Kezdőoldal » Számítástechnika » Weblapkészítés » Milyen feladatoknál használnak...

Milyen feladatoknál használnak OO PHP-t? Tudnátok példákat mondani?

Figyelt kérdés

Én most még csak olyan szinten vagyok, hogy php-vel legenerálok html-t, használok egy-két saját függvényt, elvégzek kisebb feladatokat (pl bekért értkékekkel valamit kiszámolok) valamint adatbázisból kérek le dolgokat.

És úgy érzem ezzel elvagyok anélkül , hogy a php OO lehetőségeihez nyúlnék.

Hol elengedhetetlen vagy gyakori az objektumorientáltság használata php-n belül?2013. ápr. 29. 00:14
1 2 3
 21/27 A kérdező kommentje:

18-as : " A "mi legyen objektum" kérdésre a válasz szögegyszerű: MINDEN. Nem keverünk össze OO kódot procedurálissal. Ez alól maximum a pársoros bootsrap kód lehet kivétel. "


Azt értem,hogy minden OO legyen, inkább az érdekelne, hogy miket nevezzünk ki objektumnak.


például van egy egyszerűbb oldal három részből: menük, login, kosár.


Ennek hogy kezdjünk neki?

1. maga az egész oldal legyen egy nagy objektum és ezen belül legyen a többi objektum

2. vagy az egész oldal ne legyen az, hanem majd az objektumok adják ki az oldalt.

3. a menü pl külön objektum legyen, vagy ne legyen az hanem legyen inkább az oldal objektum 'menu_kiiras' metódusa? Vagy egyik se?

4. vagy a login rész legyen külön objektum ,ami majd metódusokkal kezeli a rész feladatokat :a z adatbázis csatlakozást, beléptetést, ellenőrzéseket. Vagy ezek a rész feladatok legyen az objektumok?


Tehát ezt nem látom át, hogy miből mi legyen és miért? Hogyan kezdjek neki megtervezni az egészet?

2013. máj. 5. 20:04
 22/27 anonim ***** válasza:

Én ezt így csinálnám:


"például van egy egyszerűbb oldal három részből: menük, login, kosár. "


Menük kap egy model objektumot a kosár is meg a felhasználók is (user). A login egy controllert és a view-kat. A menük templétbe heggesztett widget objektumokat hívnak meg amik a model alapján generálják a menüt. A kosár is kap egy controllert ami továbbítja a kosár modelje felé a kosárba pakolás, törlés, kosárlistázás és hasonlókat.


Szóval alapból ja minden objektum, és nem is csak 1:)

2013. máj. 5. 20:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 23/27 A kérdező kommentje:
Ha azt látom egy hírdetésben, hogy 3év php tapasztalat az elvárás ,viszont az OOP szemlélet csak előny, akkor ez tényleg azt jelenti,hogy olyannal is szóba állnak ,aki 3éven át nem használt se oo-t , se mvc-t ?
2013. máj. 9. 07:00
 24/27 anonim ***** válasza:

Tapasztalataim alapján, tehát nem biztos h örök érvényű szabály, de nekem eddig ezt jelentette az ahova nem volt elvárás az OOP:


1. nagyon régről maradt forráskód

2. spagetti kód

3. dokumentáció hiánya

4. nehezen átlátható rendszerek

5. semmire nincs idő alapon sose tisztítottak kódot

6. a gyorsaság a minőség felett


De amúgy ja ezeken a helyeken nem elvárás az OOP voltam nem 1 ilyen cégnél. Az más kérdés, hogy beleőrölsz :D

2013. máj. 9. 09:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 25/27 anonim ***** válasza:

"például van egy egyszerűbb oldal három részből: menük, login, kosár. "


Nno, ez példának okáért mindhárom objektum (a főnév mindig legyen gyanús). Ok, a login valójában authentikáció, és az egy komplett alrendszer kellene, hogy legyen.


"hanem legyen inkább az oldal objektum 'menu_kiiras' metodusa"


Ebben az esetben van egy Page objektumod, displayMenu() metódussal (nem javaslom, keverednek az absztrakciók), de ennek a metódusnak a bemeneti értéke vagy egy Menu objektum, vagy egy MenuItem lista, értelmeszerűen.


Alapvetően, ami főnév, az objektum (khmm... osztály), ami ige, az pedig egy adott főnévhez (osztályhoz) kapcsolódó művelet, tehát annak metódusa. Ha olyasmibe botlasz, ami több osztályt is érint, akkor annak jár egy Service (igen, ez is egy osztály :) ), ami elvégzi a kívánt műveletet.


Erre keress rá: MVC (Model-View-Controller), ezzel talán tisztább lesz, hogyan is épülnek fel a weboldalak általában (weben kívül is jól alkalmazható). Ehhez még érdemes ismerni, a kontrollerhez nagyon hasonló Filter -eket; ezeket például pont a loginhoz szokás felhasználni.


"Ha azt látom egy hírdetésben, hogy 3év php tapasztalat az elvárás ,viszont az OOP szemlélet csak előny, akkor ez tényleg azt jelenti,hogy olyannal is szóba állnak ,aki 3éven át nem használt se oo-t , se mvc-t ?"


Igen, ez jóeséllyel tényleg ezt jelenti, de az ilyen helyen nemigen lehet szakmai komolyságra számítani. Legfeljebb egy juniortól lehet elnézni, hogy nem OO kódol, ő még rászoktatható; de 3+ év tapasztalat mellett, aki nincs tisztában a dolog rejtelmeivel, az minden, csak nem fejlesztő. Ahol pedig ilyen embert keresnek, ... Nno, azt messzire elkerülöm.

2013. máj. 9. 23:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 26/27 A kérdező kommentje:
akkor esetleg , ha 1-2 év múlva önképzéssel eljutok egy olyan szintre érdemes lehet ilyen cégeknél próbálkozni kezdésnek? Mivel alacsonyabb az elvárás , tehát könnyebb bekerülnie egy kezdőnek.
2013. máj. 10. 12:40
 27/27 anonim ***** válasza:
Semmiképpen ne tegyél ilyet, mert csak ártasz vele magadnak. Olyan rossz szokásokat, szakbarbárságot fognak rádaggatni, hogy rendes cégnél a büdös életben nem kapsz munkát, vagy az első hónapban kivágnak. Inkább fektess energiát annak megtanulásába, hogyan lehet ezt JÓL csinálni; akkor rengeteg ajtó nyílik ki.
2013. máj. 10. 13:19
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!