Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan lehet a 23. zsoltárt...

Hogyan lehet a 23. zsoltárt erkölcsi üzenetekkel elemezni?

Figyelt kérdés

Zsoltárok könyve 23. rész


1. Dávid zsoltára. Az Úr az én pásztorom; nem szűkölködöm.

2. Fűves legelőkön nyugtat engem, és csendes vizekhez terelget engem.

3. Lelkemet megvidámítja, az igazság ösvényein vezet engem az ő nevéért.

4. Még ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek a gonosztól, mert te velem vagy; a te veszsződ és botod, azok vigasztalnak engem.

5. Asztalt terítesz nékem az én ellenségeim előtt; elárasztod fejem olajjal; csordultig van a poharam.

6. Bizonyára jóságod és kegyelmed követnek engem életem minden napján, s az Úr házában lakozom hosszú ideig.


2011. febr. 12. 11:57
 1/4 anonim ***** válasza:

Én így értelmezném:


1. Isten báránya vagyok, büszke vagyok rá.

2. Isten a kijelölt úton vezet bennünket, a legelők és a csendes vizek az élet fontos pillanatait foglalja magába.

3. Ha hittel kérek valamit, megadja, ezáltal közelebb kerülök az Úrhoz.

4. Ez a rész nem szorul magyarázatra.

5. Ha megdobnak kővel, dobj vissza kenyérrel.

6. Isten megbocsájtja bűneinket.


Én így értelmezem. Ha tévednék, akkor bocsánat. Tévedni emberi dolog. :)

2011. febr. 12. 15:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 yuda ***** válasza:

1. Isten teljes ellátást ad (nem szűkölködsz semmiben)

2.nyugalmat és békét találsz nála, emberi értelemmel fel nem foghatót.

3.örömöt ad a szívedbe, igazságban vezet, soha nem bűnökben-ha bünökbe kerülsz, oda magadtól mentél,nem ő vezetett.

4.akár halálos veszedelemben is veled lesz, akkor is megkapod a vezetést és természetfeletti vígasztalását.

5.ellenségeid jóakaróddá teszi,még ők fognak ellátni téged (remélem látod, ez sem természetes dolog), Isten jelenléte (olaja) rádárad és betelsz vele.

6.Ha Istennel jársz, akkor életed végéig megtapasztalhatod ki nem érdemelt jóindulatát (kegyelmét), áldásait

2011. febr. 12. 18:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
88%

Szia!


Ez a zsoltár ún. bizalom-zsoltár. A bizalom-motívum a panaszének egyik alkotóeleme, itt ez önálló formában jelenik meg. Két hasonlatot használ a zsoltáríró. Először pásztorhoz, majd vendéglátó házigazdához hasonlítja az Istent.


Az ókori keleti népek gyakran nevezték isteneiket és királyaikat pásztoroknak. A pásztor szó gondoskodást fejez ki. Hasonlóképpen a Biblia is pásztornak nevezi Istent, a népet pedig az Ő nyájának (Például Ézsaiás, Jeremiás, Ezékiel, Hóseás próféták könyveiben). Pásztoroknak nevezi a Biblia a királyokat és más vezető embereket is (Lásd Sámuel próféta, Mikeás Próféta...stb).


A zsoltáríró az Istenről mint népe pásztoráról szóló gondolatokat önmagára vonatkoztatja, és azt mondja, hogy az Úr az én pásztorom. Az Újszövetség szerint Jézus Krisztus a jó pásztor (Lásd János evangéliuma és Jelenések könyve).


Az első vers két rövid mondatból áll. Bár kötőszó nincs köztük, oksági kapcsolatban állnak egymással. Prózában így mondanánk: Pásztorom az Úr, ezért nem szűkölködöm. A pásztor úgy vezeti juhait, hogy zöld legelőhöz és a pihenőhelyen vízhez jussanak, amelytől felüdülhetnek. Ő ismeri az igaz utat. A keleti pásztor nem a nyáj mögött ment, hanem előtte. Ha sötét völgyön a "halál árnyékában" kell a nyájnak átmennie, bármelyik szikla mögül támadás érheti a nyájat. Ilyenkor a pásztor a (szegekkel kivert) buzogányt használja, és megvédi a nyájat. Van kisebb botja is; erre támaszkodik, és a nyájból elcsatangoló juhokat ezzel húzza vissza. A juhoknak nem kell félni, mert "vigasztalja" őket a védelmükre használt fegyver. – Mindez "az Ő nevéért" történik. Itt már a tartalom szétfeszíti a keretet. A földi pásztor a maga hasznáért munkálkodik. Az Úr – az Ő nevéért, neve dicsőségéért.


A második hasonlat az Urat mint vendéglátó házigazdát mutatja be. A nomád időben nagyra becsülték a vendégszeretetet. A házigazda szükség esetén meg is védte vendégét, aki az ő hajlékának oltalma alatt volt. A zsoltáríró olyan emberhez hasonlítja magát, akinek még idejében sikerült elérnie erős oltalmazójának házát. Mire üldözői odaérnek, már tehetetlenek. Látniuk kell, hogy ő már biztonságban van, sőt terített asztal mellett foglal helyet. Megbecsült vendégként bánt vele a házigazda: fejét olajjal kente meg.


A 6. vers már nem hasonlatokban beszél. Itt tudjuk meg, mire vonatkozott az előző két hasonlat. A zsoltáríró azért nem fél, mert az Isten házában lehet mint az Úr vendége. Itt oltalmat nyer üldözőitől. Most már az Úr jósága és szövetségi hűsége követi őt. A vers második felében a héber szöveg így szól: "visszatérek az Úr házába". Ez arra utal, hogy a zsoltáríró rendszeresen részt fog venni a zarándokutakon. Ehelyett a Septuaginta az Úr házában való "lakozásról" beszél. Ez a zsidó papok és a léviták kiváltsága volt, mely azonban már a hívekre is kiterjed, hiszen velük van az Isten.


Üdv. Péter

2011. febr. 13. 00:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:

1.Az ÚR vezeti minden léptemet,állandóan velem van,megőriz engem az angyalai által (Zsolt 91:9-12). Nem szűkölködöm,nincs hiányom semmiben mert Jézus azért jött,hogy életünk legyen sőt bőségben éljünk.Mert Isten királyságát teszem(legalábbis akarom,bár sokszor nehéz) az első helyre,ezért ráadásként magadatik a többi is nekem - kaja,ruha minden ami kell.

2."Békességet hagyok nektek: az én békességemet adom nektek; de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen." - János 14:27

3."Minden gazdagságnál nagyobb öröm,ha intelmeid szerint élhetek." - Zsoltárok 119:14 "Lábam előtt mécses a te igét, ösvényem világossága." - Zsoltárok 119:105

4."Ne félj, mert én veled vagyok, ne csüggedj, mert én vagyok Istened! Megerősítelek, meg is segítelek, sőt győzelmes jobbommal támogatlak." - Ézsaiás 41:10

5.Asztalt terítesz nekem az én ellenségeim előtt...Láttál már ilyet?Hogy valaki leül az ellenségei előtt vacsorázni pl? :D Nemhiszem..Egyrészről az ÚR gondoskodik rólad,még a nehéz időkben is(háború akár szellemi akár testi).Leülsz ellenségeid előtt vacsorázni nem lesz semmi bajod,ugyanis azt mondja az ige,hogy aki ellened jön elesik veled szemben. Ézsaiás 54:15

6.Jézus azt mondta,hogy veletek leszek minden napon a világ végezetéig. Ha vele jársz akkor ezek a jó dolgok fognak kísérni utadon.

2011. febr. 13. 23:23
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!