Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Kultúra és közösség » Vallás

A kérdés

A pünkösdi karizmatikus mozgalom valóban egy új reformáció volna a kereszténységen bellül?

Hétvégén láttam videót a Hit Gyülekezete rendezvényéről, ahol a pásztor szerint a jövő a pünkösdi karizmatikus mozgalomé a kereszténységen bellül, példának a nyugaton lévő egyházak több milliós követőit hozta fel.

Felválthatják-e a Hitgyülihez hasonló felekezetek a régi pl. Katolikus vagy protestáns egyházakat?Keress kérdéseket hasonló témákban: katolikus, protestáns, Hit Gyülekezete

 2018. júl. 11. 12:18  Privát üzenet  

A válaszok
1 2 3 4

A tendenciák nem azt mutatják, hogy fel fogják váltani. Egyébként melyik váltaná fel? Mert van néhány ezer különböző felekezet ezekből világszerte.

Amúgy mi mást mondana? Egy református szerint a kálvinizmus a jövő, egy ortodox szerint az ortodoxia a jövő, egy ateista szerint az ateizmus a jövő, nagyon meglepő módon egy hitgyülis lelkész szerint pedig a pünkösdi felekezeteké a jövő.A válasz 64%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 68%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/35Időpont 2018. júl. 11. 13:22 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A reformáció visszaalakítást jelent. Nem tudom, hogy a karizmatikusok mit szeretnének visszaalakítani, ők inkább tovább rombolják a kereszténységet, mert show műsort csinálnak az istentiszteletekből, látvány és élmény egyházzá szeretnék alakítani a keresztény vallást. Tény, hogy a világi emberek, akik szeretik és igénylik az élvezeteket jobban megszólíthatók ha részesülnek valamilyen fizikai megtapasztalásban is, háttérbe szorítva ezzel a lelkieket, de a hit pont a lelki kincsekről és a láthatatlanokban való bízásról szól. A régi történelmi egyházak soha sem fognak megszűnni, igény mindig lesz az igazi istentiszteletre, az Istenhez méltó dicsőítésre. Hogy mennyivel leszünk kevesebben annak nincs jelentősége, Isten megőrzi az igazakat. A Bibliából tudjuk, hogy mindig lesznek olyan tanítók akik becsapják és megtévesztik az embereket, de aki tiszta szívvel keresi Istent, az rátalál a helyes keskeny útra.

A válasz 54%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 34%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/35Időpont 2018. júl. 11. 14:16 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
a katolikusok, görög katolikusok, ortodox keresztények elég jól tudják, hogy miért azok. Mindig is nagy súlyt fektettek a tudatosításra- lásd a skolasztikusokat,az egyházatyákat, a patrisztikát, és külön kiemelve Thomas a Kempis-t, mely Krisztus követésére gyakorlati útmutató. Nem fogják lecserélni - bár nagyon sokan drukkolnak ezért, túl sokan is, egyre többen is. Az sem véletlen, hogy a keresztényellenes szabadkőműves és vallásellenes kommunista erők legjobban a katolikusokat bántják, sőt irtják (lásd francia forradalom), mert ők is tudják, noha dekadens, de abban van még olyan realizációs erő, amit meg akarnak szüntetni. A hitgyülit egyébként politikai okokból hozta létre a szdsz- a (szerintük) keresztény birkák orránál fogva vezetésére, és állandóan csepülik a más felekezeteket (ördögi ez, az egész kereszténység megszüntetését célozza: az ördög egyik titulusa, diabolo szétdobáló szétvető). Voltak akik bedőltek, igen, De ez nem jelent semmit.

A válasz 57%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/35Időpont 2018. júl. 11. 14:55 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Katolikus karizmatikus vagyok. Szerintem egyáltalán nem kell, hogy a pünkösdi-karizmatikus vonal felváltsa az egyházat, hiszen ezt a lelkiségi mozgalmat a katolikus egyház is elfogadja, vannak katolikus karizmatikus közösségek.


A hitgyülinek viszont semmi köze a karizmatikusokhoz, az csak egy pünkösdi karizmatikus köntösbe bújtatott show-biznisz, politikai szekta. Szomorúnak tartom, ha valaki ezt azonosítja a karizmatikus megújulással.A válasz 80%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 68%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/35Időpont 2018. júl. 11. 15:55 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
fxmaster nevű felhasználó válasza:

kedves 4-es mindig is akartamm beszelni egy katolikus karizmatikusal (en katolikus vagyok) nalattok is van hogy idegen nyelveken beszeltek vagy reszeketek vagy remegtek a szent lelek altal? Mert en hiszem hogy a szent leleknek vannak ajandekai es a hivo embert is megajandekoza de nem hogy nem tudja az ember a testet akor kontrolalni meg halandzsa imakat mert a hitgyulinel ezt lattam

A válasz 29%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 54%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/35Időpont 2018. júl. 11. 17:34 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

#5 olyat még nem láttam, hogy valaki ne tudna kontrollálni a testét. Hitgyülis videókon láttam eleg fura dolgokat, hogy vergődtek az emberek, na ilyet én nálunk még nem láttam.

