Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Kultúra és közösség » Vallás

A kérdés

Jézus mikor született?

Ha egyáltalán élt...Én úgy tudom októberben vagy tavasszal. Álítólag...

 2009. júl. 8. 21:14  Privát üzenet  

A válaszok
1 2
Mindenki mást hisz...vki azt hiszi h december 24-én, vki azt, h dec. 25.-én de a valóság az, h dec. 21.-én született.

A válasz 37%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 84%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/19Időpont 2009. júl. 8. 21:27 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
ha évszámra gondolsz akkor nem pontosan 2009 évvel ezelőtt, általában a történészek +/- 7 évvel számolnak....az biztos, hogy Augustus uralkodásának idején

A válasz 77%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 65%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/19Időpont 2009. júl. 8. 21:30 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
az a helyezet hogy nem tudjuk 1003 -ra is soroltak mar de amugy ugy van hogy 0 -ba onan szamoljuk az idot es amugy december 24-en unepeljuk (karácsony)

A válasz 47%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/19Időpont 2009. júl. 8. 21:40 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

A Biblia szerint Krisztus születése Heródes király idejében történt. Bármilyen lexikonban elolvashatjuk azonban, hogy Heródes Kr. e. 4-ben halt meg. Ezt a dátumot egy olyan lázadás időpontjának megállapításából tudjuk, amelyről Josephus Flavius számol be A zsidók története c. munkájában. A lázadás Jeruzsálemben tört ki Heródes életének vége felé, mert a rómaiak egy aranyozott sast függesztettek ki a templom főkapuja fölé. Heródes leverte a lázadást, a vezetőket máglyára küldte. Azon az éjszakán holdfogyatkozás volt.


A csillagászok bármilyen időszakra és földrajzi helyre ki tudják számítani a múlt és a jövő hold- és napfogyatkozásait, így megállapították, hogy ebben az esetben vagy egy Kr. e. 5-ös, vagy egy évvel későbbi esemény jöhet szóba. Az előbbi sokkal látványosabb, ezért feltűnőbb volt. A történelmi források alapján a lázadás és Heródes halála között - amely a zsidó húsvét előtt következett be - még több hónapnak kellett eltelnie. Így - mivel a Kr. e. 5-ös fogyatkozás ősszel volt - valószínű, hogy Heródes Kr. e. 4 húsvétja előtt halt meg. Jézusnak pedig ezek szerint Kr. e. 4 előtt kellett megszületnie, ami jól összevág az Augustus uralkodásának évei körüli problémával.


A kérdéses időtartam másik végének behatárolásához is meríthetünk adatokat a Bibliából. Lukács evangéliumának második része így kezdődik: Történt pedig azokban a napokban, hogy Augustus császár rendeletet adott ki: írják össze az egész földet. Ez az első összeírás akkor történt, amikor Szíriában Cirénius volt a helytartó.


Ezek alapján a Kr. e. 8-ban kiadott császári rendelet jöhet szóba. Augustus összesen három összeírást (vagyonösszeírást és népszámlálást) rendelt el uralkodása alatt - ezt az ankarai Augustus-templom falán lévő felirat tanúsítja. Aki ismeri az Újszövetséget, jól tudja, hogy Jézus akkor született, amikor József és Mária Betlehem városába mentek, hogy összeírják őket. Összegezve az elmondottakat: Krisztusnak Kr. e. 8 és 4 között kellett megszületnie. Az eseményt csodálatos égi esemény kísérte.A válasz 86%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 68%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/19Időpont 2009. júl. 8. 21:49 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Nem az évszámra hanem a hónapra és a napra gondoltam.Igen azt tudom hogy dec. 24-én ünnepeljük a születését a történet ezt a részét ismerem...az pogány a ünnep a téli napforduló idejére tették az akkori keresztények hogy könnyebb legyen összehozni az embereket és megtéríteni őket a templomokban...de utána a reform korban(?) azt akarták hogy ezt otthon is ünnepeljék az emberek ne csak a templom négy fala közöt ekkor jött visza a fenyő ünnep és ebből lett szeretet ünnepe.Ugye jól tudom?Mert nem vagyok minden részében 100%-ik biztos abban amit leírtam.

# 5/19Időpont 2009. júl. 8. 21:50 Privát üzenet
A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat főleg az utolsónak!

# 6/19Időpont 2009. júl. 8. 21:52 Privát üzenet
ez most pont olyan mintha megkérdeznék hogy pontosan mikor született Károly Róbert vagy Szent István.Nem hiszem hogy ezt már ki lehet deríteni ráadásul nem is biztos hogy élt .Nincs rá semmilyen konkrét bizonyíték.Azóta eltelt 2009 év semmilyen papír vagy más személyes holmi nem maradt ami bizonyítaná hogy Jézus élt.

A válasz 38%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/19Időpont 2009. júl. 8. 22:23 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
már láttam erről vitát ezen az oldalon, de sajna nem tudom, hol

A válasz 42%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 77%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/19Időpont 2009. júl. 8. 22:43 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
21:49 jól írta az év körülbelüli tippjét, ennyi az, amit nagyjából biztosan tudunk Jézus születési idejéről, a hónap-nap már kérdéses, már csak azért is, mert akkoriban más naptár volt, mint amit ma használunk. Több feltételezés van, de abban mindegyik egyetért, hogy nem a karácsony időpontja. Főleg, ha azt vesszük, hogy ahol született, az mediterrán éghajlati terület, északi féltekéje a Földnek, vagyis vannak évszakok, ami azt jelenti, hogy télen ugyanúgy hideg van, és ilyen hidegről nem számol be a Biblia Jézus születésének az idejére, sőt, arról van szó, hogy a pásztorok a szabad ég alatt őrizték a nyájat, nem tudom, ez akkoriban ott télen mennyire lehetett lehetséges.

