Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » A szovjetek egyedül is győztek...

A szovjetek egyedül is győztek volna a 2. világháborúban?

Figyelt kérdés

Ha nagy britannia kapitulál, és az USA csak japánnal hadakozik.


Tudom, hogy nem így volt a valóságban!!!!!!!!!


2012. márc. 21. 15:17
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
55%
Igen, igen. A németek veszettül harcoltak ezekért a városokért, Hitlernek ez volt a passziója, holott semmi jelentőségük nem volt. Lakosság nagyrészt elmenekült, ipart elvitték, szét vannak lőve. Mi van ha elfoglalják? Semmi.
2012. márc. 21. 19:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/28 A kérdező kommentje:
Ha elfoglalták volna leningrádot, nyílt út lett volna az északi kikötőhköz és betudták volna keríteni moszkvát. Ami nagy csapás lett volna.
2012. márc. 21. 19:17
 13/28 anonim ***** válasza:
Nem is Leningrádot említettük hanem Moszkvát. Északi kikötő Murmanszk is hasznos "préda" lett volna a németeknek bár ha nem kapnak oda a szovjetek segítséget(ugye elméletben egyedül vannak) akkor az értéke hatványozottan csökkent volna. A kaukázusi olajmezők segítettek volna nagyon a németeknek.
2012. márc. 21. 19:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/28 LazyJones ***** válasza:
91%

Azt sem szabad elfelejteni, hogy ha az USA és a britek ki vannak véve a számításból, akkor a hatalmas számban, és hatalmas erőforrásokból épített U-boot flottát sem építették volna meg a németek - ergo sokkal, sokkal több harckocsit tudtak volna gyártani.

Ami Moszkvát illeti: az oroszok erősen centralizált nézetűek voltak akkoriban (cár-atyuskák, jóságos Sztálin-atya, stb.) Elképzelhető, hogy Moszkva esetleges elfoglalása nem is katonailag, hanem pszichológiailag hozott volna előre fel nem térképezhető előnyt. Nem beszélve arról, hogy ha akkor és ott Moszkvát bekerítik és lerombolják, újfent űr lett volna a katonai vezetésben egy időre, addig pedig a németek előbbre mehettek volna/beáshatták volna magukat egy hosszabb, tartósabb védelembe.

2012. márc. 21. 20:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/28 A kérdező kommentje:
Igen. És akor meg nyílt utat kaptak volna a hátratelepített iparvárosokhoz.
2012. márc. 21. 20:19
 16/28 Jóska Pista Sanyi ***** válasza:
86%

Előttem elmondták a gondolataim egy részét. Mivel az oroszok és a SZU többi népe azért nem volt annyira oda Sztálin uralmáért és a kommunizmusért elképzelhető hogy egy ilyen szimbolikus csapást mint pl Moszkva, Leningrád olyan pszihológiai hatással járt volna aminek kapcsán az ország egy része fellázad esetleg átáll a németekhez, ami részben meg is történt. De ami talán nagyobb hatással lett volna az a hadsereg és az ország más vezetőinek reakciója. Könnyen elképzelhető hogy esetleg eltávolítják Sztálint és békét kötnek a németekkel.

Mellesleg a kölcsönbérlet nélkül az amúgy is szerényül felfegyverzett, felszerelt és ellátott szovjet katona éhezett volna. Rengeteg felszerelést kaptak az USÁ-tól tankokat repülőket, de ami tán a legfontosabb élelmet és teherautókat. Ezek nélkül sem mozgékonyságuk és moráljuk nem lett volna egy időre. Ami valószínű elég lett volna egy döntő győzelem eléréséhez. Mellesleg lehet hogy az oroszoknak sikerült a hadipar egy jó részét áttelepíteni az Uralba vagy azon túlra de az ország népesebb fele az európai részen van. Nem beszélve az infrastruktúráról és arról hogy a városok nélkül a legnagyobb előnyük vész el. A gyorsan helyben toborozható hatalmas embertömeg, és maga a város mint vérszivattyú, és a német villámháború kerékkötője. Ugyanis a nagyvárost nem lehet egy gyors rohammal elfoglalni, de ezeket a nagyvárosokat nem is lehet csak úgy kikerülni és hátrahagyni. Hosszú és véres harccal lehet csak elfoglalni őket. Egyszóval itt nem működik a német stratégia.

2012. márc. 21. 21:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/28 hollófernyiges ***** válasza:
52%

Valószínűleg így is a szovjetek győztek volna.

Az angolszász anyagi segítség sokat jelentett, főleg a háború elején, de kelet felől egy szál vasútvonalon soknapos utaztatással ért el a célhoz, északon pedig a németek sok hajót kilövöldöztek, Sztálin sokat panaszkodott Churchillnek, hogy a több hajóra szétosztott alkatrészek jó része nem érkezik meg. Egyszerűen nem volt annyi kapacitás, hogy egy ekkora volumenű háborút eldöntsön.

A német hadsereg döntő többsége mindig az orosz fronton volt, a többi megszálló erőként mindenképpen le volt kötve (pláne az lett volna ha Angliát is megszállva kellet volna tartaniuk), az észak-afrikai erők többségét az olaszok tették ki, és a meglevő németek sem kaptak utánpótlást.

Amikor az USA egyáltalán belépett a háborúba nyugaton és elkezdték a komoly bombázásokat (42 vége, 43 eleje), az oroszok már megállították a német előrenyomulást és éppen fordítottak a háború menetén. A normandiai partraszállás idején a szovjetek már átlépték a Reich korábbi határát.

2012. márc. 21. 21:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/28 Jóska Pista Sanyi ***** válasza:
100%

És egy dolgot még elfeledtem. Az úgynevezett német csodafegyverek kérdéskörét. Ha más nem ezek a dolgok(pl éjjellátó, irányított rakéta, sugárhajtású repülők, modern kézifegyverek, a fejlett páncélosok, atomprogram, és még lehetne sorolni) nagyrészt nagyobb erőforrásokat kaptak volna sőt ami fontosabb nem hátráltatták volna ezek gyártását a szövetséges bombázások sem. Ezek pedig szinte biztosan eldöntötték volna a háború ezen részét.Az amerikaiak kérdésköre más lapra tartozik de a brit kikötők és repterek nélkül jó ideig semmi gondot nem okoztak volna a németeknek. Főleg ha az olaszokkal karöltve elfoglalják gibraltárt és a szuezi csatornát is.

2012. márc. 21. 21:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/28 anonim ***** válasza:
34%

Szerintem simán átmegy a németeken, mint a gőzhenger


Finnországnak földrajzi előnye volt.


Azt ne felejtsük el, hogy mire az európai invázió megindult, addigra a szovjetek már gőzerővel robogtak németország felé, már elindult az ellentámadás! Sztálingrád volt az első olyan hely, ahol a németeket módszeresen elagyabulálták, és utánn még Kurszknál sem tudták legyőzni a szovjeteket, pedig durva technológiai előnyük volt ( egy szó: Párduc). A hadvezetés önmagában inkompetens volt (rámentek a siekrtelen nehéztank vonalra, ahelyett hogy a Párduc ágat vitték volna tovább), szinte esélyük nem lett volna megnyerni a háborút. Ráadásul 44-ben már bizony a Joszif Sztálin tankok is ott voltak a harcmezőn, amik a tigrisekkel és párducokkal is felvették a versenyt.

2012. márc. 21. 22:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/28 anonim ***** válasza:
76%
Egyébként Moszkvában jártak a Das Reich katonái (legalábbis a külvárosában), és szinte teljesen üres volt az egész. Felperzselt föld.
2012. márc. 21. 22:06
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!