Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hogyan gondolhatja bármelyik...

Hogyan gondolhatja bármelyik keresztény is komolyan, hogy a Biblia Istene tényleg tökéletes, mentes minden kicsinyes emberi tulajdonságtól?

Figyelt kérdés
Csak egy példa a bűnbeesésről:"Átkozott legyen a föld miattad" Ezt mondta Isten az embernek.Semmi oka nem volt rá,hogy elátkozza a földet.És figyeljük csak meg a sunyiságot ebben az egészben;Isten átkozza el a földet,de az emberre hárítja a felelősséget."Miattad kellett megtennem,te kényszerítetted ki belőlem" Most komolyan,ez az az Isten,aki példát mutat nekünk? Ha Isten ilyen,még csodálkozik,ha sok ember ugyanígy viselkedik? És akkor ítélkezik,és kioktat.Ha a gyártó fejében hiba van,akkor milyen legyen a termék?
2014. máj. 8. 21:22
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:

"Szerintem az érted és a miattad két különböző szó"

Érted teszem ezt - Miattad teszem ezt... biztos, hogy markánsan eltér??? Szerintem ebben a formában ugyan azt jelenti.

"de ha el is fogadom az érvelésed, akkor nyilván a kiűzetés sem haragból, hanem értünk történt, továbbá a halál belépése a világba. "

Hogyan került volna nyílvánosságra, hogyan derült volna ki az ember szándéka, az ellenség szándéka, és Isten terve ebből adódóan, ha mindaz, ami ott megtörtént, nem történt volna meg?

"Csakhogy a történet logikája szerint mindez eleve így is kezdődhetett volna, ez a Te értelmezésed gyengéje"

Hogyan kezdődhetett volna? Úgy, hogy Isten eleve kiűzi az embert, mielőtt bármit is tett volna? Ez marhaság. Az embernek nem az volt a büntetése, hogy kiűzetett, hanem az, hogy meg kell halnia. Ha azt mondom Neked, hogy 20 korbácsütéssel büntetlek meg valamiért, nem tök mindegy neked, hogy azt otthon kapod-e meg, vagy egy másik országba?

"ezért a szó szerinti változat marad az egyetlen logikus variáció, igenis átok és büntetés volt Isten részéről ez a kicsinyes és valószínűtlen cselekedet, a lángpallosos kerubbal egyetembe. "

Csupán akkor dől meg ez, ha még sincs igazad. Ugyanis szó szerint az történt, hogy egy szó sincs arról, hogy Isten ezt haragból tette volna, és ne szeretetből, és egy szó sincs arról, hogy az ember miatt a föld bűnhődne. Az ember végett, az emberért nem adja azt és úgy, ahogy Isten azt megteremtette, de ez az emberért van.

2014. máj. 9. 04:06
 12/24 A kérdező kommentje:

"Ugyanis szó szerint az történt, hogy egy szó sincs arról, hogy Isten ezt haragból tette volna, és ne szeretetből, és egy szó sincs arról, hogy az ember miatt a föld bűnhődne."

Tehát átkot kimondani szeretetből szoktak? Bár már sejtem,hogy az átok szónak is lesz valami egészen más jelentése az eredeti héber szerint....

És akkor Isten nem is haragudott az emberre az engedetlensége miatt? Mert azt mondja neki "Mivel ezt tetted..." Tehát mivel rosszat tett,ezért jutalmat kapott?

2014. máj. 9. 08:35
 13/24 anonim ***** válasza:

Figyelj, menj el egy menedzserképző tanfolyamra, mert a jó menedzser a rosszból is jót csinál. Attól, hogy valami nem happy de jó, attól még a hasznodra válhat. Tudod ami nem öl meg, attól erősebb leszel. Egy szülő sem mindig haragból és bosszúból veri el a gyerekét, hanem van úgy, hogy következetességből, és szeretetből, hogy tanuljon, hogy jobbá legyen.

"Tehát átkot kimondani szeretetből szoktak?

Miért, az embert átkozta meg??? Mert szerintem a földet!

"Bár már sejtem,hogy az átok szónak is lesz valami egészen más jelentése az eredeti héber szerint.... "

Negatív!

"És akkor Isten nem is haragudott az emberre az engedetlensége miatt? Mert azt mondja neki "Mivel ezt tetted..." "

A Bibliában az első olyan eset, ahol a harag szó szerepel itt van:

"Kainra pedig és az ő ajándékára nem tekinte, miért is Kain haragra gerjede és fejét lecsüggeszté"

A bűnbeesésnél nincs ez a szó.

"Tehát mivel rosszat tett,ezért jutalmat kapott?"

Lehetőséget??? (Hogy munkával és ne a bűn hatalmában éléssel töltse napjait, mert ölébe hullik minden?)

