link]

aug. 24. 22:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:

Ezen munka előzménye volt az Eternal hope igehirdetés sorozat

[link]


pdf-ben ez is letölthető

aug. 24. 22:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

Ajánlom még Bolyki György: Mi lesz a pokolban?

https://www.youtube.com/watch?v=ol4Xvustuow


És C S Lewis: A nagy válás, utóbbi is kicsit kizökkent megcsontosodott nézeteinkből

aug. 24. 22:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

Volt már párszor a kérdés.

Az egyik ebből most is aktív.

Nem akarsz esetleg visszaolvasni?

Amúgy a vallási kérdéseknek van külön kategóriája.


Röviden: a Biblia szerint a pokol nem egy kínzóhely, hanem egy nyughely, és a végítéletkor meg fog semmisülni.

Tudom, hogy a Bibliában ennek az ellenkezője IS szerepel - csak ugye ez egy végtelenül jó isten, tehát nem csinálna olyat. Ezt valami pogány vallásból vehették át.

aug. 25. 07:57
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!