Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Szerintetek az ember meg...

Pupusz kérdése:

Szerintetek az ember meg tudja állapítani 100%-osan, hogy mi a jó és mi a rossz?

Figyelt kérdés
Vezetőink mindig azt állítják, hogy tudják, mi a jó és mi a rossz számunkra. Sok egyházban is azt tanítják, hogy ők a Biblia alapján tudják mi a jó és mi a rossz. Sokan úgy gondoljuk valamiről, hogy jó, aztán kiderül, hogy rossz. Világunkból sem az derül ki, hogy az emberiségnek sikerült megállapítania, mi a jó és mi a rossz. Szegénység, igazságtalanságok, háborúk, elnyomás, kizsákmányolás, gyűlölet stb. Nyugati kereszténynek mondott kulturánkban sem tűnik úgy, hogy sikerült megállapítani. Ádám és Éva evett a Jó és rossz tudásának fájáról. Az ördög azt mondta, ha eszünk jó és rossz tudói leszünk. Azok lettünk? Mit gondoltok erről?

márc. 9. 11:57
A kérdező szavazást indított:
Igen, pontosan tudjuk, mi a jó és mi a rossz
Egyáltalán nem tudjuk, mi a jó és mi a rossz
Valamiről tudjuk, valamiről nem, hogy jó, vagy rossz
19 szavazat
1 2 3 4
 1/31 anonim ***** válasza:
15%

Az ember nem úgy lett megteremtve, hogy tudja mi az ami a javára válik, és mi nem.

Ha megszületik egy gyermek akkor Ő sem tudja, kell valaki aki elmondja neki, akinek jóval nagyobb tapasztalata van.

Ezt a jogot pedig Isten megtartotta saját magának, az ember nem kapott korlátlan szabad akaratot, tehát némileg függ a Teremtőjétől.


Annak a bizonyos fának, ez volt a funkciója.

Az az, az ember tartsa szem előtt, hogy Istennek a jogait nem veheti el.

Azóta némileg szereztünk tapasztalatokat, és nagyjából tudjuk, hogy mi a rossz, és mi nem. Vagy is nem mindent tudunk, soha nem is fogunk mindet tudni, ezért szükségünk van Isten vezetésére, irányítására.


Ha tudnánk, akkor minden rosszat elkerülnénk.

márc. 9. 12:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/31 anonim ***** válasza:
100%

Igen, ami valakinek rossz, attól valaki szenved. Ez viszont nem jogosítja fel őt arra, hogy másnak szenvedés okozzon.

Olyan sosem lesz, hogy egyedül bármit megkaphatsz és nem kell figyelned másokra sem.

A normális ember együttműködik a másikkal.

márc. 9. 12:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/31 anonim ***** válasza:
100%

Teljesen szubjektív, hogy mit nevezünk jónak/rossznak.


Rendszerint attól függ, hogy ki milyen szociális környezetben nő fel.

Részben a személyiségtől, intelligenciától.

Részben meg evolúciós-pszichológiai okokra vezethető vissza egy döntés.


De egyébként minden embernek van egy sajátos elképzelése.

márc. 9. 14:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/31 anonim ***** válasza:
Még valami: Ádám-Éva meg ilyenekben nem hiszek. #3 voltam
márc. 9. 14:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/31 Jégszív ***** válasza:

Egyértelmű válasz ERRE NEM ADHATÓ!


Létezik egy TETT. Ismerős? "gondolattal szóval, cselekedettel és mulasztással" ugyebár.

Néhány egészen kirívó esettől eltekintve van, aki ezt a cselekményt ELKÖVETI, és van/vannak (lehet önmaga is!), akire ez HATÁSSAL VAN.

Csakhogy!


- Gyakran előfordul, hogy ez valaki számára "JÓ", de más számára "ROSSZ".


- Számos esetben az elkövető a tette KÖVETKEZMÉNYEIT nem látja előre.


- Számtalan felekezet csak "papol" róla, hogy az ember cselekedeteiben "VÁLASZTHAT JÓ ÉS ROSSZ KÖZÖTT". Ez finoman szólva is egy baromság: rengeteg tettét KÉNYSZEREK hatására végzi, és pl. két rossz között választhat csak. Jó esetben mindkettő következményeit tisztán is látja.


- Változnak a korok, változnak a társadalmak és a közvetlen (pl. családi) KÖRNYEZET, amely mind, mind változással van az egyén erkölcsére.


Szóval ezek a dolgok sokkal bonyolultabbak annál, hogy egy óvodás színvonalú Tízparancsolat vagy egy ilyen-olyan katekizmus skatulyába foglalná az egészet. Persze jó: Vannak akik ilyen színvonalon még képesek felfogni, akkor viszont a semminél sokkal többet érnek.

márc. 9. 14:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/31 anonim ***** válasza:

Kinek a szempontjából jó vagy rossz?


