Kezdőoldal » Otthon » Kert » A chilipaprikáim folyamatosan...

A chilipaprikáim folyamatosan érnek (pirosodnak). Várjam-e mag, amíg mind piros lesz, és csak akkor szedjem le, vagy más taktikát kövessek?

Figyelt kérdés
2020. okt. 3. 14:33
 1/9 anonim ***** válasza:
Milyen célból?
2020. okt. 3. 14:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 A kérdező kommentje:
Hát, magam sem tudom, eddig mégnem ültettem, ez az első. Nagy terveim nincsenek vele - szeretem az erőset/csípőset többféle ételben. Saját célra szánom. Már egyet - egyet vettem le belőle pirosan is és zölden is, megenni pl. húslevesben...nagyon jó. Kb. 10 bokor van, és sok van rajta.A teljesen pirostól a teljesen zöldig minden. A nagy daraboktól a kis újjpercnyi(nél egy kicsivel nagyobb) ig minden..Szerintem a magok nem voltak egyformák.
2020. okt. 3. 15:10
 3/9 anonim ***** válasza:
76%

Csak a pirosakat szedd le és egy tálcán szárítsd meg őket. Ha teljesen szárazak, akkor egy papírzacskóban tárolhatod őket.

A zöldek meg folyamatosan fognak beérni (pirosodni) de ha már kifulladtak és zöldek maradnak az sem gond, de akkor azokat edd először, mert azok hamar romlanak, illetve penészednek.

2020. okt. 3. 15:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
Ha sok van, akkor szedd le a pirosakat és csinálj belőle szószt :) a zöldek, ha nem fajtája olyan, akkor pirosodnia kell, ha jó idő van rá.
2020. okt. 3. 16:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
48%
Papírzacskó helyett inkabb fuzd fel szaranal fogva eros cernara
2020. okt. 3. 19:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 A kérdező kommentje:
köszi!!
2020. okt. 3. 22:42
 7/9 anonim ***** válasza:

A túl sokáig száron lévő érettek egyrészt esetleg veszíthetnek is a csípősségből, másrészt meg több energiát tud biztosítani a tő a többinek, ha mindig leszeded az éretteket. Szóval, ha nem dekorációs céllal vannak elsősorban a paprikák, akkor folyamatosan szedd le, ami elérte a fajtára jellemző érett színt.

Elég sok idő, mire teljesen szárazra szárad, szóval én is a felfűzést preferálom, hogy ne foglaljon helyet. (Utána már mehetnek papírba, hogy ne porosodjanak.) Vastagabb tűvel átszúrni a kalapot, vagyis a vastag részt kell, mert a szár a vékony részénél könnyen kitörik, és a paprika leesik. (Eladásra is így csinálom felfűzve.)

2020. okt. 4. 07:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszi!! Mint már írtam is, most ültettem először ilyet (egy ismerős adott magokat - kérés nélkül). Miután kiültettem a kis palántákat, a hideg miatt teljesen olyanok voltak (2 kis nyeszlett, kifehéredett kevélke), mint amire "keresztet lehet vetni"...aztán annyira szép lett belőle...(Volldüngerrel öntöztem közben - közben. És, nagyon sok van rajta. Öröm nézni. Szerintem inkább olyan 15 tő körül van. Jópár tövet nagyon közel ültettem egymáshoz annak idején, mert nem is bíztam benne, hogy lesz belőlük valami.
2020. okt. 4. 07:47
 9/9 anonim válasza:
1000-nél is több fajtával állsz szemben :-) A színváltozás az éréssel párhuzamosan zajló folyamat, érdemes a méretet is ellenőrizni. A beérett paprikához mi - mivel itthon a pirosas színt láttuk/látjuk a legtöbbször - a piros/bordó színeket társítjuk. elsősorban - de ez az adott fajtától függ, még akkor is, ha a csilinél is a fenti színek jelzik legtövv fajta esetén a beérést. Ha erre a színre vált, akkor igen, várj vele és a szárításhoz inkább a felfűzős, szabad levegős, száraz környezet a megfelelő. Sok sikert!
2020. okt. 4. 11:46
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!