Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » (Neo) Protestánsok! Ha a...

(Neo) Protestánsok! Ha a Biblia elég bizonyíték arra, hogy Isten létezik (Sola Scriptura), a Pókember képregény miért nem elég bizonyíték arra, hogy Pókember létezik?

Figyelt kérdés
Katolikus és Ortodox szemszögből írom a kérdést, ugyebár ezen egyházak szerint a Szentírásnál fontosabb bizonyíték Isten és Jézus létezésére a Szent Hagyományok. A Reformációkor létrejött irányzat szerint pedig mindenre a Szentírás a bizonyíték, azaz a Valódi Kereszt szilánkjai, a Torinói Lepel, a Szentek és a katolikus és ortodox egyház által ápolt hagyományok feleslegesek. Kérdem én, ha egy könyv, amiben leírják, hogy mindez megtörtént, a bizonyíték arra, hogy létezik Isten, akkor a Pókember képregény miért nem ad okot nektek arra, hogy Pókemberben is higyjetek?

2014. máj. 10. 19:31
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:

„Éppen ez a fikció funkciója, hogy tudjuk, hogy fikció, ugyanakkor mégis elmerül benne az olvasó, igazzá is válik, ettől olyan dinamikus az olvasó és a könyv viszonya.”

Talán helyénvalóbb lett volna úgy fogalmaznom az első hozzászólásomban, hogy a képregényeket „nagyon sokan (főleg a kisebb gyerekek) igaznak TARTJÁK!!! (és nem csak érzik), akárcsak a hívők a Bibliát”... Lehet, hogy megkíméltem volna magam attól a kellemetlen érzéstől, amit (általában) akkor érzek, ha valaki rafinált módon túljár az eszemen...

„...iskolában tanulod a matematikát, fizikát.. szakirodalomból, gondolod éppolyan mese, mint a Hófehérke és a hét törpe?”

Hogy lehet egy lapon említeni a matematika és fizika szakirodalmat a Bibliával, te agy*niskolázott…?! Akkora butaságot írtál már megint, hogy az hihetetlen!

Kedves 12-es!

Te pedig írj egy pár mondatos fogalmazást arról, hogy miért keletkezett a görög mitológia, a skandináv mitológia, az indián teremtéstörténet, a Védák és a Tipitaka (buddhista szent könyv), mielőtt „keresztényi” stílusban elkezded osztani másoknak az észt!

Kedves 15-ös!

Akár Isten létének a bizonyítása a Biblia célja, akár nem, a benne leírt csodás történetek semmivel sincsenek jobban alátámasztva, mint a Pókember létezése.

(Nem akartam szétoffolni a kérdést [pláne, hogy nem is én lettem megszólítva], de mivel az első válaszomat érthetetlenül lepontozták, úgy döntöttem, hogy „megtorlom” az elszenvedett „sérelm/ek/et”.)

2014. máj. 13. 18:58
 22/23 anonim ***** válasza:
Bocsánat az újabb offért! Tudom, hogy helytelenül alkalmaztam az utolsó, zárójeles mondatot, de ne gondolja senki, hogy ettől érvényét veszti a mondanivalóm lényege...
2014. máj. 13. 21:02
 23/23 anonim ***** válasza:

Mert a Pókembert nem Pókember sugallatára írták (ezt az írói sem állítják), Pókember nem lett testté, és semmilyen hatással sincs az ember életére vagy üdvösségére.

Mindenesetre a képregénynél semmivel sem volna biztosabb forrás egy Pókemberről szóló pletya.

A Sola Scriptura elvét pedig egyszerűen nem érti a kérdező. A Bibliát nem Isten létére való BIZONYÍTÉKKÉNT, főleg nem az egyetlen bizonyítékként szemlélték és szemlélik a protestánsok. A Biblia önmagában nem bizonyítja Isten létét, sem önmagát, de ezt nem állította senki.

A Sola Scriptura jelmondata (egyedül a Szentírás által) annyit jelent, hogy Isten akarata egyedül a Szentírás által megismerhető, ezen keresztül KOMMUNIKÁLJA akaratát az emberekhez, nem pedig földi helytartókon keresztül (mint a katolikusok pápája vagy a jehovisták Őrtorony társulata például), a Biblia pedig önmagában hordozza saját lényegét, annak helyes magyarázata nincs egy funkcióhoz, kiválasztott személyekhez kötve, legfennebb az ember értelme, képességei, ismeretei, tájékozottsága szabhatnak határt annak, hogy helyesen értelmezze, de nem az, hogy van-e a fején tiara vagy a kezében püspöki pálca.

A katolikusok úgy hiszik, a pápa tudja egyedül mindig és minden körülmények között helyesen értelmezni a Bibliát, egyháztanítói magaslatáról, ezért, ha ex cathedra értelmezi azt például, akkor az mindenkire nézve kötelező, egyedüli helyes értelmezés. A jehovistáknál ugyanezt a funkciót a "tizenkét bölcs és okos rabszolga" látja el, az Őrtorony társulat vezetősége, csak ők bullák helyett az Őrtorony kiadványain keresztül határozzák meg a helyes olvasatot. Amit ott ír, az az egyedüli helyes értelmezés.

Ha egy konklávén egy butácska, szerény képességű embert választanak pápának (márpedig a bíborosok még nem tévedhetetlenek, úgyhogy ez még az egyház tanítása szerint is megeshet, és meg is esett párszor a történelemben), akkor ő lesz a tévedhetetlen Péter-örökös, az értelmezése, bármi is legyen az, ha ex cathedra fejti ki, azonnal helyes és egyedül helyes lesz.

Na most ha ez a sültbolond reggeltől estig ex cathedra szövegel, akkor neki igaza van, és vele szemben egy egyetemi professzor, a Biblia legjobb ismerője csakis tévedhet a katolikus egyház tanítása szerint. :-))

A protestantizmus azt mondja, ilyen nincs, a Biblia helyes értelmezését tekintély alapján senki nem sajátíthatja ki, ahogy a tolmácsolása jogát sem. Isten egyedül a Szentírás által is megismerhető, a Szentírásban lefektetett dolgok elgendőek az üdvösséghez, és nem szükséges közvetítő hozzájuk.

2016. aug. 1. 03:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!