Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Kultúra és közösség » Valláskritika

A kérdés

Isten miért írtotta ki az emberiséget az Özönvízzel? Hitler is ilyen volt. Meg Egyiptomban a tíz csapással miért ölt meg ártatlan gyereket?

Ábrahámmal is meg akart öletni a saját fiát.

Nem értem, ha Isten jóságos akkor miért csinál ilyen dolgokat? Ha egy ember ilyet csinál akkor rögtön szadista, gonosz (mint Hitler), de ha Isten csinálja akkor az rendben van. 2014. aug. 12. 11:54  Privát üzenet  

A válaszok
1 2

Az Ószövetség a gonosz Jehováról szól, ő inkább Úrként szerepel a Bibliában, nevezhetjük Sátánnak is. :-)

Nem véletlenül használják Magyarországon a Jóisten kifejezést.A válasz 50%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 44%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/13Időpont 2014. aug. 12. 13:34 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Szia!


A választ a Szentírásban, azon belül is Mózes első könyve 6. fejezetének 5. és 12-13. verseiben találjuk:

„És látta az Úr, hogy megsokasult az ember gonoszsága a földön, és hogy szíve gondolatának minden alkotása szüntelen csak gonosz. Tekintett azért Isten a földre, és íme meg volt romolva, mert minden test megrontotta az ő útját a földön. Mondta azért Isten Noénak: Minden testnek vége elérkezett előttem, mivelhogy a föld erőszakoskodással telt meg általuk: és ímé elvesztem őket a földdel egybe.”


Tehát a romlás az egymást követő emberi nemzedékekben -részben a genetikus átöröklés, részben a negatív minta követése révén - egyetemessé vált és a 4. fejezet 19. és 23. verseiből kiderül, hogy Kain leszármazottai között igen gyorsan elterjedt a többnejűség, és ismétlődött a gyilkosság, amely a gyökerekig ható volt (lásd. a „szív gondolatának minden alkotása szüntelen csak gonosz”). Az „erőszakosság teljessé válása” révén előbb-utóbb a teljes önpusztítás fenyegette az emberiséget - beleértve azokat az igazakat és ártatlanokat is, akiket így Isten a vízözöntől megkímélt.


Vagyis éppen fordítva van a helyzet, mint ahogyan látod. Isten a teremtés és az özönvíz között eltelt 1656 évben nem hagyta bizonytalanságban Ádám és Éva utódait a földi élet igazi célját illetően. Az évszázadok folyamán egyre sötétülő emberi történelemben az ún. „hívő maradék”, Séth, Énokh, Noé és társaik mutatták be és képviselték az igazságot, az élet törvényét. Az ősvilág azonban elutasította Isten életrendjét. Létét nem tagadták ugyan, de elfordultak tőle (lásd pl. Jób 22,17 szövegösszefüggését és a „Távozzál el tőlünk Mindenható!” kijelentést). Az emberi szív az isteni befolyás jelenléte nélkül mind kegyetlenebbé válik, ezért törvényszerű volt, hogy a vízözön előtti világ egyetemesen és személyekre lebontva is elérte azt a pontot, ahonnan már értelmetlen volt változásra, fordulatra számítani.


Isten előre figyelmeztette az embereket a várható következményekre. Noé hosszú évtizedeken keresztül volt az „igazság hirdetője” (Lásd Péter apostol második levele 2,5), de a közelgő istenítélet hírét, az épülő bárka bizonyságát az akkor élő emberek nem vették komolyan.


A Hitlerrel való összevetés a fentiek alapján nem állja meg a helyét, ugyanis Isten döntése nem egy kegyetlen, rideg ítélet, hanem szükségszerű, ésszerű, előre megjövendölt közbeavatkozás volt a gonoszság megfékezésére, kifejezetten a Föld és az emberiség érdekében! A menekülés lehetősége is nyitva állt mindenki előtt, aki elfogadta a figyelmeztetést és hajlandó volt megváltoztatni az életét. („Mert nem gyönyörködöm a meghaló halálában, ezt mondja az Úr Isten?” Ezékiel 18,32) Az arra alkalmasnak bizonyult emberek, a szárazföldi állatok és madarak bárkába mentésével Isten megteremtette az újrakezdés lehetőségét, megnyújtva ezzel az emberi történelmet, újabb nemzedékeknek adva meg ezzel a választás lehetőségét az élet helyes elvei és ezáltal az örök élet mellett.


Az egyiptomi tíz csapáskor is hasonló volt a helyzet. Sokan az egyiptomiak közül a figyelmeztető csapások hatására megtértek Izráel Istenéhez, és a választott néphez csatlakoztak.


