Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Az intel valóban hulladék már...

Az intel valóban hulladék már és a Ryzen a menő?

Figyelt kérdés
Több kérdésnél irják hogy válts Ryzen-re
tegnap 17:05
 1/10 anonim ***** válasza:
Általánosságban nem, de a 13 és 14 gen valóban egy trágya. Lehet a következő már jó lesz.
tegnap 18:17
 2/10 anonim ***** válasza:
Ez nem menőség kérdése, azt ajánljuk ami olcsóbban nyújtja igyanazt vagy többet. Ez most épp az AMDtől jön. Volt már ilyen korábban is és lesz ez még így se...
tegnap 20:06
 3/10 anonim ***** válasza:

#1 kint van a 15 gen amit mondjuk nem így hívnak de kint van?!?

Igazából nem az attól függ honnan nézed. Work-re sokkal jobb az intel több mag több thread ... Viszont gamingre az AM5 sokkal olcsóbban lehet ugyanazt a szintett elérni mint egy intel procinál. Ráadásul Am5-re még egy generáció jön. Az intel új socketrája csak 1 db generáció jön ki ami már kint van. Gamer szempontból "intel trágya Amd menő"

tegnap 20:13
 4/10 anonim ***** válasza:
Nem
tegnap 21:07
 5/10 anonim ***** válasza:
41%
Az Intel ezzel az 1851 Sockettel kb. most van olyan mélyen, mint az AMD az AM3+ idején. Csak utóbbi legalább olcsó volt, emiatt volt aki megfontolta...
tegnap 21:09
 6/10 anonim ***** válasza:
79%

Akkor rakjunk tisztába pár dolgot.

Az Intel nem trágya. Az új Ultra 1./2. generációs procik egyáltalán nem rosszak teljesítményben. Ettől függetlenül semmi értelme jelenleg Intel CPU-t venni, mert ár/érték arányban gyakorlatilag a legalacsonyabb, belépőszintet leszámítva az AMD ajánlata minden árkategóriában kedvezőbb.

Ha középkategóriás CPU-t keresel, a 9600X jelenleg olyan 10-15%-al jobb teljesítményt nyújt, mint a vele egy árkategóriában kapható Ultra 5 245K, cserébe kevesebbet fogyaszt és könnyebben hűthető.

Felső kategóriában játékra az X3D chipek köröket vernek bármilyen Intel CPU-ra. Ebben a piaci szegmensben, erre a célra SEMMI értelme nincsen Intel CPU-t venni, mert többet fogsz fizetni rosszabb teljesítményért.

A 3-as (helytelenül) azt állítja, hogy "work-re" (nálunk faluvégett ezt csak munkának hívjuk, de ki tudja, lehet hogy az illető éppen most ért haza az angolórájáról) jobb az intel, hiszen több a mag meg több a thread (ezt böcsületesen szálaknak hívják), ezzel szemben a valóság az, hogy a fogyasztói szegmensben a Ryzen 9 9950X pariban van (hibahatáron belüli különbséggel, plusz-minusz 1-2%-al) a legerősebb Intel CPU-val, a 14900KS-el, cserébe harmadannyit fogyaszt, így egy sima párezres léghűtő is nevetve, hahotázva, röhögcsélve hűteni tudja, nem kell rá vízhűtés.

Ha munkaállomások piacát nézzük, ott az Intelnek továbbra sincs válasza a Threadripperre, a szerverek világában pedig Xeon procikat ma már csak az vesz, akinek több éves szerződése van az Intellel...

Viszont ahogy korábban említettem, az AMD-nek a belépő kategóriában nincs érdemi jelenléte, oda gyakorlatilag csak APU-kat gyárt egy átlagnál jobb integrált GPU-val, de ha egy dedikált videokártyával rendelkező, de olcsó gépet akarsz venni, ott igazából csag egy i3-as/Ultra 3-as proci jöhet szóba. Az N100/N200-as széria pedig alacsony fogyasztású miniszerverekhez gyakorlatilag tökéletes, 6W-os fogyasztás mellett elképesztő teljesítményt produkálnak, számomra életem egyik legjobb vételének tartom a jómagam által épített NAS-omat, ami tisztán passzív hűtéssel, 8TB-nyi SSD-vel teljesen hangtalanul ketyeg és viszi a Plex-szerveremet.

Száz szónak is egy a vége: arra akarok kilyukadni, hogy nincs igazából semmi baj az Intel CPU-kkal, ha már van egy Intel CPU-d, amely megfelel a te célaidnak. Viszont ha már a jelenlegi CPU-d nem elég, és az alaplapi foglalatod már elavult, tehát mindenképpen újabb foglalat köré kell gépet építeni, akkor sem középkategóriában, sem a felsőbb árkategóriában nincs értelme jelenleg Intel CPU-t venni. De azt senkinek nem tudom ajánlani, hogy mondjuk egy i7 12700K-ról váltson 9700X-re, mert érezhető különbséget nem nagyon fog tapasztalni.

tegnap 22:17
 7/10 anonim ***** válasza:

#6 os 3-as vagyok

Igen igazad van csak nem jutott eszembe javítom magam. Amit Amd középkategóriában vagy gamer cpunak szánt azt az intel hasonló árú cpu-i megverik munkában mivel több maguk és száluk van. Pl a legjobb gaming cpu a 9800x3d-nek 8 darab magja van és 16 db szála. Na mármost egy 12600k-nak már 10 magja van így munkában megveri. Tudom a magok sebesség is számít meg a x3d catche is ... Viszont a 9900x 9950x simán megverik a 14900kft vagy a 285k-t. Ezt jól benéztem... És igen én vagyok az az ember aki angolul néz minden tech újdonságot és nem tudja a felének a nevét magyarul

tegnap 22:32
 8/10 anonim ***** válasza:

#6 Egész korrekt kifejtés.

Belépő kategória:

Mind a kettő Intel/AMD az előző foglalatot ajánlja. Mondjuk az R5 7400F már majdnem budget.

Szerver: Az vesz Intelt akinek nem jut AMD. 55%-ra esett az Intel a CEO szerint a 2015-ös 99.2%-ról a szerver piacon. Azért csak ennyire mert az AMD nem tud eleget szállítani.

tegnap 22:41
 9/10 anonim ***** válasza:
Amúgy nem feltétlenül ajánlok mindig Ryzent, de a 13-14 gen felsőház hát degradálódik a CoreUltra mocsok drága (lassan talán versenyképes áron lesz). Amúgy nem rossz az Intel kicsit rájuk jár a rúd, de attól még vannak jó termékeik. Nincs annyira lemaradva mint anno az AMD az FX-ekkel. Ők onnan felálltak és rendesen oda csaptak, reméljük lesz válasz kék oldalon a verseny nekünk jó. Attól lesz jobb termék jobb áron, ha jól működik a piac.
tegnap 22:55
 10/10 anonim ***** válasza:
Az AMD-nek mindig sokkal jobb volt az ár-érték aránya.
ma 06:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!