2014. máj. 9. 09:08
 14/24 anonim ***** válasza:
100%
Isten tényleg tökéletes, de a Bibliát emberek írták, akik a saját elképzeléseiket is hozzátették a bibliai istenkép kialakításához. Én nem hiszem, hogy Isten valóban feltétel nélküli imádatot és dicsőítést várna el az embertől, miközben nagyképűen a mellét döngeti. A Biblia idejében azonban ilyenek voltak az (emberi) uralkodók, hát Istent sem tudták másként elképzelni.
2014. máj. 9. 14:05
 15/24 A kérdező kommentje:

"Tehát átkot kimondani szeretetből szoktak?

Miért, az embert átkozta meg??? Mert szerintem a földet!"

Teljesen mindegy,átkot mondott ki! szeretetből tette???

"És akkor Isten nem is haragudott az emberre az engedetlensége miatt? Mert azt mondja neki "Mivel ezt tetted..." "

A Bibliában az első olyan eset, ahol a harag szó szerepel itt van:

"Kainra pedig és az ő ajándékára nem tekinte, miért is Kain haragra gerjede és fejét lecsüggeszté"

A bűnbeesésnél nincs ez a szó."

Értem,tehát akkor Isten szeretetből űzte ki az embert a paradicsomból,és nehezítette meg az életét különböző formákban.Nem volt benne harag.De a földet sem az ember iránti haragjában átkozta el,csak valahogy véletlenül így jött ki.Akkor,hogy viselkedik,ha harag van benne?

"Tehát mivel rosszat tett,ezért jutalmat kapott?"

Lehetőséget??? (Hogy munkával és ne a bűn hatalmában éléssel töltse napjait, mert ölébe hullik minden?)"

És a bűnbeesés előtt,a paradicsomi állapotban nem dolgozott? ott az ölébe hullott minden?

2014. máj. 10. 17:03
 16/24 anonim ***** válasza:

„Teljesen mindegy,átkot mondott ki! szeretetből tette??? „

Ha az emberért tette, akkor miért is ne? A földet átkozta meg, nem az embert. Megátkozom a kést, mely megsebesít Téged. Tudom, csúsztatott a példa, de értsd jól.

„Értem,tehát akkor Isten szeretetből űzte ki az embert a paradicsomból,és nehezítette meg az életét különböző formákban.Nem volt benne harag.De a földet sem az ember iránti haragjában átkozta el,csak valahogy véletlenül így jött ki.Akkor,hogy viselkedik,ha harag van benne? „

Megmondom őszintén, én a gyerekeim életét nap mint nap megnehezítem. Nem kaphatnak meg mindent, amire vágynak, tanulniuk kell, mikor lustizni akarnak, játszaniuk kell kint, mikor tévézni akarnak, nem tömöm tele csokival őket, pedig nagyon szeretik, stb. Még én is kizavartam már nem egyszer Őket, mert szófogadatlanok, vagy hisztisek voltak.

Igen, a nevelés, a megnehezítés simán lehet szeretetből. Nem az a szeretet, hogy a nyálamat csöpögtetem a másikra, és folyton lihegek mellette, ha érted…

„És a bűnbeesés előtt,a paradicsomi állapotban nem dolgozott? ott az ölébe hullott minden?”

Nem tudom. Szerintem nem. A meglévő fák gyümölcseit ették, amivel nem kellett szerintem annyit foglalkozni.

2014. máj. 10. 17:50
 17/24 A kérdező kommentje:

"Ha az emberért tette, akkor miért is ne? A földet átkozta meg, nem az embert. Megátkozom a kést, mely megsebesít Téged. Tudom, csúsztatott a példa, de értsd jól."

Szóval értsem jól...:)

"Értem,tehát akkor Isten szeretetből űzte ki az embert a paradicsomból,és nehezítette meg az életét különböző formákban.Nem volt benne harag.De a földet sem az ember iránti haragjában átkozta el,csak valahogy véletlenül így jött ki.Akkor,hogy viselkedik,ha harag van benne? „

Megmondom őszintén, én a gyerekeim életét nap mint nap megnehezítem. Nem kaphatnak meg mindent, amire vágynak, tanulniuk kell, mikor lustizni akarnak, játszaniuk kell kint, mikor tévézni akarnak, nem tömöm tele csokival őket, pedig nagyon szeretik, stb. Még én is kizavartam már nem egyszer Őket, mert szófogadatlanok, vagy hisztisek voltak.

Igen, a nevelés, a megnehezítés simán lehet szeretetből. Nem az a szeretet, hogy a nyálamat csöpögtetem a másikra, és folyton lihegek mellette, ha érted…"

Értem,de akkor a bűnbeesés szükséges volt ezek szerint? Mert a paradicsomban tökéletes volt minden,tejben-mézben fürödtek.De ha Isten nem nehezít a dolgokon,akkor csak pang az egész.Ha érted...

2014. máj. 10. 19:20
 18/24 anonim ***** válasza:

"Értem,de akkor a bűnbeesés szükséges volt ezek szerint? Mert a paradicsomban tökéletes volt minden,tejben-mézben fürödtek.De ha Isten nem nehezít a dolgokon,akkor csak pang az egész.Ha érted..."