A harmadik vád még képtelenebb. Isten próbára tette Ábrahámot, de nem hagyta, hogy megölje a fiát. Ugyanakkor

Ő vállalta ezt az áldozatot az egész emberiség megmentése érdekében Krisztus által.


Üdv. PéterA válasz 40%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 65%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/13Időpont 2014. aug. 12. 14:06 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Péter megnyugtatott, hogy egy árnyalatnyi különbség azért van az istene és Hitler között. Mind ketten szerették a genetikát, de az Úr racionálisabb volt a szentimentális Hitlerrel szemben. Remek...Még jó, hogy vannak keresztények :-D

A válasz 74%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 44%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/13Időpont 2014. aug. 12. 15:00 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
sandor76 nevű felhasználó válasza:

Peter szepen leirta.

Ahhoz,hogy kepet kapjunk Isten mit,miert tett,latni kell azt is,miert tette meg ezeket a dolgokat amit leirtal.

Ki is jelentette az akkori nepenek a zsidoknak,akik Abraham miatt lettek a nepeve,hogy nyakas nep.

Folyton eltertek a kovetesetol,de Isten irgalmanak koszonhetoen mindig volt lehetoseguk visszaterni hozza.

A csucspont az volt amikor a fia Jezus is lejott a foldre es O is megprobalta a zsidokat visszaforditani az Istenukhoz,de megoltek ot.

Ami pedig addig is es azutan is tortent,az mind emberi gonoszsagnak az eredmenye.

Ahogy Peter irta,abban az idoben is volt hirdetve a lehetoseg az eletre vezeto uthoz,es ez igy van most is ,amikor a Biblia a mostani idoket az utolso napokkent jeloli meg.A válasz 28%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 25%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/13Időpont 2014. aug. 12. 19:48 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Mit mondjak, Hitler is eléggé figyelmeztette a zsidókat, pucolt is mindenki, aki csak tudott.

Igazából ő is azt hitte, hogy az emberiséget szolgálja.

Egykutya mindkettő, a gyilkolás az gyilkolás marad így is, úgy is.

Nincs lényegi különbség.A válasz 70%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/13Időpont 2014. aug. 12. 21:06 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"A választ a Szentírásban, azon belül is Mózes első könyve 6. fejezetének 5. és 12-13. verseiben találjuk:

„És látta az Úr, hogy megsokasult az ember gonoszsága a földön, és hogy szíve gondolatának minden alkotása szüntelen csak gonosz. Tekintett azért Isten a földre, és íme meg volt romolva, mert minden test megrontotta az ő útját a földön. Mondta azért Isten Noénak: Minden testnek vége elérkezett előttem, mivelhogy a föld erőszakoskodással telt meg általuk: és ímé elvesztem őket a földdel egybe.” "


Hát ha az Úr nevét kicseréljük Hitler nevére, valamint Noé nevét mondjuk Göbbels nevére, akkor valóban kísértetiesen hasonlít egymásra a két sztori...A válasz 56%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/13Időpont 2014. aug. 13. 08:37 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Liababa nevű felhasználó válasza:

Azért mert Isten látta hogy gonoszodnak el az emberek . Azért tete ezeket . De Hitlerről is mindenkinek más a véleménye amugy .

# 7/13Időpont 2014. aug. 13. 15:50 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Napfonat nevű felhasználó válasza:

Az ószövetség Jahvéja egy vérengző, gonosz istenség, aki irtotta a saját kiválasztott népét is akkor, amikor az nem engedelmeskedett neki. Beleket, patákat meg hasonló ocsmányságokat kellett az oltárján elégetni, "mert kellemes illat az az Úr előtt". Egyiptomban elsőszülötteket ölt (amelyek között öregek is voltak, nemcsak gyerekek, hiszen elsőszülött lehet öreg ember is). A paráznákat, hűtleneket, homokosokat halálra köveztette, és nagyon gyakran ő maga, Jahve állítja (a Biblia szerint), hogy nagyon "féltékeny az Úr", és ha más bálványokat követtek, akkor lesújtott!


A Jézus által propagált "Atya" egészen más, mint Jahve! Valahol a Bibliában ki is mondja ezt Jézus, csak már nem tudom hol. Ő a szeretetre és elfogadásra tanított, és mindenki előtt kitárta a "Mennyek kapuját".


Hitler nem ilyen volt! Hitler eltávolodott a vallástól, és okkult társaságok elméleteire támaszkodott inkább! Tetszett neki az ötlet, hogy létezett az árja faj, és őszerinte a leszármazottaik éppen a kék szemű, szőke hajú németek voltak.


