Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Egyáltalán, miért kérdéses...

Egyáltalán, miért kérdéses még bizonyos emberek számára a tőlünk függetlenül létező külső intelligencia valóságossága?

Figyelt kérdés

A modern kvantummechanika leírja, hogy a kvantumos objektumok megfigyelés nélkül egy bizonyos valószínűségű állapothullámban vannak, és a megfigyelés ezt a valószínűségi hullámfüggvényt összeomlasztja. De emberi megfigyelés nem történhetett az Univerzum fiatal korában, márpedig a nukleoszintézis akkor is végbement, a részecskék nem szuperpozícióban voltak.


Továbbá az emberi elmét leíró neurobiológia nagyon progresszívan halad és úgy fest, hogy a tudatosság az agyban található neurális struktúrák teljesen anyagi és reduktív tulajdonsága. A dualizmus felvetése pedig fogalmi problémákat is felvetne, tehát látható, hogy nem az emberi elme okozza a hullámfüggvény összeomlását. De valami okozza, hiszen különben nem létezne Univerzum sem. Így arra lehet következtetni, hogy az objektív idealizmus helytálló elképzelés és tőlünk függetlenül bizony léteznie kell valamiféle tudatos, intelligens megfigyelőnek. Ez persze nem feltétlenül mindenható, sőt, a vallások emberszerű istenképéhez pedig nem feltétlenül van köze. De a léte a modern tudományos eredmények tükrében egyre nyilvánvalóbb.2014. júl. 4. 18:49
1 2 3 4
 1/35 anonim ***** válasza:
100%
Valójában nem.
2014. júl. 4. 18:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/35 A kérdező kommentje:
Aha. Valami érdemleges hozzáfűznivalód van?
2014. júl. 4. 18:55
 3/35 anonim ***** válasza:
74%
Ezek csak teóriák, és nincs rá megbízható igazolás. Ahogyan az is, hogy emögött Isten van.
2014. júl. 4. 19:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/35 anonim ***** válasza:
74%

Rácsesztél, mert 2012-ben sikerül szuperpozíciót, tehát az alapfeltevésed, mi szerint a mérés összeomlasztja az állapotot kapásból cáfolva.

[link]

2014. júl. 4. 19:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/35 A kérdező kommentje:
Valamit félreértettél, én nem azt mondtam, hogy a mérés mindenképpen összeomlasztja, hanem azt, hogy a tudatos megfigyelés az, ami összeomlasztja. Eléggé nagy különbség.
2014. júl. 4. 19:59
 6/35 Pendulum92 ***** válasza:
Én egyetértek veled, de szerintem ebben a témában még nagyon a sötétben tapogatózunk, így így csak abban kételkedem, hogy ebből közvetlenül jönne le az állításod.
2014. júl. 4. 21:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/35 anonim ***** válasza:
61%

Nekem csak egy kérdésem van, amire csak olyan válasz érkezhet, amely "összeomlasztja" az okfejtésedet. Szimpla logika alapján.


A külső intelligencia hogyan jött létre?


(Feltételezve, hogy létezik, annak is valahogyan létre kellett jönnie, és mivel bonyolultabban kell lennie a világunknál, még inkább "külső tervezésre" van szüksége. Ez folytatható a kezdetekig, de előbb-utóbb zsákutca.)

2014. júl. 4. 21:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/35 Dennis Moore ***** válasza:

"és a megfigyelés ezt a valószínűségi hullámfüggvényt összeomlasztja."


A "megfigyelés" nem tudatos megfigyelőt jelent.

Amúgy elég sokszor kitárgyaltuk már a kvantumfizika nem túl elfogadott "spirituális értelmezését", keress rá, nem mennék bele, mert kezdődik a meccs.

2014. júl. 4. 21:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/35 anonim ***** válasza:
Nem mondtál újabbat, ugyanott vagyunk, mert miért pont az Isten? Továbbra sincs a léte megalapozva.
2014. júl. 5. 00:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/35 A kérdező kommentje:

"A külső intelligencia hogyan jött létre? "


Én nem tudom, fogalmam sincs. Összességében szerintem a kvantummech ilyetén módon történő interpretációja bizony szükségessé teszi a felsőbb intelligencia létezését, de arról semmi közelebbit nem tudunk. Kitalálhatnék valami jól hangzó elméletet a keletkezéséről, de szerintem egyelőre a puszta létezésének tényszerű igazolására kéne fókuszálni. A fentebb leírt megfigyelés nagyon erős igazolás lehetne, de azért önmagában kevés, a téma mindenképpen publicitást és komolyabb kutatást érdemel."(Feltételezve, hogy létezik, annak is valahogyan létre kellett jönnie, és mivel bonyolultabban kell lennie a világunknál, még inkább "külső tervezésre" van szüksége. Ez folytatható a kezdetekig, de előbb-utóbb zsákutca.)"


Ne feledd, én nem finomhangoltságra, vagy "tervezettségre" hivatkoztam, hanem kvantumfizikai megfigyelésekre, jelenségekre.


"A "megfigyelés" nem tudatos megfigyelőt jelent."


A kvantumradír kísérlet alapján pl. a tudatosság számít.


"Amúgy elég sokszor kitárgyaltuk már a kvantumfizika nem túl elfogadott "spirituális értelmezését", "


Kicsit konkrétabban? Belinkelnél valami kérdést esetleg, ahol ez téma volt?" Nem mondtál újabbat, ugyanott vagyunk, mert miért pont az Isten? Továbbra sincs a léte megalapozva."


Kifejtenéd bővebben a kérdésed? Mi az, hogy miért pont az Isten? Tök mindegy, tőlem babig is lehet, de nagyon úgy fest, hogy valamilyen szinten kölcsönhat a világunkkal és ezt látszólagos nyom nélkül teszi. Ebből egész jól következik az, hogy valami más módon létezik mint mi, de persze konkrétumokat nem tudok. Kitalálni meg felesleges.

2014. júl. 5. 00:37
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!