Vallási szempontból egyébként meg össze vissza kiszokták forgatni, hogy például a Biblia alapján mi a jó vagy mi a rossz. Ha valamelyik vallási vezető azt mondja, hogy ő tudja, hogy mi a jó az beképzelt vagy hazug.

márc. 9. 15:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/31 A kérdező kommentje:
Jézus Krisztus egymás szeretésére tanít. Ez a Jó. Ami nem szeretet, az Rossz. A jó és rossz relativizálása végképp oda vezet, hogy ne tudjuk megállapítani, mi a jó és mi a rossz. Önző világunkban mindenkinek az a jó, ami neki jó, akkor is, ha másoknak az rossz. Erre nevel a világ. Tagadja az abszolút Jó létezését. Ha pedig tagadjuk az abszolút Jó létezését, akkor fogalmunk sem lesz, hogy mi a jó és mi a rossz és nem is lesz senki (Isten), akit erről megkérdezhetnénk, mert hitünk sem lesz. Ha nem hiszünk, akkor nem Isten lesz a felettes énünk, aki egyedüliként tudja, hogy mi a Jó és mi a Rossz. Tehát vakon bolyongunk, érdekeink által vezérelve, tekintet nélkül másokra. Itt tart a világunk.
márc. 9. 17:56
 8/31 Potyondi Gergely ***** válasza:
25%

Ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani hogy mi a jó és mi a rossz, hallgatnunk kell a lelkiismeretünkre, mert a lelkiismeret az Isten hangja bennünk, és mindenkit a helyes útra akar terelni.


Fontos hogy a lelkiismeretünket ne keverük össze a vágyainkal.


Pl.: Ha valaki a munkahelyemen kerüli a munkát miközben a főnökök nem figyelnek, akkor arra vágyom hogy az illető lebukjon, de a lelkiismeretem azt mondja hogy szelíden figyelmeztessem négyszemközt, és ne szégyenítsem meg.

Ha elárulom őt, azzal hajlamos vagyok magamnak azt hazudni hogy jól cselekedtem, hisz a főnökök megtudták az igazat, és többet fog dolgozni a munkaidejében a munkakerülő ember, de valójából helytelenül cselekedtem, mert hatalmas utálatot vagy gyűlöletet okoztunk a munkakerülő emberben.


Ha valaki elnyomja vagy azt hazudja magának hogy nincs lelkiismerete, attól még igen is van neki.


A lelkiismeret előhozatalára a legjobb megoldás ha imádságban kérjük Istent hogy erősítse meg a lelkiismeretünket, böjtöljünk is érte azzal hogy lemondunk valamilyen vágyunkról, továbbá olvassuk Jézus szavait és tartsuk meg.

márc. 9. 19:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/31 A kérdező kommentje:
8-as, nagyon jól látod. Köszönöm, hogy megosztottad! Isten áldjon meg bőségesen!
márc. 9. 19:35
 10/31 anonim ***** válasza:

"Jézus Krisztus egymás szeretésére tanít. Ez a Jó. Ami nem szeretet, az Rossz. "


Tehát amikor a valaki szereti a gyerekeket, másként mint ahogyan normális az jó?

Ha valaki szeret például egy hírességet és a szeretete miatt elrabolja akkor az jó?


" Önző világunkban mindenkinek az a jó, ami neki jó, akkor is, ha másoknak az rossz. Erre nevel a világ. "

Nem erre nevel a világ hanem ilyen az ember. Ez alól nincs kivétel, mindenki a saját haszna miatt tesz mindent."Tagadja az abszolút Jó létezését. Ha pedig tagadjuk az abszolút Jó létezését, akkor fogalmunk sem lesz, hogy mi a jó és mi a rossz és nem is lesz senki (Isten), akit erről megkérdezhetnénk, mert hitünk sem lesz. "

A probléma, hogy a te "abszolút jó"-d Istenhez van kötve. Más vallásba tartozó személyeké pedig az ő istenükhöz van kötve. Azonban egyik istenség sem létezik bizonyítottabban mint a másik ezért a sok "abszolút jó" közül csak kényed kedvedre kiválasztottad a te vallásodhoz tartozót.


"Tehát vakon bolyongunk, érdekeink által vezérelve, tekintet nélkül másokra."

Nem egészen. A több ezer éves eltérő és kis millióféleképpen értelmezett vallási erkölcstől függetlenül fel lehet állítani a tapasztalatokra, logikára építve egy erkölcsi rendszert ami objektívan és fejlődőképesen próbálja a lehető legboldogabb társadalomhoz vezető erkölcsi rendszert megalkotni.

Például a humanista mozgalom is hasonlót próbál terjeszteni.


"mi a jó és mi a rossz, hallgatnunk kell a lelkiismeretünkre, mert a lelkiismeret az Isten hangja bennünk, és mindenkit a helyes útra akar terelni."

Hát akkor Istennek gondjai vannak a döntéshozással mert a lelkiismeret emberenként változik. Különösen ha más országból, kultúrából való. Persze ez nem meglepő mivel a lelkiismeret nem Isten szava hanem tanult.

márc. 9. 21:02
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!