Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Kultúra és közösség » Valláskritika

A kérdés

Noé bárkájában hogy fért el minden állatból 2db?

1.Vagy például édes sós vízi állatok hogy bírták ki?ugyanabban a vízben.

2. Ha az Ararát hegyen feneklett meg a bárka, akkor utána hogy lehet hogy távoli kontinensre kerültek bizonyos állatok? Pl: kenguru,koala,pingvin,jegesmedve.


3. Apró állatok, hogy vészelték át? Pl: hangya, szitakötő, pókok, stbstb

4. Honnan volt ivóvíz/élelem mindenféle állatnak? Vagy megfelelő páratartalom, hőmérséklet.. közeg?Keress kérdéseket hasonló témákban: Noé, Biblia, bárka, állat

  okt. 8. 23:42  Privát üzenet  

A válaszok
1 2 3 4
Úgy, hogy ez csak egy tanmese, nem szó szerint kell értelmezni.

A válasz 78%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/35Időpont okt. 9. 00:10 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Te egy MESÉT komolyan veszel és ténynek akarod tartani???

A válasz 35%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/35Időpont okt. 9. 07:37 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A bibliatudomány szerint Noé története (az egész teremtéstörténettel együtt) etiológia, nem pedig történelem. Magyarul: teológiai mondanivalója van, és a környező népekkel szembeni istenképet hirdet. Keletkezési ideje jelenlegi formájában az i.e. 5. szazadra tehető, az alapja a Gilgames eopsz, és 2 forrásból szerkesztették össze.

A válasz 35%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 49%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/35Időpont okt. 9. 07:59 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Még valami: ahogy az első írta: tanmese.


Az első hallgatók sem értelmezhették szó szerint.A válasz 29%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 49%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/35Időpont okt. 9. 08:01 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

A Biblia nem írja, h minden állatból. Leírja világosan, hogy melyekből kell a nemük szerint vinni kettőt kettőt. Ez kb. a mai rendszertani családnak felel meg


Kérdező, a kérdéseidre kb. 100 oldalas választ kellene írni. Ha valóban érdekel, itt le van írva a válasz:

[link]

10. fejezettől (144.o.)


Ne feledjétek, a tudomány fejlődésével jönnek folyamatosan a válaszok. Ha az evós mesét támogató tudósoknak megengeditek, hogy "majd idővel fognak mindent megválaszolni", úgy kénytelenek vagytok a kreacionistáknak is megengedni. Így logikus.


Az előző 4 válaszoló ateista troll, ezt is vedd figyelembe. Minden kérdéshez ezt a választ írják, függetlenül attól, hogy jó-e a válasz, avagy sem. Láthatod, hogy nem bizonyítanak, nem indokolnak. ellentétben velem.

Nyilván egy mesét, a törzsfejlődést már meg sem próbálják bizonyítani, mert mindig csúfos vereséget szenvedtek. Most marad a személyeskedés, meg az indoklás nélküli "bemondásos cáfolat", amiről már a hároméves gyerek is tudja, hogy semmit nem ér.


"Apró állatok, hogy vészelték át? Pl: hangya, szitakötő, pókok, stbstb"

Könyörgöm, legalább egyszer olvasd el az 1 Mózes 6. és 7. fejezetet, akkor nem kérdeznél feleslegesen. Rovarokról, halakról szó sincs, hogy vigye fel őket is a bárkára.

Ha elegendő lesz majd a biológiai alapismereted, vagy az élettapasztalatod, akkor már nem aggódnál rovarokért. Szívós kis dögök...


"Honnan volt ivóvíz/élelem mindenféle állatnak? Vagy megfelelő páratartalom, hőmérséklet.. közeg?"

Minek kérdezel úgy, hogy el sem olvasod, amiről érdeklődsz?


Nyilvánvalóan trollkérdés, de akik majd idővel olvasni fogják, és az igazságot kutatják, azoknak szól a válaszom.A válasz 11%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 32%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/35Időpont okt. 9. 08:25 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"A bibliatudomány szerint Noé története..."

