Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Káros lehet-e utólag a szervez...

OoTwisToO kérdése:

Káros lehet-e utólag a szervezetre?

Figyelt kérdés

Üdv! Van egy nyársvasam, ami elég rozsdás. Nem szeretném kidobni, mert ez még a régi cucc, jó féle.

Féktisztítóval ha befújnám, utána drótkefével megkefélném, használható maradna-e a vas, vagy lehet kidobni, esetleg utólag lehet-e valamivel lepucolni?



febr. 3. 14:47
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Mi lenne, ha nem fújnád le féktisztítóval és úgy drótkeféznéd le?
febr. 3. 15:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:

A féktisztító elpárolog maradéktalanul elég hamar. Kézi drótkefével csak enyhíteni lehet a problémát, legalábbis emberi időket ráfordítva. Drótkoronggal lehetne szórakozni, vagy finomabb csiszolópapírral, de akkor már inkább foszforsav (RO-50 néven is fut, de van vízkőoldó is, ami foszforsav vizezve) redukálni a rozsdát, akkor már könnyen lejön finomcsiszolással.

A gond az egésszel az, hogy ez újra fog rozsdásodni, ha újra tisztogatod, folyamatosan kopik majd, és egyre gyatrább lesz. A régiek úgy oldották meg, hogy a végét nem hagyták rozsdásodni (maradt zsíros, még kapott is, és fedél alatt tárolták száraz helyen, esetleg folpackba csavarva a végét), tehát kábé ez a járható út: a végét rozsdaredukáló után drótkorongozni (ne állj a síkjában, mert szórja a drótot néha, úgy csavard a tengelyre, hogy a védőburkolat teljesen takarja és jó a vastagabb drót, kevésbé szakadozik, szép munkát végez az is), és onnantól mindig zsírozva elrakni páramentes helyre és/vagy lecsomagolva.

febr. 3. 16:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
Várj, nem vagyok még észnél, átkozott szieszta... Barnítani is jó lehet a végét, ami annyi, hogy bezsírozva betolod a legnagyobb láng leghegyébe, és porrá égeted rajta a zsírt, miközben nézed, ahogy sötétül az anyag felülete. Lehetséges, hogy forrón újra kell zsírozgatni közben, mert hamarabb leég, mint ahogy beleégne. Ezzel is oxid lesz rajta, de feketés színű, és az alumíniuméhoz hasonló védőhatású.
febr. 3. 16:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Én le szoktam mosni, aztán simán sütök vele szalonnát, eddig nem lett tőle semmi bajom
febr. 3. 18:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:

Megcsiszolni, tűzbe tenni a sütés előtt, az lefertőtleníti.

Sütés végeztével zsírral bekenni. Az acél bográcsot is így szoktuk, azon meg hamarabb kiütne a rozsda.

márc. 9. 22:59
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!