Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A karizmatikus gyülekezetekben...

Tgt kérdése:

A karizmatikus gyülekezetekben trükkökkel tévesztik meg a híveket?


2018. okt. 6. 08:22
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
12%

Márk Evangyélioma 3. rész


1.

És ismét beméne a zsinagógába, és vala ott egy megszáradt kezű ember.

2.

És lesik vala őt, hogy meggyógyítja-é szombatnapon; hogy vádolhassák őt.

3.

Akkor monda a megszáradt kezű embernek: Állj elő a középre.

4.

Azoknak pedig monda: Szabad-é szombatnapon jót vagy rosszat tenni? lelket menteni, vagy kioltani? De azok hallgatnak vala.

5.

Ő pedig elnézvén őket haraggal, bánkódván szívök keménysége miatt, monda az embernek: Nyújtsd ki a kezedet. És kinyújtá, és meggyógyult a keze és éppé lőn, mint a másik.

6.

Akkor a farizeusok kimenvén, a Heródes pártiakkal mindjárt tanácsot tartának ellene, hogy elveszítsék őt.

2018. okt. 6. 08:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/28 anonim ***** válasza:
0%

1+ Thess.II.2-


7.

Működik ugyan már a törvényszegés titkos bűne: csakhogy annak, a ki azt még most visszatartja, félre kell az útból tolatnia.

8.

És akkor fog megjelenni a törvénytaposó, a kit megemészt az Úr az ő szájának lehelletével, és megsemmisít az ő megjelenésének feltűnésével;

9.

A kinek eljövetele a Sátán ereje által van, a hazugságnak minden hatalmával, jeleivel és csodáival,

10.

És a gonoszságnak minden csalárdságával azok között, a kik elvesznek; mivelhogy nem fogadták be az igazságnak szeretetét az ő idvességökre.

11.

És azért bocsátja reájok Isten a tévelygés erejét, hogy higyjenek a hazugságnak;

12.

Hogy kárhoztattassanak mindazok, a kik nem hittek az igazságnak, hanem gyönyörködtek az igazságtalanságban.

2018. okt. 6. 08:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/28 anonim ***** válasza:
0%
A 2-es hsz-om kizárólag neked, személy szerint rád vonatkozik.
2018. okt. 6. 08:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/28 A kérdező kommentje:
Esetleg a saját véleményedet nem tudnád leírni ahelyett, hogy bibliai szövegeket másolgatsz ide?
2018. okt. 6. 09:10
 5/28 anonim ***** válasza:
0%
4 A véleményem benne van és még másé is.
2018. okt. 6. 09:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/28 anonim ***** válasza:
31%

Kedves Kérdező,


Szeretettel köszöntelek. A karizmatikus gyülekezetekben vannak okos emberek is, diplomások, orvosok és professzorok is. De a kevésbé iskolázott embereknek is van józan eszük, meg tudják különböztetni a trükköt a valódi csodától.


A bűvésztrükk: egy paraván előtt/mögött előad egy mágus egy mutatványt, és tilos a paraván mögé nézni, mert akkor látod, hogy hogyan csinálja. Mindenki tudja, hogy trükk, legfeljebb elsőre nem esik le az átlag nézőnek, hogy hogyan csinálja.


A csoda: nincs paraván, van viszont egy beteg ember, aki évek óta próbál meggyógyulni, volt több orvosnál, a betegségről van papírja (több is), az orvosok elmondják neki, hogy gyógyíthatatlan (több helyen is, le is van írva). Felkeres egy lelkészt, aki imádkozik érte Istenhez. Van aki meggyógyul, és sajnos van olyan is aki nem. A gyógyuláshoz hit kell, nem mindenkinek van kellő hite. Foglalkozzunk most azzal, aki meggyógyul. Az ima közben sokszor azonnal érni a beteg a gyógyulást, pl. tolószékben ült, nem tudott járni, sőt a lábát sem érezte eddig, de az ima vagy prédikáció hatására elkezdi érezni a lábát. Ekkor feláll, és kipróbálja, elkezd járni, sőt szaladni. Olyat csinál, ami előtte nem ment. Észreveszi a gyógyulást, de még elmegy orvoshoz, ahol a dokik hitetlenkedve nézik, hogy ez hogy lehet, biztos nem a beteg ember jött el, hanem a testvére, stb. hova tűnt a daganat? Ilyet még nem látott.

Orvosi papír születik arról, hogy beteg járóképes, daganat eltűnt, stb.

Környezet, rokonok is észlelik a változást.


