Könyv írása Word-ben? A többi odalent.
A5-ös lapméretet használok, 12 pontos Garamonddal, elválasztás, sorkizárás bekapcsolva, egy oldalon kb. 32-34 sorral, az úgy néz ki, mint amilyen könyvben lenne. De használhatsz bármit, ami neked kényelmes, a kiadó úgyis áttördeli a szöveget, megváltoztatja a betűtípust, ha úgy véli, papíron nehezen olvasható vagy nem illik oda.
Nagyon zavarónak találtam, hogy a fejezetek végén magyarázatot fűzöl a leírtakhoz, ráadásul ebben a stílusban: "viszont most jöjjön az a dolog, amit minden bejegyzés alá be fogok gépelni, ha valaki esetleg lusta lett volna az előző részeket is elolvasni". A szereplők nemének a szövegből kellene kiderülnie, nem a lábjegyzetből, ráadásul ha csak egyszer is utaltál volna rá, akkor most nem kellene minden fejezet végén újra meg újra leírni. Aki meg olyan hülye, hogy egy szöveget a harmadik fejezettől kezd olvasni, aztán meg csodálkozik, hogy nem érti, az meg is érdemli.
Én egy ideje már LibreOffice Writer-en körmölök, Times New Romant használok, 10-es méretben és ha könyvízű környezetet szeretnék magamnak, akkor A5-ös lapmérettel kétoldalas könyvnézetben (utóbbit LibreOffice-ban könnyű beállítani).
A nevek hangzásából nekem lejött, hogy "fiú" angyalokról van szó, de ha úgy gondolod, hogy ez nem egyértelmű, adj róla leírást (A Prológusban meg akár mutatkozzon be, vagy írj le olvasott gondolatot, hogy milyennek is találják mások ezt a Rafaelt).
Ha meg Tabris ritka jelenség, milyen a gyakori? Mert annyira ritka, hogy ilyen nincsen is - kivéve a te Mennyországodban. Ezzel nincs gond, viszont ami eltér a megszokottól, azt érdemes mielőbb tisztázni. Ha írtál prológust, akkor akár ott.
Azt viszont sose bánd, ha rövid a prológus, csak a leglényegesebb dolgok kellenek bele. Fontos háttér információkat a történetben is el tudsz helyezni.
A párbeszédeket próbáld meg elképzelni élő beszédben, és akkor csiszolhatsz rajtuk. Néhol iskolásak, mintha a karakterek előre megírt szöveget olvasnának (kicsit a Szomszédok sorozat monológ jeleneteire emlékeztetnek). Például mindjárt az elején:
"- Miért nem Ramiel viszi el, ahogy mindig is szokott lenni?"
Ez így nem igazán természetes, ebben meglepődés van, olyankor pedig rövid mondatokat használunk (akár hiányosakat):
"- Miért nem Ramiel viszi? Máskor is ő szokta."
Kérdőjel után rövid szünetet tartunk, ha élőszóban mondjuk. És csak aztán a megjegyzés. Ezt akár egy közbevetéssel is kifejezheted. Persze gondold át, ne engem másolj.
Jók a fejezetcímek, és az is jó, hogy van egy sajátos humora, csak sajnos a vége felé kezd erőtetté válni. Ha hátulról látja a fűre lépni tilos táblát, honnan tudja, hogy mit ír? Ha meg tudja, nem kifogás, hogy hátulról látta. Kár ezt ecsetelni, mert hiteltelenné teszi a főhőst. A postaláda felrúgása dettó. Felrúgta és kész (ha egyáltalán lesz ennek valami következménye). A Tabrissal folytatott "ki figyel kire" vita sem viszi előrébb a történetet. Csak ellaposítja a szereplőket. Ha Tabris a későbbiekben is jelentősebb szereplő, bőven lesz alkalmad bemutatni a kettejük csipkelődő barátságát. Ha meg nem, akkor kár ennyit beszéltetni a semmiről.
Bocsánat, hogy itt nekiálltam a kritikának, nem erre irányult a kérdés, de ha már megmutattad, és végigolvastam, én sem bírtam megállni, hogy ne mondjam el a véleményemet.
én minden dokumentumomat e sablon szerint írom:
12-es betűméret,
keskeny margó,
0-ás sorköz, 0-ás térköz, 0-ás minden,
nem sorkizárt, hanem az alapértelmezett,
felül a címet vastagon és nagy betűkkel,
a fő csoportot, amin belül csinálom a dolgot a jobb felső sarokba biggyesztem, vastagon kis betűkkel
Azért mert én kb. így dolgozom, hogy jobb felső sarokban: Ételek, aztán jön a cím, hogy: PIZZA, és utána a szöveg róla rendesen
Azért szoktam ilyen keskenyen, hogy sok-sok helyem legyen írni és bűntudat nélkül, hogy esetleg túl hosszú lett. Valamint nem szeretem az űrt.
Igazából mindegy, magadnak milyen beállításokat választottál, ha a kiadó kiköti, mit kér, akkor átállítod. (Vagy szóba sem állnak veled, mert az értő olvasás sem megy.) Itthon viszonylag kevés helyen írnak ilyen megszabásokat, de általában az alapbeállításokat erőltetik, szóval mindenképpen A/4-es oldal, egyszeres sorköz, alap margó, vagy 12 pt-os Times New Roman vagy 11 pt Calibri, a behúzások meg behúzással megoldva, nem tabulátorokkal vagy szóközökkel, fejléc/lábléc opcionális, de általában szerzői név + cím + fejezetcím/oldalszám. Tehát ha kiadásra tervezel már most, használd ezt. Ha csak meg szeretnéd írni az egész regényt, találd meg a neked kényelmes beállításokat, ami nem feltétlenül fog egyezni mások javaslataival. Én pl. hülyét kapok az A/5 oldalméretttől; ismerek olyanokat, akik minden fejezetet külön oldalon kezdenek (oldaltöréssel), szépen formázott fejezetcímekkel; mások szeretik a lapszínt átállítani (a halvány zöld nyugtatja a szemet, kellemesebb olvasni).
A blogba nem nagyon olvastam bele, de ha te ebből rendes regényt akarsz szerkeszteni, tedd. Viszont nem tudom, mi bajod van a felkiáltójelekkel. A párbeszédekben rendre csak pontot és kérdőjelet használsz még egyértelműen felkiáltó mondatoknál is.
(Amúgy a kiadó kérheti, hogy szedd le a blogot. De arra hivatkozva nem tagadnák meg a kiadást, mert egyszer egy verzió ingyen elérhető volt.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!