A válasz 76%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 81%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/19Időpont 2009. júl. 8. 23:03 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Az egyik bibliai beszámoló pontosen erről szól.

Így kezdődik: "„Pásztorok tanyáztak azon a vidéken a szabad ég alatt, és őrködtek éjszaka a nyájuk mellett...(Lukács 2:8–14)


Igen, a téli hónapokat kizárja szinte mindenki. De azért lehet pontosabbat mondani erről. Persze nem azzal a céllal, mintha fontos lenne Jézus születésnapjának az ismerete, vagy megünneplése mert nem az!

Ha ma felolvasnád azt a fenti beszámolót egy átlagos izraelinek, és megkérdeznéd tőle, az év melyik szakában lehet ez, valószínűleg azt válaszolná: „Valamikor április és október között.” Miért? A válasz egyszerű. Novembertől márciusig hideg és esős évszak van Izraelben, és december 25. természetesen télidőre esik. A pásztorok nem éltek volna a szabad ég alatt, éjszaka a mezőn őrködve a nyájuk mellett. Betlehem, ahol Jézus született, magasabban helyezkedik el, és csak néhány km-re van Jeruzsálemtől. Még azokban az években is, amikor az időjárás kevésbé szélsőséges, a tél folyamán itt meglehetősen hideg van éjszaka (Mikeás 5:2; Lukács 2:15).


A Biblia egy prófécián keresztül megmutatja az évnek azt az időszakát, amelyben Jézus született. Hol teszi ezt?


Dániel könyvének 9. fejezetében találjuk az egyik leglenyűgözőbb próféciát a Messiással kapcsolatban. Leírja mind az eljövetelét, mind a halálban történő kiirtását, amely gondoskodott a váltságáldozatról a bűnért való engesztelésre, és megszilárdítja az alapot az engedelmes emberek számára, hogy ’örökké tartó igazságot’ nyerjenek (Dániel 9:24–27, Úf; vö. Máté 20:28). E szerint a prófécia szerint, mindez egy 70 évhetes időszakon belül teljesedik be, az i. e. 455. évtől kezdődően, amikor kiadták a Jeruzsálem újjáépítésére vonatkozó parancsot. (Nehémiás 2:1–11). Az ebben a próféciában szereplő időfelosztásból kivehető, hogy a Messiás a 70. évhét elején fog feltűnni. Ez akkor történt, amikor i. sz. 29-ben Jézus megkeresztelkedésre jelentkezett, hivatalosan megkezdve messiási szerepét. „A hét felén”, vagyis három és fél év múlva, a Messiást kiirtják, ezáltal vetve véget a Mózesi Törvényszövetség alatti valamennyi áldozat értékének (Zsidók 9:11–15; 10:1–10).


Ez a prófécia rávilágít arra, hogy Jézus szolgálata három és fél év hosszúságú volt. Jézus a Pászka idején halt meg, niszán 14-én (a zsidó naptár szerint), i. sz. 33 tavaszán. Az ennek megfelelő dátum abban az évben április 1. lenne (Máté 26:2). Ha visszaszámolunk három és fél évet, akkor ez i. sz. 29 október elejére helyezi a megkeresztelkedését. Lukács arról tájékoztat minket, hogy Jézus közel 30 éves volt megkeresztelkedésekor (Lukács 3:21–23). Ez azt jelentené, hogy Jézus születése szintén október eleje körül volt. Lukács beszámolójával összhangban, a pásztorok az évnek annak a szakában még kint voltak „a szabad ég alatt, és őrködtek éjszaka a nyájuk mellett” (Lukács 2:8, Úf).


Tehát a Bibliai kronológiai bizonyítékok őszre teszik Jézus születését!

Kevés okunk van kételkedni abban, hogy Jézus első követői, akik zsidó származásúak voltak, nem ünnepelték az ő születésnapját. Az Encyclopaedia Judaica szerint „a születésnap megünneplése ismeretlen a hagyományos zsidó szertartásokban”. A korai keresztények bizonyosan nem vettek át egy ilyen ünnepet. Ahelyett, hogy születését ünnepelték volna, tiszteletben tartották Jézus parancsát, hogy emlékezzenek meg a haláláról, amelynek időpontja kétségbevonhatatlan volt számukra — nevezetesen niszán 14. (Lukács 22:7, 15, 19, 20; 1Korinthus 11:23–26).

Nyilván ezért sem került feljegyzésre a bibliában ennek az eseménynek a dátuma. Annak ellenére, hogy rengeteg más eseménynek pedig pontos dátumot adtak.A válasz 63%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 22%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/19Időpont 2009. júl. 8. 23:27 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Miért december 25. -én ünnepeljük a Karácsonyt, ha Jézus tényleg nem akkor született?
Jézus melyik év, melyik hónap, melyik napján született?
Jézus Krisztus december 25-én született, akkor az időszámítás és az új év miért nem innen kezdődik?
Ki tudja, hogy honnan szedték a katolikusok, hogy jézus december 24. -én született?
Jézus születésekor, az evangéliumban úgy olvastam a pásztorok szabad ég alatt tartották azon a éjszakán a nyájukat, ezek szerint nem Decemberben született. Miért tartjuk meg ezt...
Olyan elméleteket is hallottam, hogy Jézus nem úgy született és halt meg ahogy a Bibliában írják. állítólag a tekercsekben is ez áll. mit tudtok erről?

Kérdések a Kultúra és közösség rovatbólKérdések a Vallás rovatból
Minden jog fenntartva © 2018, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!