Ilyen gyógyulás több tucat, de inkább több száz van a gyülekezetben, ahová én magam járok, egy részükről készül TV felvétel, vagy riport műsor, DVD, más részükről újságcikkek készülnek, és van olyan, hogy a beteg örül, elmondja pár ismerősének, de nincs nagy dobra verve.


Őszintén remélem, hogy a válaszommal segítettem, ha maradt még kérdés, nyugodtan kérdezz.

2018. okt. 6. 10:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/28 A kérdező kommentje:

6-os: Trükknek nevezem például azt, amikor a gyülekezet „gyógyítói” a hipnózis eszközeivel módosult tudatállapotot idéznek elő, és ezt Isten jelenlétének tulajdonítják. De nevezhetem ezt nyugodtan csalásnak is.

Az pedig, hogy az emberek tömegesen meggyógyulnának, nyilván nem igaz. Ahogy írod is „van aki meggyógyul, és sajnos van olyan is aki nem”. Ahogy az életben általában.

Javaslom, nézd meg a videót.

2018. okt. 6. 15:35
 8/28 anonim ***** válasza:
93%

Szia


Köszönőm a videót, bár nem tartozok ilyen gyülekezetbe, de számomra így is hasznos volt

2018. okt. 6. 19:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/28 anonim ***** válasza:
0%

Kedves Kérdező,


Belenéztem a videóba, egy hitben gyenge (keresztény?), derékban erős, kövér ember (edző?) véleménye, okoskodása.

Jobban ismerem a témát, mint a videó készítője, a keresztény gyülekezetekben nem hipnózis zajlik, és van nagyon sok gyógyulás Istenbe vetett hit által, személyes barátaim is gyógyultak meg. Nem hipnózis van, meg érzékeny pontok, meg ilyen butaságok.:)

A hipnózis során nem Isten Beszédét prédikálják, ennyit azért illene tudni például. A bibliai hit viszont hallásból van, de a prédikáció az nem hipnózis!


Mindenkinek van szabadsága arra, hogy az Istenbe vetett hit útján jár, vagy hitetlen módon él, a halála napján már egyik hitetlen sem olyan magabiztos, mert érzik, hogy kis idő múlva kiderül, mi van odaát.


Úgy tűnik nekem, Te nem is annyira kérdező vagy, inkább hirdetni szereted a hamis meggyőződésedet. Nincs ezzel baj, biztosan vannak rá vevők is, de azt tudnod kell, hogy amit ideírsz azok nem igazak. Isten ma is gyógyít, sokan gyógyulnak meg, van a betegek számára reménység, azoknak, akik hisznek, ma már Magyarországon több keresztény gyülekezetben hirdetik és gyakorolják a hitből való gyógyulást (Agapé, Golgota, karizmatikus katolikusok, Hit Gyülekezete, stb.).

2018. okt. 7. 00:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/28 A kérdező kommentje:

Nem túl szimpatikus dolog 9-es, hogy az első mondatodban megkérdőjelezed a film készítőjének a hitét, majd a külsejét kritizálod „derékban erős, kövér ember”.

Pedig ő elmondja, hogy hisz a bibliai csodákban, hisz a gyógyulásokban, de amiket a karizmatikusok összejövetelein lát, azok nem csodák, hanem sima csalások, trükkök, és manipulációk.

Tehát nem Istent kérdőjelezi meg, nem a Bibliát vonja késégbe, ne csinálj úgy, mint ha ezt tenné, hanem azokat leplezi le, akik visszaélnek mások hitével, becsapnak másokat, és a gyógyulás illúzióját nyújtják a valódi gyógyulás helyett.

A hipnózis során valóban nem Isten beszédét prédikálják, mert a hipnózis egy technika. Ezt jó esetben pszichológusok használják arra, hogy terápiában feltárják és begyógyítsák a lélek sebeit. Rossz esetben csalók manipulálják vele a tömegeket, színpadi produkcióvá silányítják azt.

Aki a hipnózis technikáját használja arra, hogy híveket szerezzen és megtartsa őket, igazából nem hisz Istenben, csak felhasználja őt a saját céljaira.

Én tudom, hogy a módosult tudatállapot nagy függőséget tud okozni. Újra és újra betöltekezni adrenalinnal, miközben pillanatnyilag elmúlik a fájdalom, elmúlnak a bajok. Ez akkora függőség, hogy mindenkit támadsz és hitetlennek bélyegzel, aki kétségbe meri vonni ennek spiritualitását.

Pedig a valódi hívőnek nem a gyülekezeti „gyógyító” ügyes trükkjeiben kéne hinnie. Leleplezni a csalókat pedig nem Isten ellen való vétek. Sőt.

2018. okt. 7. 07:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!