Mi teszi a jó tápegységet?
Sziasztok!
Az elmúlt időszakban elég sokat szöszmötöltem a Hardver kategóriában, részint mivel tervben van egy új gép összerakása, és arra lettem figyelmes, hogy bármelyik kérdező kiír egy konfigot értékelésre, az első ami a válaszok közé érkezik, hogy mennyire szar a táp. Gyerekek, ti nagyon vágjátok a tápokat! Nem tartom magam technikai analfabétának (bár programozó lévén inkább a szoftveres oldalhoz húzódom jobban), de sosem tudtam igazán kibogozni, mégis mi alapján/hogyan állapítjátok meg, melyik táp jó, és melyik robban fel az ember kezében?
Nos, lesz aki rám szánja az időt, és kioktat? :)
Vannak itt páran akik jobban tudják nálam.De ez elég összetett dolog.Egy tápnál nem számít a hatásfok,nem számít a teljesítmény és az sem hogy mi van ráírva.A belseje,a kondija,a megfelelően leadott feszültség számít.Vannak olyan gyártok akik csak rossz tápokat gyártanak:LC,Codegen és társaik,ezeket fel lehet ismerni mert meglepően olcsóak.De veszélyes még a Chieftec IArena-ja,a Cooler Master Elite Power/Knight szériája is.
A jó szériák amikkel jó ha tisztában van:
Corsair CX(OC-ra alkalmatlan,átlag használatra alkalmas)
Chieftec CTG(irodai gépekbe,kisebb fogyasztású gépekbe)
XFX TS/Pro(a legmegbízhatóbb tápok egyike)
FSP Aurum Gold(OC-ra alkalmas megbízható tápok)
Az összeset így fejből nem tudom,biztos lesz olyan aki majd leírja.
Seasonic tápokat szokták még gőzerővel nyomni, azt tudom jól :D
Hát köszönöm a linket, meg az eddigi lecture-t, igyekszem a legjobbat kihozni a kapott információkból :)
Nos alapvetően gondold el, hogy a táp alakítja át a 230V ot 12v ra ami a gépnek kell. Na most gyanús, hogy van mondjuk 400w os táp 3000 ért és 30 000 ért is. Na ez nem véletlen. A táp a számítógép valódi szíve. Ezek a komponensek eléggé érzékenyek az extra feszültségre. Hamarabb halnak jobban melegszenek pár extra mili volt tól is. A gagyibb tápokban nincs jó védelem, könnyebben halnak.
És itt jön a lényeg, egy drága táp is meghalhat hiba miatt 1 év után, de nem mindegy hogy kapálózva mindent magával rántva fullad meg vagy szépen csendben elsüllyed. Mert a szar tápok a védelem híján küldik az áldást és viszik magukkal a többi komponenst.
Szóval ez a lényeg, az olcsó szar táp is el fogja vinni a gépet akár évekig is, de nem annyi ideig, és jóval nagyobb az esély, hogy megpusztuláskor megy vele más is.
A kókány boltok azért adják az olcsó tápokkal a gépeket mert a mezei vásárló azt veszi meg mert az "ócsó", ráadásként ha elromlik akkor ugye jön a pénz mert újra hozzá mennek új 3000ft os tápért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!