Üdv. Adott egy n elemű tömb amiben számadatok vannak, kérdés hogy tudom ki íratni a tömb legkisebb és legnagyobb elemét?
Meddig van kész?
Ha tényleg csak a legkisebb és legnagyobb elem kell, akkor nem is kell tömb. A legkisebb érték legyen kezdetben a legnagyobb pozitív érték, amit a nyelv kezelni tud. A legnagyobb pedig a legkisebb érték.
Aztán mikor bejön egy szám, akkor vizsgáld meg, hogy ezekhez képest hogy viszonyul az érkező szám. Ha a legkisebbnél kisebb, akkor írd felül a legkisebbet. Ha nagyobb a legnagyobbnál, akkor azt írd felül.
Aztán amikor 0-át kaptál, akkor írasd ki a két értéket.
Ha később fontosak még a beérkező számok, akkor a tömböt nem úszod meg. (ugyanakkor nem hiszem, hogy a példa feladat erről szólna)
Így egyszerűbb, itt a feladat, nem jegyre megy,m csak unatkoztam és elkezdtem írni:
Töltse fel az ELETKOROK tömböt billentyűzetről 0 végjelig beolvasott numerikus értékekkel.
Írassa ki a tömb elemeit az életszakasz megnevezésével.
(0-13 gyerek, 14-17 fiatalkorú, 18-23 ifjú, 24-59 felnőtt, 60 felett idős)
Hányan tartoznak az egyes életszakaszokhoz?
Mennyi az átlagos életkor?
Mekkora a legnagyobb és a legkisebb életkor a tömbben?
Ebből az átlag életkorok és a "porciózás" kész :D
Tehát az első 2.
Ehhez elég ha lefoglalsz egy jó nagy tömböt (100 mondjuk) és nyilvántartod azt, hogy mennyit olvastál be.
Nem szép, de a feladat elvégzéséhez elegendő.
Bocs, itt volt az unokám :)
program dinamikus_tomb;
var tomb : array of integer; //dinamikus tömb deklarálása
szam, hiba, tombmeret : integer;
s : string;
begin
WriteLn;
tombmeret := 0;
repeat
hiba := 1;
while hiba <> 0 do //amíg a bekért adat nem szám ismételjük
begin
Write('Kerem az eletkort: ');
ReadLn(s);
Val(s, szam, hiba);
end;
Inc(tombmeret);
SetLength(tomb, tombmeret); //helyfoglalás a tömb elemeinek
tomb[tombmeret - 1] := szam;
until szam < 1; //amíg nagyobb mint 0 ismételjük
SetLength(tomb, tombmeret - 1); //utolsó elem törlése
for szam := 0 to Length(tomb) - 1 do WriteLn(tomb[szam], ' '); // tömb elemeinek kiírása
WriteLn('Tombmeret: ', Length(tomb)); //tömb méretének kiírása
ReadLn;
SetLength(tomb, 0); //tömb felszabadítása
end.
Lehet hogy buta kérdés, de nem tanultam még ilyenekről hogy: Inc, Setlenght, lenght
Ezek feladatát, működését és használatát leírnád? Bocsi ha sokat kérek egyszerre. Erről olvasni való is jó lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!