:) Hagyd már ezt a bibliatudományos marhaságot. Soha nem msikerült legalább egyetlen forrást linkelned. Dawkins marhaságai pedig nem bibliatudományA válasz 24%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 32%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/35Időpont okt. 9. 08:28 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

#6


Később válaszolok, és adok forrásokat is.A válasz 85%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 49%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/35Időpont okt. 9. 09:37 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

#6


Elsőként ajánlom Siegfried Zimmer" "Árt-e a hitnek a bibliatudomány" című könyvét, ami bevezetéssel szolgál a témába. A bibliatudományos módszert konkrétan be is mutatja egy szentírási szövegen, ír a fundamentaliznusról is.


Link: [link]


Noé történetének helyes értelmezésével kapcsolatban Rózsa Huba: "Őstörténet" című munkáját ajánlom. Az Ószövetség kutatásban Magyarországon ugyanis egyértelműen ő az egyik legjobb (ha nem a legjobb). Pár éve a teológia területén elért tudományos munkásságáért Széchényi díjjal jutalmazták.


Az "Őstörténet" is ilyen kiemelkedő tudományos munkája, ahol rámutat arra, hogy az eredeti szerző nem történelmet írt, így a Teremtés könyve elején találjató elbeszélések NEM szó szerint értelmezőek.


Illetve Szalai András is írt egy jegyzetet a témáról az Apologia kutatóközpont honlapján "a Genezis műfaji elemzése címmel, ahol felhasználja a fent említett irodalmat is:


[link]


Összességében elmondható, hogy a teremtéstörténetet - benne Noé történetével - ma már csak az olyan szekták értelmezik, mint a Jehova tanúi, a hit gyülekezete, vagy a hetednapi adventisták.


Darwinnal kapcsolatban meg csak annyit, hogy - számodra meglepő módon - tisztában volt a kreacionista érvekkel. Ugyanis az evolúciótagadók 160 éve ugyanazokat az érveket hozzák fel. Darwin ismerte ezeket, és "A fajok eredete" egy későbbi kiadásaban (ez van jelenleg kereskedelmi forgalomban Magyarországon) válaszolt rájuk.


Érdekes módon az evolúciótagadók nem tanultak és nem is újítottak szinte semmit. Sőt hazudnak, hogy Darwin még XY-al nem volt tisztában, noha ő maga már a saját korában cáfolta szinte az összes evolúciótagadó érvet.A válasz 71%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 49%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/35Időpont okt. 9. 10:52 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Az "Őstörténethez" lemaradt a link. Tessék:[link]A válasz 65%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 49%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/35Időpont okt. 9. 10:54 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Természetesen sehogy. De a hely a legkisebb gond. Rengeteg állat rettentő szűktűrésű bizonyos környezeti feltételekre. Hőmérséklet, páratartalom, stb. Számtalan faj már a Közel-Kelet közelébe sem ért volna el, hisz már útközben kipusztul, hisz elviselhetetlen számára a megszokottól eltérő hőmérséklet vagy a specifikus táplálékforrásának teljes hiánya.

A sztorinak gyakorlatilag nincs olyan pontja ami természettudományos szempontból reális. De ez csak a kreacionisták elmaradott nézeteivel áll szemben. A keresztények többsége azért gondolkodik is, nem csak vakon hisz mesékben. Ők sosem vettek szó szerint egy ilyen nyilvánvaló tanmesét.A válasz 78%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/35Időpont okt. 9. 11:08 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Milyen állatból háziasították a kutyát?
Igaz, hogy az összes állatból a tetű az egyetlen ami nem lehet tetves, vagy az is lehet?
Noé Bárkájában voltak tengeri akváriumok? Hogyan tudták ókori technikával lehabzót, ozmót stb. csinálni? Hová tették a kékbálna-pár akváriumát?
A vallásosoknak elfogadhatóbb lenne az evolúció elmélete, ha nem a majmokból fejlődtünk volna ki, hanem a farkasokból, a lovakból vagy más "nemes" állatból?
Noé bárkájában hol lehettek a föld alatti élőlények, valamint a vízi élőlények közül az édes ill. sós vizűek, (attól függően, hogy milyen vizű volt az özönvíz) valamint a folyami halak?
Hogyan fért el a világ összes állata noé bárkájában? és hogyan gyüjtötte be őket a világ minden tájáról? Pl. a kengurukat ausztráliából?

Kérdések a Kultúra és közösség rovatbólKérdések a Valláskritika rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!