Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi ilyenkor a helyes lépés...

Bekken'Bauer kérdése:

Mi ilyenkor a helyes lépés munkajog téren?

Figyelt kérdés

Tisztelt tagok!

Ha a munkáltató olyan pozíciót ajánl amit az egészségi állapotomra hivatkozva nem tudok vállalni, akkor mi a teendő?

Illetve ha megszünteti a jelenlegi 8 éves munkaviszonyt, holott indokolni tudja a munkavállaló a betegségét,(hogy miért nem tudja az új felajánlott pozíciót be tölteni) az mennyire jogszerű?

8 év munkaviszony, arra hajtanak, hogy aki gyengébb kirakják, és ne kelljen végkielégítést fizetni, ergo a munkavállaló felmondására játszanak, csak mert beteges és többet volt táppénzen, igazolható orvosi kezelés miatt...... Egy rosszabb részlegre akarják tenni, hogy kicsikarják a felmondását..

Köszönöm szépen a válaszokat!szept. 23. 02:05
 1/8 anonim ***** válasza:
61%
Ülj le velük és állapodjatok meg egy közös megegyezésben lelépési pénzzel. Innentől úgyis csak szívatnak, és te mész bele tönkre. Alapvetően áttehetnek másik részlegbe, ha az nem áll ellentétben a munkaszerződéseddel.
szept. 23. 03:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
Igen, ez az egyik tervem, de ezekkel nem hiszem, hogy jutok ebben előre... Eddig nemnagyon adtak senkinek közös megegyezéssel semmit.
szept. 23. 04:01
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Mindenekelőtt szerezz egy orvosi igazolást arról, hogy miért ne tudnád ellátni az adott munkakört.
szept. 23. 04:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 Fsms ***** válasza:
Közös megegyezés nem megoldás. Valóban szerezz egy orvosit, vetesd át velük, hogy később ennek tényét tud bizonyítani. A cég mondjon fel neked és indokolja meg a felmondás okát. Ekkor kapsz végkielégítést, és ha az indok nem megfelelő, akkor el tudsz menni munkaügyi bíróságra, és plusz több havi bért megítélhetnek. Persze ettől vissza nem fognak venni.
szept. 23. 05:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:

Van orvosi leletem, illetve kórházi ct lelet illetve szakorvosi vélemény, vese beteg vagyok, 3,5cm-es kő van a vesémben amit november elején műtenek majd. Emelni nem tudok sokáig mert a hajolgatás hatására görcsöl be.

Ezek meg pont olyan melót akarnak adni, át helyezni olyan részre ahol nagy súlyokat kell emelgetni.

szept. 23. 05:42
 6/8 anonim ***** válasza:

"Ezek meg pont olyan melót akarnak adni, át helyezni olyan részre ahol nagy súlyokat kell emelgetni."


Tehát a munkaköröd változna?


Mert ha igen, az csak akkor tölthető be, ha az üzemorvos alkalmasnak talál rá.


A munkáltató ideiglenesen áthelyezhet más munkakörbe, munkavégzési helyre, és más foglalkoztatóhoz is, aminek a tartama naptári évenként összesen a 44 beosztás szerinti munkanapot vagy 352 órát nem haladhatja meg. Ezt arányosan kell alkalmazni, ha a munkaviszony év közben kezdődött, határozott időre vagy az általánostól eltérő teljes napi vagy részmunkaidőre jött létre. A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás várható tartamáról a munkavállalót tájékoztatni kell.


Viszont a munkavállaló megtagadhatja a munkáltatói utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik, vagy a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.


A munkavállalót csak olyan munkára lehet alkalmazni, amely testi alkatára, fejlettségére, egészségi állapotára tekintettel rá hátrányos következményekkel nem járhat. A munkáltató a munkavállaló egészségi állapotának változására tekintettel köteles a munkafeltételeket, a munkaidő-beosztást az alábbiak figyelembe vételének megfelelően módosítani.


ÁLTALÁNOS MAGATARTÁSI SZABÁLYOK:


A jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a jóhiszeműség és a tisztesség elvének megfelelően kell eljárni, továbbá kölcsönösen együtt kell működni, és nem lehet olyan magatartást tanúsítani, amely a másik fél jogát, jogos érdekét sérti.

A munkáltató a munkavállaló érdekeit a méltányos mérlegelés alapján köteles figyelembe venni, a teljesítés módjának egyoldalú meghatározása a munkavállalónak aránytalan sérelmet nem okozhat.


Itt jön be a képbe az, amit fentebb már írtam. Alkalmas vagy az új munkakör elvégzésére egészségednél fogva vagy sem?


"Illetve ha megszünteti a jelenlegi 8 éves munkaviszonyt, holott indokolni tudja a munkavállaló a betegségét,(hogy miért nem tudja az új felajánlott pozíciót be tölteni) az mennyire jogszerű?"


Neked nem kell magyarázkodnod. A munkáltató a felmondását köteles megindokolni. A felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet.

Tehát simán felmondhat azért, mert egészségileg alkalmatlan vagy a munkakör betöltésére, a felajánlott másik munkakört pedig Te nem fogadtad el. Nyilván ez 8 év után csak úgy tud működni, hogy megfizeti az egyéb juttatásokat is vele együtt (végkielégítés stb.).

szept. 26. 17:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 A kérdező kommentje:

Kedves 6-os válaszoló!

Köszönöm szépen, sokat segítettél!


Annyit tudok, hogy a héten megkeres a HR vezető, azzal hogy át tennének máshova. Így tuti hogy a munkakör változni fog, mert a jelenlegi munkakörömben 6an dolgozunk, de ez 4 főig lesz korlátozva ergo 2 személy repül..


Ez az új munkakör pedig nem hiszem, hogy ideiglenes lenne, mivel most alakítják át a csoportokat. És mint mondtam többeknek is azért ajánlottak fel rosszabb nehezebb munkát, hogy kicsikarják belőlük azt, hogy felmondjanak.. :/

A jelenlegi cégvezetőt "nem érdekli" semmi kB! Ezt a terület és csoportvezetők is egyöntetűen így gondolják

szept. 27. 11:37
 8/8 anonim ***** válasza:

Értem.

Viszont munkakört csak akkor lehet "véglegesen" változtatni, ha Te is aláírod hozzá a szerződés módosítását. Ha nem írod alá, akkor marad minden a régiben.


Ahogy írtam fentebb is, ideiglenesen áthelyezhet másik munkakörbe. Ehhez nem kell szerződés módosítás és a Te beleegyezésed sem, hiszen anélkül is megteheti. Viszont írásban köteles róla értesíteni és meghatározni annak várható időtartamát vagy órában, vagy munkanapban. Ha ez letelt, akkor visszaáll minden a munkaszerződésben foglaltaknak megfelelően.


Ha ez a munkáltatónak nem felel meg, mondja fel a munkaviszonyodat a jogszabályokban foglaltaknak megfelelően. Tehát "repülj", de a törvénynek megfelelően -> végkielégítés, felmondási időn belüli felmentési idő stb.

tegnapelőtt 05:18
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!