Kezdőoldal » Otthon » Kert » Idén magról kelt szőlő mikor...

Idén magról kelt szőlő mikor fog először termész hozni?

Figyelt kérdés

Igazából kíváncsi vagyok, milyen fajta lesz... Sokféle csemegeszőlő magja került a komposztra, de nem csemege is..

Ha finom, megtartanàm. Vajon hànyévet kell vàrnom, hogy kiderüljön?

Jelenleg 1 szálból áll...,váz úgy 70-80 cm.

2025. okt. 7. 15:56
 1/9 anonim ***** válasza:

70-80 cm? Az garantáltan nem idén kelt ki, hanem tavaly. Első évben a 20 cm-t nemigen szokta meghaladni.

Ha 70-80 cm, akkor elképzelhető, hogy jövőre lesz termés. Két év múlva garantáltan, ha jó helye van, és hozzáértő módon gondozod.

2025. okt. 7. 16:23
 2/9 mindentudó99 ***** válasza:
Nekem sose termett egy ilyenek 5 év után kivágtam
2025. okt. 7. 19:19
 3/9 A kérdező kommentje:

Valóban ilyen hosszú,

A levelei ugyan nem túl nagyok, illetve a vessző is még csak vékonyka.

És valóban idén kelt. Full felásott talajba ültettem tavasszal epret. Ásás előtt széthúutam a komposztot és félkomposztot....

A beültetett epret pedig öntözzem egész nyáron. Közte bújt elő a szőlő, S lett egyre hosszabb az egy szem vessző.

2025. okt. 9. 00:10
 4/9 anonim ***** válasza:

Hát, az tény, hogy még soha nem öntöztem rendszeresen a magról kelt szőlőt. Viszont rengeteget láttam már, és a legtöbb tényleg nem érte el az első évben a 20 centit se.

Mindegy, valószínűleg 2 év múlva teremni fog (ha nem ülteted át, és továbbra is öntözöd), de elég kicsi az esélye, hogy igazán jó fajta legyen. Nekem legalábbis ez a tapasztalatom. Úgyhogy nincs is jelenleg olyanom, ami az eredetit teremné, csak olyanom, amit átoltottam "rendes" fajtára.

2025. okt. 9. 06:08
 5/9 A kérdező kommentje:

Biztos is az öntözés miatt nőtt akkor... Persze csupán az öntözés nem fogja termőre bírni. :))

Viszonylag egész jó helyen van, ha ott hagyom. Hát akkor lehet hagyom. A kíváncsiság.

.

Mindössze az aggaszt, ha mégsem fog tetszeni pár év múlva, akkor addigra mekkora gyökeret ereszt... Ki tudom majd még akkor ásni, vagy akkor már a kiirthatatlan kategória les;

2025. okt. 9. 07:54
 6/9 anonim ***** válasza:
A szőlő nem kiirthatatlan. Még ha dugványozva van, akkor mélyen is vannak alvó rügyei, az kihajthat újra, de hát ismét ki kell ásni, mélyebben, és kész. Magról kelőnek pedig nincs mélyen lévő rügye, olyannal meg még nem találkoztam, hogy sima gyökér kihajtott volna.
2025. okt. 9. 09:00
 7/9 A kérdező kommentje:
Ja mert iskolai emlékeim szerint több méter mélyre is lenyúlik a szőlő gyökere nemtom hány év utàn. Azt gondoltam, ha eltépődik, akkor kihajt, mint S tarack.... ???!?
2025. okt. 9. 09:35
 8/9 anonim ***** válasza:

A taracknak se a gyökere hajt ki, hanem a föld alatti szára. A szőlőnek se hajt ki a gyökere.

A szőlőoltvány-készítők éppen ezért kivágják a vadalany összes rügyét (alvókat is), így csak gyökerek fognak belőle fejlődni, hajtások nem. Ez az oka, hogy az ültetvényekben nem kell a föld alól előtörő millió hajtást irtani. Mert hogy nincsenek ilyen hajtások, mivel a gyökerek nem képesek kihajtani. (Vagyis, néha előfordulnak, de ez csak az otványkészítők rosszul végzett munkája miatt esik meg.)

2025. okt. 9. 17:44
 9/9 A kérdező kommentje:

Na ezt emésztgetnem kell! :)

Kôszi, hogy fáradoutál a felhomályosításomért!

2025. okt. 10. 01:41

Kapcsolódó kérdések:

Szőlő befőttet (kompót) szeretnék eltenni életemben először. olvasom a netes recepteket de nem írják hogy fedelükkel légmentesen lezárt befőttes...

Elkészítés:A szőlőt szemezzük le és folyó víz alatt alaposan mossuk meg.A tiszta szőlőt töltsük makulátlanul tiszta befőttesüvegekbe, szórjuk rá a cukrot, majd öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi.A betöltött üvegeket helyezzük ruhával vagy újságpapírral kibélelt...

Nem először futok bele ilyenbe: amit vettem ma szilvát a piacon olyan vegyszer/permetszer szagú, hogy a kezemen érzem órák óta a héjáról a szagot....

Szőlővel is voltam így. És emellett nyilván nem jó érzés, hogy ezt a büdös permetes gyümölcsöt eszem meg. Vissza nem vihetem. Vásárláskor nem éreztem. Kidobjam? Máskor is belefuthatok. Kezemet hiába mostam már meg, még mindig átüt a szappanszagon mosogatószer...

Valaki leforditana ezt nemetre?

: az Almdudlert 1957-ben készítette el először Erwin Klein. Az Almdudler Ausztria kedvelt szénsavas itala, melyet vízből, cukorból, szőlő- és almaléből, es harminckét különböző alpesi gyógynövényből állítanak elő.

5 napja állandóan pisilnem kell, és maikor már azt hiszem, hogy vége kicsit odatartom a wcpapirt és jön és jön Ez felfázás? Elszokott múlni kezelés...

Iszonyatosan parázok, hogy vesemedence gyulladás lesz vagy meddő leszek ha nem kezelem. Valaki túlélte már ezzel a tünettel kezelés nélkűl ? Csoró vagyok nem tudom megvenni az antibiotikumot. A mesterutcai nőgyógyászati kivizsgálás mennyibe kerűl ha nem érvényes a...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!