Nyelveken szólás viszont van nálunk is. Egyáltalán nem kell ennek nagy feneket keríteni, ez magánimádságnak jó, nyilván, az nem helyes, ha valaki így akarna prédikálni, szólni a közösség előtt, pláne ha nincs olyan, aki magyarázni tudná, ezt írja Pál apostol. Ez csak magánimadság, hiszem azt, hogy a Szentlélek indítja ezt el, és mégha te magad nem is tudod, pontosan mit mondasz Istennek, Isten pontosan tudja. :) De nem kell ettől megilyedni. Privát üzenetben szívesen válaszolok, ha van még valami kérdésed ezzel kapcsolatban. :)A válasz 55%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 68%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/35Időpont 2018. júl. 11. 18:36 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Felváltani? Miért kellene? Az ember ellensége a Sátán, nem pedig bizonyos egyházak, felekezetek, csoportok. Az emberi társadalom sokszínűségébe belefér, hogy egymással párhuzamosan működjenek különféle meggyőződéseket valló embercsoportok. Sajnos sok vallásos emberben nincs meg az a bölcsesség, mint amilyen Gamálielben volt, aki ezt mondta a Szanhedrin előtt az apostolokkal kapcsolatban:


"Mostanra nézve is mondom néktek, álljatok el ez emberektől, és hagyjatok békét nékik: mert ha emberektől van e tanács, vagy e dolog, semmivé lesz; Ha pedig Istentől van, ti fel nem bonthatjátok azt; nehogy esetleg Isten ellen harcolóknak is találtassatok." (ApCsel 5,38-39)


Sokan gondolják, hogy Isten rászorul arra, hogy testi-pszichikai módszerekkel védelmezzék az Ő ügyét. Nevetséges! Ha a Hit Gyüli ennyire csípi némelyek szemét, csinálják jobban, és mutassák meg, hogy jobban is lehet. Ehelyett sokan inkább csaholnak rá, mint kutya a mentőautóra. A problémájuk az irigység, ezért keresik a fogást a Hit Gyülin, de többre nem mennek, mint az elődeik.


Egy hitesA válasz 11%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 55%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/35Időpont 2018. júl. 12. 05:24 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Na igen, de nem mehetünk el a tények mellett, legdinamikusabban fejlődő keresztény felekezetek ezek.

Nem akarok számokat idézgetni, de nézzünk meg, míg például egy hillsong koncertet, amin emberek tízezrei vannak jelen, addig a nagy templomok konganak az ürességtől.

Vagy vegyük példának milyen sok ember tér meg Istenhez, a Hitgyülekezetének köszönhetően, akik előtte nem is voltak hívők ( ami még a keményvonalú katolikusok szemében is pozitívum akkor kéne hogy legyen)

Eközben a történelmi egyházak hívei csökkenőben van# 8/35Időpont 2018. júl. 12. 15:19 Privát üzenet

"Nem akarok számokat idézgetni"

Engedd meg, hogy megtegyem helyetted.

2001-ben a lakosság 0,4%-a volt hitgyülis, 2011-re ez lecvsökkent 0,18-ra. Van benne egy dinamikus fejlődés, csak szerintem nem olyan irányban, amelyet te reméltél. Egyébként az adatokat leellenőrizheted, ha nekem nem hiszed el, nem hasraütés-szerűen írtam.


Egyébként lehet olyankor voltál "nagy templomban", amikor nem volt szentmise vagy istentisztelet. Javaslom olyankor is nézd meg, amikor van ilyen alkalom.

Egy zenei koncertet, ahova az ország minden részéből mennek, összehasonlítani egy helyi kis templommal meg hülyeség. Az egyik vonzáskörzekete akár az egész ország, a másiké meg egy kis település teszem azt.A válasz 86%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 68%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/35Időpont 2018. júl. 12. 15:54 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Vicces a Hillsongot meg a hitgyülit párhuzamba állítani. 😂


A Hillsong egy kifejezetten liberális megagyülekezet, melegeket is összeadnak, a hitgyüli meg tökre utálkozik a melegekkel kapcsolatban. Ez csak egy példa a sok közül, és szerintem mindkét véglet hibás, viszont a Hillsong zenéi szuperek. :)


Amúgy egy nagyvárosban tele templomok szoktak lenni vasárnap.A válasz 45%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 68%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/35Időpont 2018. júl. 12. 16:09 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Protestánsok! Mit szerettek a katolikus egyházban?
Az Evangélikusoknak vagy a Reformátusoknak van olyan ünnepe, amin Geyer Flórián Dalát éneklik?
Mit tudtok Loyolai Ignácról?
A reformáció szerintetek hozzájárult a természettudományos fellendüléshez? Mit gondoltok a Nature cikkéről?
Mikor fejeződhet be, a reformáció?
A Magyarországi református templomokban?

Kérdések a Kultúra és közösség rovatbólKérdések a Vallás rovatból
Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!