Ha nem gond, idéznék egy apokrifból, mely pont az Éden kertjében történtekről szól, Mózes apokalipsziséből:

"27. És miután ezt mondta, angyalainak parancsolta, hogy űzzenek ki minket a paradicsomból. Sírva űztek ki minket, és Atyátok, Ádám kérlelte az angyalokat: - Engedjetek még kicsit, hogy Istent kérjem és irgalmazzon és szánjon meg minket, mert egyedül én vétkeztem. Azok abbahagyták a kiűzést. Ádám sírva kiáltotta: - Bocsásd meg Istenem nekem, amit tettem! Akkor az Úr azt mondta angyalainak: - Miért nem űzitek ki Ádámot a paradicsomból? Csak nem én hibáztam, vagy talán rosszul ítéltem? Ekkor az angyalok földre borultak és imádták az Urat és mondták: - Igazságos vagy urunk és egyenesen ítélsz!"

Én is csak azt tudom kérdezni Tőled: Isten rosszul ítél? Egy gyermek is úgy gondolom, hogy nem tudja, hogy szülei sokszor mit miért tesznek, vagy tiltanak. Egy igaz bíró, egy igaz szülő nem hagyhat bűnt büntetés nélkül, és nem lehet igazságtalan. Szerintem Isten döntése igazságos, legfeljebb nem értjük, mint gyermek, aki túlzásnak veszi, hogy kikap, mert eltört valami számára értéktelent.

2014. máj. 10. 20:30
 19/24 anonim ***** válasza:

Azok a édeni állapotok nem lehettek valami tökéletesek, ha változtatni kellett rajtuk és a változtatás nem rosszabbító büntetés, hanem javító szándék volt. Ha egyszer az a jobb, hogy kemény körülmények között kell élnünk, akkor miért nem eleve így kezdődött, miért puhány elkényeztetett emberpárral kezdte? Jól kitolt akkor velük az elején, vagy pedig tessék ragaszkodni a hagyományos felfogáshoz, mert igenis büntetés a kiűzetés és a halál, mégpedig nagyon is gonosz dolog.

Mennyire gonosz? Gondolj csak bele, hogy a keresztények többsége sem fog üdvözülni, sőt a Biblia szerint csak nagyon kevesen és véleményem szerint megér egy perces vizsgálatot, hogy éppen az a változat, amit Te hiszel, az e a megfelelő és megkívánt út? Hiszen az írás úgy szól, hogy csak kevesek jutnak át a keskeny ösvényen.

Na most tegyük fel, hogy Te éppen nem jutsz át, akkor most jutalom ez az egész, vagy mégiscsak büntetés?

Egyébként én sem az élet megnehezítésével, sem a büntetéssel nem értek egyet. Több gyermekem van és soha senkit nem büntettem, mégis kitűnő tanulók voltak. Ha becsúszott egy gyengébb osztályzat, akkor vigasztaltam őket, mindig meg volt engedve nekik nagyjából minden, imádtak kicsi koruk óta sportolni, hiszen minden gyerek szeret vetélkedni, rohangászni és mindegyik tudta a saját feladatát, kötelességét. Ők maguk szabályozták az idejüket és nálunk fordítva volt, a gyerekek hívtak a játszótérre, ők igényelték a kirándulást és attól függetlenül, hogy mindig volt édesség is, megettek mindig mindent, bár sokszor iparkodtunk olyanokat főzni, amit különösen szeretnek.

Ne gondold, hogy bármi különöset is csináltunk velük, elég volt mindent szép szóval elmondani és mindig minden rendben volt, néhány kivételes esettől eltekintve, amin simán átsiklottunk. Az élet kihívásai éppen eléggé megterhelők, mindig próbáltuk könnyíteni a dolgukat, sokszor nekik volt ez szükségtelen. - Nem vagyok már gyerek -! Volt néha a replika és ne gondold, hogy elkényelmesedtek, mert ők maguk kerestek nehezebb feladatokat, így eljutott a fiam a matematika országos döntőjébe, amit ugyan nem nyert meg, de csak hajszál híján és mindannyian magasan iskolázott szorgalmas emberek, tevékenyek és megfelelően erkölcsösek is, fogékonyak a jóra, a szépre.

Azt nem mondom, hogy soha semmi huncutságot nem követtek el, de ilyenkor én velük nevettem, mert általában a hangulat is remek volt, ha éppen nem annyira, akkor magam gondoskodtam róla, hogy ez megváltozzon.

Szeretet, talán ez az igazi alapja az ilyen hozzáállásnak, mert szeretni lehet okosan is és büntetés nélkül nevelni, mert a büntetés nem intelligens emberek számára van kitalálva.

2014. máj. 10. 20:56
 20/24 anonim ***** válasza:

Kevesen üdvözülnek?

A halálba vezető úton sokan vannak, de ez nem azt jelenti, hogy nem üdvözülnek sokan.

Jel 7,9

Azután látám, és ímé egy nagy sokaság, a melyet senki meg nem számlálhatott, minden nemzetből és ágazatból, és népből és nyelvből; és a királyiszék előtt és a Bárány előtt állnak vala, fehér ruhákba öltözve, és az ő kezeikben pálmaágak;

2014. máj. 10. 21:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!