Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Hogy látod, nagyobb volt -e...

Hogy látod, nagyobb volt -e Magyarországon a demokrácia 1990. és 2010. között mint 2010-után? Miért igen vagy nem?

Figyelt kérdés

2014. okt. 8. 23:23
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
48%
most is demokrácia van, arra szavazol akire akarsz, csak sok a birka...
2014. okt. 8. 23:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
27%
Nemértem,miért mondják sokan,hogy "nincs demokrácia".. azt írsz le amit akarsz,szabad a sajtó. Elég sok baloldali netes hírlap is van: origo,index,444 stb...
2014. okt. 8. 23:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
29%
Amúgy azért gondolják sokan,hogy nincs demokrácia,mert sok TV adó a mostani kormányt támogatja,ezért nem hoznak le minden kormánykritikát. És emiatt érzi az ember,hogy sokminden el van hallgatva,ezért rögtön diktatúrát feltételeznek,stb. Pedig nincs megtiltva a TV-nek sme,hogy azt hozzon le amit akar.. az más kérdés,hogy kiknek a körei a tulajok...
2014. okt. 8. 23:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
52%
KB 100-szor nagyobb volt. Nem kellett politizálni, nem volt ekkora hatalom a politika kezében, és nem függött minden és mindenki az aktuálpolitikától. Azt mondtál és ott, amit akartál politikusokról. Meg lehet nézni a (szupergagyi) uborka című politikai humorosnak szánt műsort. Ma ilyet készíteni lehetetlen lenne! Ki nem mondott, de mindenkinek, aki egy közmunkásnál többre vitte, meg kell válogatnia kinek mit mond politikáról. Ti, akik beleszülettetek, nem is érzitek, pedig rohamosan csökken a szabadság. 1-2 éves távlatban talán nem annyira érezni, mint 20-25.
2014. okt. 9. 00:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 Napfonat ***** válasza:
29%
Utolsó! Te 2010-ig a Marson éltél? Szerintem a szavaid éppen a 2010 előtti időkre igazak!
2014. okt. 9. 00:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
56%

Könyörgöm, szájtépés előtt legalább egyszer valaki (jelesül a kérdező) írja már le, mi az a demokrácia! Legalább úgy körülbelül!


Hónapok óta mindenki úgy demokráciázik meg diktatúrázik itt, hogy az alapvető fogalmak nincsenek tisztázva.

2014. okt. 9. 08:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
80%

Nem fogod a választ megérteni kérdező, mert nincs mihez viszonyítanod. Nincsenek ugyanis fogalmi ismereteid. A hideg víz is relatív. ha a szomjamat oltja, jó. Ha úsznom kell benne hosszan, nagyon rossz. Első lépés a mérték és értékrendszer felállítása. Aztán lehet tudni, hogy mi történt.


Segítségül. A demokrácia bonyolult és összetetten működő dolog. A többségi demokrácia lehet elnyomás is. A nevében van - a nép uralma. De mi fölött? Semmi fölött, ellensúlyozásul egy másik uralom ellenében.

Ma úgy gondoljuk, a demokráciának van néhány olyan tulajdonsága, amely, ha csökken, a demokrácia is csökken. Az átláthatóság. Ha tiszta intézményrendszer van, tudni mi miért van, hogy jön létre, akkor jó.

A függetlenség. Ha szabadon saját érdekeim szerint cselekedhetem mindaddig, míg ezzel mások érdekeit nem sértem. Illetve sérthetem is, ha neki ugyanúgy van lehetősége ezt kivédeni (nem a tudás hiányára, hanem a lehetőség hiányára gondolok). Ha így van, az jó.

A javakhoz való hozzáférhetőség egyensúlya. Ha van hozzá képességem, tanulhatok bárhol. Nincs olyan tényező,amely ebben akadályozhat, mert kiépítették a megoldás módszereit. Ha beteg leszek, ugyanolyan minőségű ellátás jár ugyanolyan törődéssel, ezt nem pénzzel váltom meg. Annak másutt lesz szerepe. Ha akarok, dolgozhatok, mert lehetséges, ha akarok és van hozzá tudásom, bármihez foghatok, mert kiépült az engem irányító keretrendszer. ha így van ez jó.

Információhoz jutás egyenlősége. Nem fogok minden információhoz jutni, mert vagy nem érdekel, vagy nem értek hozzá. Nem ebben van az egyenlőség, hanem abban, hogy ha akarom és képes vagyok megérteni, tudhatom. Az információt erre alkalmas csatorna továbbítja. A média, amely megfelelően képzett munkatársakkal rendelkezik, akik tudják, hogyan kapjam meg az információt. És olyan a belső szabályrendszer, hogy érdekük legyen ez. Ha így van, ez jó. Munkát nem kapok, megaláznak.


Ma az átláthatóság rosszabb, mint egy koszos víz átláthatósága. Nem ismerhetem meg, hogyan választják a különféle szervezetek vezetőit (illetve tudom: haveri alapon), nem ismerhetem a működési elvüket, hazudnak, torzítanak. A munkahelyeken nem az eredményességem és szakértelmem számít, a felvételek haveri alapon történnek, tudhatom, ha nem pártelvárásnak megfelelően viselkedem, retorzió lesz. Minél kényesebb a terület, annál inkább. A minőségi oktatáshoz akkor férek hozzá, ha sok pénzem van. Néha akkor se. ha beteg leszek, legyen sok pénzem a gyógyulás reményéhez. Néha az se elég, mert nincs eszköz. Kapcsolataim külföldre e téren szintén nincsenek. Az információhoz kétféle módon nem jutok hozzá. Egyfelől eltitkolják, tilos hozzáférni. Másfelől megszüntetik a szabad információáramlás csatornáit, illetve azonossá alakítják. Ha kell, erővel.


Nem egyszerre, szép lassan függővé válok. Függök a főnökömtől, nem a munkámtól, függök a társadalmi és anyagi helyzetemtől, mert eszerint tanulhatok, gyógyulhatok, ismerhetem meg a körülményeket. És így szép lassan birkává válok, csökkennek az igényeim. Már nem számít, ha koszos az utca, rosszak az utak, csúnyán beszélnek velem, megaláznak, már csak a túlélés számít. Ezért el se megyek szavazni, életcélom nincs, mindenkit utálok, ha mondják, akár gyűlölök, embert is ölök. Eleinte kevesen vannak ezek, de számuk nő. Mivel zavaró a jelenlétük, karanténba kerülnek. Nem, nem így mondják, segítségnek álcázzák.


A demokráciahiány legfőbb ismérve, ha már igényünk sincs rá. A demokrácia csökkenésének kiváló és egyszerű mérőszáma az olyan emberek gyorsuló ütemben növekvő száma, akik nemhogy demokráciáról de szinte minden igényről lemondanak, vegetálnak.

2014. okt. 9. 11:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
69%

"Utolsó! Te 2010-ig a Marson éltél? Szerintem a szavaid éppen a 2010 előtti időkre igazak!"


Kérlek, fejtsd ki a véleményed részletesebben!

2014. okt. 9. 13:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 A kérdező kommentje:

fékek ellensúlyok rendszere

váltógazdálkodás lehetősége

szabadságjogok megléte

jogbiztonság

- nálam ezek alapvetőek ha demokráciáról szólok.

2014. okt. 11. 21:37
 10/12 anonim ***** válasza:
Amennyiben szabad választások voltak ezen időszakban, akkor demokrácia volt. Márpedig úgy tűnik, az volt. A demokrácia ugyanis nem más, mint amikor az emberek szabadon megválaszthatják az elnyomójukat...
2014. okt. 14. 20:26
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!