Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Milyen hőfokon kell lefagyaszt...

Milyen hőfokon kell lefagyasztani a húst, hogy annak sejtjei ne károsodjanak?

Figyelt kérdés

Nem véletlenül itt, és nem az "Ételek" témakörben tettem fel a kérdést.


Úgy tudom, hogy a víz fagyásakor jégkristályok képződnek, és ezek a kristályok elsősorban "tű alakban" jönnek létre.


Namármost, ha én mondjuk beteszek egy szelet húst a fagyóba, akkor a hús sejtjein belül található folyadék megfagyásakor képződő "tű alakú" jégkristályok növekedésükkor kilyukasztják a hús sejtjeinek falait - aminek az lesz az eredménye, hogy a sejtekből a folyadék felolvasztáskor eltávozik, ergo a sejtek "kiszáradnak" és így a hús is rágós, élvezhetetlen lesz.

(Pontosan emiatt nem szeretek húst lefagyasztani).


Én annó úgy tanultam a szakács suliban, hogy van egy bizonyos negatív hőmérséklet, amikor is a víz nem úgy fagy meg, hogy "tű alakú" jégkristályok képződnek, hanem egyből hatszögletű kristályok jönnek létre, aminek következtében a sejtek sem károsodnak.


Én csupán arra vagyok kíváncsi, hogy mi az a negatív hőmérsékleti határérték, aminek hatására a víz egyből ilyenmódon fagy meg? (Én úgy emlékszem hogy min. -60 °C - de lehet hogy tévedek és csak -40 °C.)


Valaki tudna segíteni?


2019. dec. 17. 11:47
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
50%
Sajnos itt rendkívül sokat számít, hogy mit fagyasztasz (anyag, méret, hőkapacitás) és pl. a légmozgás is.
2019. dec. 17. 21:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/16 anonim ***** válasza:
50%

Nincs ilyen tökéletes módszer, különben a hibernálás működne.


Ám nemrégen kutatóknak sikerült hosszú ideig életben tartani agyszövetet.


Mi a mintákat és a vírusokat -80-as hűtőben tartjuk. Nem lukadnak ki :)


Bár utánanézek, mert lehet az in vitro agyszeleteket magasabb fokon is elég tárolni. Ha az idegsejtek nem lyukadnak ki, akkor a hús sem.

2019. dec. 18. 01:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/16 anonim ***** válasza:
66%

Ja aegyébként a kiolvasztás a kritikus... de szerintem nem befolyásolja olyan mértékben a hús ízét.


Anyám kacsa, csirkemell és combjai világbajnok puhaságúak. Soha egy nő nem tudta úgy készíteni 😃

2019. dec. 18. 01:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/16 Wadmalac ***** válasza:
100%

"Erre a "tűkristályos meg hexagonális" fagyásra a hűtési sebesség függvényében van vmi irodalom?"


Amennyire én tudom, hexagonális az összes, csak a gyors fagyasztásnál kevés nagy kristálygóc helyett sok kis góc éri el egymást és állítja meg az egyes kristályok növekedését, mielőtt átütnék a sejtfalakat.

2019. dec. 18. 07:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/16 A kérdező kommentje:

Jó lenne, ha a jövőben feltalálnák a folyékony nitrogénnel (vagyis legalább az ilyen hőfokon üzemelő) sokkoló hűtőket és azt a tökéletes felolvasztó berendezést, aminek köszönhetően nem képződnek "tűkristályok" a kiolvasztás folyamán.


A szakácsok többsége szerintem csakúgy kapkodna érte. 😀

(Főleg a tudósok, ugyanis ki ne akarná elérni közülük a "tökéletes hibernációt".)

2019. dec. 19. 14:07
 16/16 Wadmalac ***** válasza:
100%

Nem tudom, jó lenne, de ne ma húshoz.

Annak pont jót tesz, ha puhul a fagyástól.


A friss zöldségeket és gyümölcsöket nem eltottyasztani, na az jó lenne.

Nem kéne tecsóban ízmentes aranydrága friss epret venni decemberben.

2019. dec. 19. 14:46
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!