Kedves Péter! A világért sem szeretnélek megsérteni, csak úgy egy picikét megakadt a szemem azon az 1656-os számon. Hogy érted azt, hogy a teremtés és az özönvíz között ennyi év telt el? Miért, mikor volt a teremtés? Mert szerintem 4,6 milliárd évvel ezelőtt! Az emberé meg valamikor a jégkorszak idején, úgy 200-300,000 évvel ezelőtt. Vagy mégis mikor?A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 53%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/13Időpont 2014. aug. 13. 16:27 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

...mert az ősi primitívek mágiájához vér kell. Az ártatlan és tiszta vért kell kiontani az entitásnak (entitásoknak) és arra jönnek, mint a legyek. Tisztátalan, korcs nem kell nekik... tiszta, fiatal és szűz: az kell.

A Biblia Jézusa sem egyéb, mint odalökött ártatlan vér. (persze tízezer nézete van.. mindezen túl)

...

A 'Jó Isten" távol van... a "Gonosz" viszont elérhető... ezért a "Gonosszal" kell megegyezni (alkut kötni).

...

A jóságos Ábrahám nem ölte meg a fiát... ez igazán nagyon szép.

...

Az igazság az, hogy "jóságos isten", "jó isten" csak profán szinten létezik... azon túl nem. Ez van.A válasz 52%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 42%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/13Időpont 2014. aug. 13. 23:40 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Kedves Napfonat!


A világért sem sértették meg, köszönöm, hogy megtiszteltél a kérdéseddel. Az evolucionisták valóban úgy vélekednek, hogy a ma ismert világunk 4,6 milliárd évvel ezelőtt keletkezett az ősrobbanás által és hogy az ember meg valamikor a jégkorszak idején, úgy 200-300,000 évvel ezelőtt fejlődött ki az alacsonyabb létformákból. Mások azt a hitet vallják a Szentírás alapján, hogy Isten teremtett minden élőlényt 6 nap alatt, így az embert is. Meggyőződésem szerint a kettô nem egyeztethető össze egymással. A teljes Biblia határozott állítja az Isteni Teremtést, Jézus Krisztus úgy hivatkozik Ádámra és Évára, mint valós személyekre.


Sajnos sok vallásos ember úgy gondolja, hogy a Teremtés csak egy mese, mítosz, a Biblia első tíz fejezete pedig csak példatörténet, mese aminek csak a tanulsága a lényeg.


A Biblia pontosan beszámol a Teremtésről, és arra hivatkozik véges-végig, Isten mint Teremtő és Alkotó jelenik meg, ezzel alkotva jogot az emberre, mint szeretett gyermekére. Elég csak a tízparncsolatra gondolni, amely emléket állít a Teremtésnek:

"Mert hat napon teremtette az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megnyugodott. Azért megáldotta az Úr a szombat napját, és megszentelte azt."(2Móz 20,11)


Az evolúció azt állítja, hogy az ember alacsonyabbrendű létformákból alakult ki. Erre azonban semmilyen bizonyíték nincs, sőt soha nem figyeltek meg még olyat, hogy egy egyszerűbb létformából egy bonyolultabb kialakuljon, és egyetlen ismert mutáció sem hozott létre olyan életformákat, amelyeknek nagyobb a komplexitásuk és életképességük, mint elődeiknek!


Ha evolúció történt többmilliárd év alatt, akkor a halál már azelőtt elterjedt, hogy az ember létrejött. De ha a halál megelőzte az embert, és nem Ádám bűnének következménye volt, akkor a bűn képzelgés. Ha viszont a bűn képzelgés, akkor nincs szükségünk Megváltóra. Ezeken úgy gondolom érdemes azért elgondolkodni.


Üdv. PéterA válasz 60%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 65%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/13Időpont 2014. aug. 14. 10:07 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Hogy nyiltan vállalják a hit gyülisek, hogy cionisták, akkor valamilyen értelemben őket is terhel "felelőség" a sok ártatlan civil lakosság halála?
Miért példálóznak a vallásos emberek Hitlerrel és a Náci Németországgal, mint az ateizmus állami szintre való emelkedésével?
A felnőttek miért hiszik azt, hogy az Istenük nekik épít új világot és nem a tiszta lelkű, ártatlan gyermekeknek?
Milyen filmmet mutathatnék be az osztálynak? A rasszitmusra szeretném a szót terelni, az osztály 8. évf. Művelt értelmes AZ ÁTLAGA!
Hol volt isten hitler korában?
Keresztények és Ateisták (és egyéb vallásúak), hogyan döntitek el valamiről, hogy jó-e vagy rossz?

Kérdések a Kultúra és közösség rovatbólKérdések a Valláskritika rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!