Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Politika » Rendőrség

A kérdés

Ilyen esetben jogos a lőfegyverhasználat?

Egy férfi céllövészet státuszban tart éles lőfegyvert.

És a férfi NEM rendőr.

Éjszaka zörgést hall kint.

Előveszi a páncélszekrényből, betárazza, csőre tölt, kimegy vele.

A sarkoknál fedez vele.

Ez jogos?Keress kérdéseket hasonló témákban: éles, lőfegyver, használat, betörő, pisztoly

 2018. márc. 2. 16:45  Privát üzenet  

A válaszok
1 2 3
Attól, hogy zörgést hallasz, nem kezdhetsz el ész nélkül lövöldözni.

A válasz 18%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 51%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/25Időpont 2018. márc. 2. 16:49 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Félreértés van. Nekem nincs semmi féle pisztolyom. De akinek van, az előveheti éjjel ilyen esetben? Mikor már tudja, hogy betörtek, esetleg bent van a betörő a házban ,és látja is, akkor sem?

# 2/25Időpont 2018. márc. 2. 16:54 Privát üzenet
Lövöldözés a zörgéshez kevés . Támadás kell ehhez vagy behatolás a házba egyedül vagy többen fegyverrel . Főleg este , de ha napközben beront a házba egy galeri tonfával boxerrel simán kilőheti őket .

A válasz 36%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 59%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/25Időpont 2018. márc. 2. 16:57 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Attól függ, használod -e. A helyi nehézfiúkat ismerve maximum pajszerral és kiskéssel vannak felfegyverkezve, akik az első neszre elmenekülnek ha nem magányos nénivel állnak szemben. Ha egy ilyet figyelmeztetővel elriasztasz, pár hónap vegzálással megúszod. Ha viszont rá is lősz és el is találod, akkor már komoly erőfeszítésedbe telik majd bizonyítani, hogy jogos volt -e a védelmi helyzet és a nem arányos fegyverhasználat. Ha pedig véletlenül négyszer hátbalövöd a delikvenst, még az sem segít.

Én biztosan tartanék egy gumilövedékest az éles mellé, akit az nem állít meg annál egészen nyugodtan lehet mondani, hogy csak a golyó állította meg.A válasz 80%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/25Időpont 2018. márc. 2. 17:00 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Mindennemű fegyverhasználat jogos! Egy valamit azonban nagyon jól jegyezz meg, ha fegyverhasználatra kerül a sor, csak fejre! Különben évekig járhatsz az ügyészségre.

A válasz 76%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 40%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/25Időpont 2018. márc. 2. 17:06 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Közvetlen felügyeleted mellett elő lehet a fegyver is és a lőszer is. A leírás szerint még nem lőttél, csak a zörgésre kimentél mondjuk az előszobába a fegyverrel. Eddig jogos és még csak nem is fegyverhasználat. A továbbiakhoz fenn kell állni a jogos védelemnek és a végszükségnek.

Megdönthetetlen vélelmek


„Új elem a Btk.-ban a szituációs jogos védelmi helyzet bevezetése, melyben a törvény társadalmilag új és a taxative felsorolt eseteihez megdönthetetlen vélelmet társított. Ezen felsorolt esetekben a jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha a védekező életének kioltására irányuló lett volna. Ilyen vélelmek azok, amikor a jogtalan támadást:


1. Személy ellen:


– éjjel, (Az éjjel meghatározása a bírói gyakorlatban, városokban 23:00-4:00, míg kisebb településeken 21:00-4:00 terjedő időszakot öleli fel.)


– fegyveresen, (Idetartozik, ha az elkövető (k) a bűncselekményt lőfegyverrel, robbanóanyaggal, robbanószer vagy robbanóanyag felhasználására szolgáló készülékkel követik el vagy annak utánzatával fenyegetve követi el a bűncselekményt.)


– felfegyverkezve, (Aki az ellenállás leküzdése vagy megakadályozása érdekében az élet kioltására alkalmas eszközt tart magánál.)


– csoportosan (Ha legalább három személy vesz részt a bűncselekmény elkövetésében.) követik el.


2. Dolog ellen: (lakás)


a) éjjel,


b) fegyveresen,


c) felfegyverkezve,


d) csoportosan követik el.


3. A lakáshoz tartozó bekerített helyre fegyveresen követik el.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/25Időpont 2018. márc. 2. 17:07 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Mi az a vegzálás?

Tehát, hogyha az ,akinek van sportlövészetből engedélye fegyverre ,és van is neki(legjobb haverom), akkor ő éjszaka csörömpölést hall a garázsba, akkor ő előveheti, csőretölti, és fedezhet vele, netalán-tán, figyelmeztetőlövést is leadhat?

Van neki gumis is.# 7/25Időpont 2018. márc. 2. 17:09 Privát üzenet
Bocsánat, ez a linkelt leírás forrása: [link]

A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/25Időpont 2018. márc. 2. 17:09 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Jól értem, hogy csak lelövöm a marhát a sportpisztollyal és véletlenül a kezébe kerül a konyhakés, akkor az jogos önvédelem?

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 64%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/25Időpont 2018. márc. 2. 17:19 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

6- os vagyok. Vegzálás alatt jogi hercehúrcát érts. Csörömpölésre nem lőhet senki, hiszen lehet az egy kisgyerek is, stb aki éppen az átrúgott labdáját keresi, tehát nem áll fent a jogos védelem.

Tehát mondjuk lámpázva fegyverrel a kézben lemegy, kimegy a telkén belül és ha észleli, hogy fennáll az általam leírt, pontosabban a törvény szerinti feltétel, akkor már használhatja.

Figyelmeztetőt viszont nem lövöldöznék, mert lehet, hogy az első lövésnél én magam kapok mondjuk egy beltérben olyan gurulatot, amivel saját magamat teszem éppen harcképtelenné, vagy éppen átmegy a gurulat a szomszédba, akár egy ablakon át és még értelme sem volt. Másrész mi van, ha pont a figyelmeztető lövés után akad el a fegyver, na meg füllvédő nélkül úgy csengne az ember füle, hogy nem hallana semmit, aztán a por miatt meg lehet még látni sem látna az ember. Aztán ott állna süketen és "vakon" az ember egy csőre töltött fegyverrel, amit bármikor elvehetnek tőle.A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/25Időpont 2018. márc. 2. 17:25 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Ki kapom ilyen esetben a tanusitvanyt?
Abban az esetben, ha valaki rendőrségi vagy nyomozói pályafutása során szemüveges lesz, mi történik?
Miért van az, hogy a legtöbb esetben rendőri igazoltatás közben az igazoltató rendőr lekezelően, ellenségesen beszél?
Ilyen esetben ez hogy történik? Az elkövető feltétéles szabadlábra került ítélet hirdetésig, Bővebben lent
Áldozat vagyok egy büntetőügyben. Ilyen esetben ha megint így kibuknék, meg fogják tartani a szembesitést? Bővebben lent
Te a halál büntetést vagy az életfogytiglani fegyház büntetés párti vagy? És kinek mit adnál a következő esetben?

Kérdések a Politika rovatbólKérdések a Rendőrség rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!