Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Jehova tanúi, mormonok,...

Jehova tanúi, mormonok, unitáriusok keresztény irányzatok vagy ki vannak zárva?

Figyelt kérdés
Alaptanításaik jelentősen eltérnek a főbb keresztény irányzatoktól.

márc. 11. 11:48
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
47%
Keresztény vallások.
márc. 11. 11:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
71%
Mormonokat lehet esetleg külön kategóriába sorolni az új szentírásaik miatt. Kb mint a korai kereszténység a judaizmushoz képest. Egyébként magukra keresztényekként hivatkoznak ők is.
márc. 11. 12:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
23%

Szia


Mi az alapja egy fő irányzatnak? Mert ha az eredeti irányt vesszük alapul, akkor az itt említett "főirányzatok" sem haladnak az eredetivel egységben, vagy összhangban. Kihatároz arról, hogy mi az eredeti útvonal?

A keresztény irányzat alapja, az Ábrahámnak tett ígéret.

Ez pedig már nem a származáson múlik, hanem az Isten által lefektetett erkölcsi elveken, és imádaton.

Ábrahám azzal muatott be helyes imdatot, hogy maradéktalanul megtette, amit Isten kért tőle. A többi ember imádata is akkor volt helyes, ha Isten kérésén alapult.

Jézus sem azt tette amit akart, hanem amit Isten kért tőle.


Napjainkban az eredeti fő irányzat, milyen imádaton alapul?

Isten kérése, elvárása alapján?

Mert Jézus erre világított rá, amikor kiemelte, hogy nem mindegy mit teszünk, Az Atyja akaratával kell összhangban lennie.

Ennek egység lenne a gyümölcse, nem vallások megosztottsága.

márc. 11. 16:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
36%
Nem, a felsoroltak kereszténységből kiszakadt irányzatok.
márc. 11. 20:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
57%

A kereszténység egy nagyon változatos, sokféle áramlatot magába foglaló komplex vallási jelenség. Az ókorban, az eredeti őskereszténység első századaiban (a Níceai zsinal előtt) nagyobb értelmezési különbségek voltak a különböző keresztény felekezetek között, mint ma a többségi katolikusok és az adventisták, mormonok, unitáriusok, vagy a jehovások között.

Ezek mind keresztények, Jézus Krisztus tanítványai, az evangéliumi hagyomány őrzői és hirdetői.


Amikor egy új irányzat jön létre (mert napjainkban is egyre újabb és újabb keresztény felekezetek bontanak zászlót) akkor azok nem "kiszakadnak" vagy "elszakadnak", hanem új ágat növesztenek a kereszténység fájára, dúsabb lesz tőlük a kereszténység lombja, több emberhez jut el (olyanokhoz is akiket a régi ágak nem érnének el). A kereszténység küldetése nem egy társadalmi szervezet fenntartása, hanem az evangélium jó hírének hirdetése és az emberek lelki életének formálása, az elesettek felemelése, a jövevények befogadása, az árvák és özvegyek támogatása, a gyógyítás, tanítás, ahogyan a sokféle katolikus szerzetesrend is teszi, és ahogy az új egyházak teszik, Krisztus egyetlen Egyházán belül, de sokféle "egyház" szervezeti keretei között.

márc. 12. 09:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
65%

#5

Akkor a Bibliában az apostolok miért átkozták ki az ilyen új ágat növesztőket, ha ez ennyire mesésen jó dolog? Jézus miért mondta, hogy legyenek egyek hitben követői, ha ennyire jó dolog a sok szerteágazó, még alapvető dolgokban is eltérő irányzat?

márc. 12. 19:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
45%

A Bibliában maguk az apostolok is nagyon különböző álláspontot, sőt egymással teljesen ellentétes szempontokat képviseltek számos kérdésben, most csak egy példa:


Efezus 2:8-9 (Pál):

"Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék."


Jakab 2:24:

"Látjátok tehát, hogy cselekedetekből igazul meg az ember, és nem csupán hitből."

(érdemes 17-től olvasni úgy még határozottabb a szembenállás)

márc. 13. 16:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
0%

#7

Elolvastam, többször is. Nincs igazából ellentmondás, Pál apostol cselekvő hitről, beszél, ahogy Jézus is. Ez a hit nem azt jelenti, hogy elhiszünk valamit (sok protestáns sajnos ezt látja benne csak), hanem azt, hogy megtartjuk Jézus tanítását. De nem úgy, ahogy a farizeusok tették, látványos mutatványként, hogy dicsekedjenek cselekedeteikkel, hanem szeretetből Isten és embertársaink iránt.

márc. 13. 17:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:
0%
Természetesen nincs szó feloldhatatlan ellentmondásról Pál és Jakab között, de jól felismerhető nézetkülönbség, hangsúlykülönbség, véleménykülönbség, eltérő nézőpont azért bőven van, ahogyan a katolikus-ortodox, katolikus-protestáns, katolikus-mormon, katolikus-adventista stb... teológia-párok között is. Az ellentmondás látszólag nagyon alapvető is lehet, de sohasem feloldhatatlan, ezért mondom, hogy a kereszténység nagy gyűjtőfogalmában mindnek megvan a maga helye, ahogyan az emberek élettapasztalatának, élethelyzetének, tanulmányi előzményeinek sokféleségében is látjuk ezt a változatosságot, és ezeknek felelnek meg a vallásos közösségek ezen eltérései. Ezért mondtam, hogy így több emberhez jut el az evangélium, mintha csak egy értelmezési lehetőség létezne és minden mást kizárnánk.
márc. 15. 15:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:
0%

#9

Én éles különbséget látok a között, hogy Jakab és Jézus inkább a tetteket, Pál inkább a hitet hangsúlyozza, vagy a között, hogy Jézus a teremtő Isten vagy csupán egy angyal a sok közül. A mormon elképzelésről nem is beszélve, ahol konkrétan politeizmus van és mindenki istenné válhat.


"Ezért mondtam, hogy így több emberhez jut el az evangélium"

Sok esetben károsabb, ha egy hamis evangélium jut el, mintha sose hallottak volna róla.

márc. 15. 15:33
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!