Kezdőoldal » Otthon » Kert » Leárt bontatlan vetőmagot el...

Leárt bontatlan vetőmagot el lehet vetni?

Figyelt kérdés
2017-ben jártak le. vákumcsomagolás.
2022. febr. 19. 17:06
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Lehet, hogy valami kikel, de bizonytalan. Gyakran már a csomagolásra írt 3 évet se bírják ki, a 3. évben már sokszor nem csíraképesek.

Az a baj, hogy ezek termelési ideje bizonytalan. Ha van egy 10 éves magja a magtermeltető cégnek, akkor végeznek egy csírázási próbát, és ha 90% kicsírázik, akkor bezacskózzák, és ráírják, hogy 3 évig jó. De gyakorlatilag lehet, hogy két év múlva már csak 30% csírázik, a harmadik évben meg egy se. Jártam már így, ZKI-s magokkal is, ötezerből kikelt vagy 5.

Ha nagyon sajnálod kidobni, akkor végezz csírázási próbát, pl. nedves vattán, vagy ültess belőle tejfeles pohárba. Én is játszottam ilyen régi magokkal régebben, mikor kaptam egy nagy csomót, de nem kelt ki belőle semmi. Most már a 3. éves magokat se használom, hanem dobom el, és veszek újat. Nem egy fél csomag mag ára a veszteség, ha valami emiatt nem terem.

2022. febr. 19. 17:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
El lehet vetni de vagy kikel vagy nem.Max utána veszel újat ha mégsem sikerül
2022. febr. 19. 18:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:

Csíráztasd ki őket a következő módszerrel.


Áztasd le pár órára, majd tedd be őket átnedvesített zoknikba, ezeket pedig vizes törölközőbe, majd be egy szatyorba.

20-25 fokon 2-3 nap alatt kicsíráznak (ha paprikáról vagy paradicsomról van szó)


Képekben:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

2022. febr. 19. 20:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
Próba, szerencse.
2022. febr. 19. 20:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

8 éve csomagolt, és isten tudja, mikor termett magoknál már nem sok esély van. Ha elülteted a kertben időben, aztán vársz egy hónapot, hogy kikeljenek, de mégse, addigra már túl késő lesz újat vetni. Csírázási próba nélkül semmiképpen nem szabad.

A saját termésű az más. Eleve én éretten szedem le, nem féléretten, mint a nagytermelők, attól félve, hogy elpereg, ez is sokban befolyásolja a csíraképességet.

Pl. a petrezselyemmag a szakirodalom szerint 3 évig őrzi meg a csíraképességét, én saját termésűt használtam már 9 éveset is, és jól kelt. De boltiból már nem használok 3 éveset se, mert rábsztam már kétszer is, a saját termésű úgy kelt, mint a gyep, mellette a másik fajta, bolti meg sehogy.

2022. febr. 20. 07:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
Van egyszerűbb és gyorsabb megoldás is. Kell hozzá egy palacsinta sütő vagy lábas. Kiszámolsz 10 magot, a tűzhelyre felteszed az edényt és beleszórod a magokat. Ahogy melegszik két lehetőség van. A csíraképes magok felpattanva égnek el, a nem csíraképesek elporladnak elégnek. /Tízet meglehet számolni./ Amennyi felpattan annyi 10% csíraképes. Kicsit hűl az edény, és jöhet a következő fajta.
2022. febr. 21. 10:16
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!