Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mennyi az a leghosszabb idő,...

Mennyi az a leghosszabb idő, amíg a konzervekben meglévő élelmiszer romlatlanul megmaradhat emberi fogyasztásra?

Figyelt kérdés

2022. ápr. 3. 14:05
 1/9 anonim ***** válasza:
92%
Nagyban függ attól, hogy mi van a konzervben, milyen technológiát alkalmaztak a tartósításnál, illetve milyen körülmények (főleg hőmérséklet) között tárolták. Akár évtizedekig is fogyasztható marad.
2022. ápr. 3. 14:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 TappancsMancs ***** válasza:
72%

Hogy ne miattam kapj gyomorrontást :) először a házipatika cikkéből (utána azért érdekesebb eredményekről is)(linkek lent ha érdekel):


"Meddig fogyaszthatók a konzervek?

Fontos tisztázni a fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idő közötti különbséget. A minőségmegőrzési idő azt a dátumot jelöli, amíg a gyártó - megfelelő tárolási feltételek mellett - biztosítja a kívánt ízt és állagot az élelmiszernek. Ezen a dátumon túlfutva sem kizárt, hogy az étel ehető, érződhet ugyanakkor valamilyen mellékíze, esetleg sűrűbbé, darabosabbá válhat. Ezzel szemben a fogyaszthatósági idő azt a kalkulált időintervallumot takarja, ameddig az élelmiszer emberi fogyasztásra alkalmas. Amennyiben ez is lejárt, úgy valóban javasolt megszabadulni a terméktől, hiszen megbetegedhetünk miatta. Nem csupán a penész árulkodhat róla, hogy az étel már nem fogyasztható - bizonyos változások már akkor is megindulhatnak benne, ha szemünkkel és orrunkkal sem érzékeljük.

A zöldség és a hús áll el legtovább

Legtovább a hústermékek, illetve zöldségek állnak el a konzervekben, ezeket akár a gyártási időtől számított öt éven belül is biztonsággal elfogyaszthatjuk. A gyümölcsök, savanyúságok tarthatósági ideje már rövidebb, ezek átlagosan másfél évig őrzik meg minőségüket a fémburokban. Fontos ugyanakkor a megfelelő tárolás: a konzerveket száraz, hűvös helyen kell tartani. Felhasználás előtt pedig ellenőrizzük, hogy a konzerv nem sérült-e meg, lyukadás vagy korrózió esetén ugyanis a benne tárolt termék idő előtt megromolhat."

---

Egy NPR riport:

"John Ruff , a Chicagói Élelmiszertechnológiai Intézet elnöke azt mondja, hogy az az élelmiszert árusító vállalatok megvizsgálják ezeket a minőségeket, és eldöntik, hol húzzák meg a határt termékeik hírnevének védelme érdekében."

...

"Ha 6.0, akkor a legtöbb ember még mindig elég jónak találná? Abszolút" - mondja. "A cégek azonban azt akarják, hogy az emberek a lehető legjobban, a lehető legjobban kóstolják meg termékeiket, mert így tartják fenn üzletüket és piaci részesedésüket."

Mindezt élelmiszeripari cégek szervezik és végzik; nincs olyan szövetségi törvény (US), amely előírja a dátumok feltüntetését bármely élelmiszeren, kivéve az anyatej-helyettesítőt, bár egyes államok megkövetelik a lejárati dátumot a tejen vagy a húson. Mégis, ezek a dátumok nem mondanak el semmit arról, hogy az élelmiszer biztonságos-e. Ruff szerint a legtöbb termék jóval a lejárati dátuma után is biztonságosan fogyasztható.

...

A konzervek különösen hosszú ideig biztonságban maradhatnak. 1974-ben a washingtoni Nemzeti Élelmiszer-feldolgozók Szövetségének tudósai több régi élelmiszerkonzervre akadtak. Janet Dudek, aki most félig nyugdíjas, és Bécsben, Va.-ban él, egyike volt azoknak a tudósoknak, akik elemezte ezt a régi ételt. A megbízatása egy 1934-es évjáratú kukoricakonzerv volt, amelyet valakinek a pincében találtak Kaliforniában.

Amikor kinyitották a dobozt, Dudek elmondása szerint a tartalma nagyjából olyan volt, mint a közönséges kukoricakonzerv. Az elemzés kimutatta, hogy a szokásos tápanyag-kiegészítés nagy részét tartalmazza – bár néhány, például a C-vitamin szintje alacsonyabb volt.

Hasonló eredményeket értek el az évszázados konzerv osztriga, paradicsom és pirospaprika esetében, amelyeket egy elsüllyedt gőzhajóból gyűjtöttek elő, folyóiszapba temetve Omaha (Neb) közelében.

Dudek azt mondja, amennyire ő tudja, valójában senki sem kóstolta meg ezt az ételt. Ez egyszerűen nem történt meg, mondja. De valószínűleg megtehették volna. "Biztonságos lett volna enni, ha maga a doboz megőrzi sértetlenségét" - mondja.

Amikor azonban a szupermarketekben lejár az élelmiszer lejárati dátuma, lesöpörnek mindent a polcokról. Gyakran élelmiszerbankoknak adományozzák. De ha otthon találsz ilyen ételt a kamrádban, akkor tényleg semmi okod kidobni. Ruff azt mondja, csak szagold meg a húst és a tejet. Ha vicces az illata, hajrá, és dobd el. De a legtöbb étel esetében ne aggódjon. "Fogyasztóként minden bizonnyal felbontottam öt éves élelmiszercsomagokat."

---


Még érdekesebb egy régészeti lelet a Bertrand gőzhajó esete, ami 1865. április 1-jén süllyedt el, miközben rakományt szállított fel a Missouri folyón. Rengeteg lelet került elő, több százezernyi (jól írtam!), ruhák, szerszámok, háztartási cikkek, stb, és voltak közöttük régi konzervek.

"A Bertrand gőzhajó erősen meg volt rakva mindenfélével, élelmiszerrel is, amikor 1865-ben elindult a Missouri folyón, a mont-i Fort Bentonban található aranybányász táborokba. A csónak megakadt és elsüllyedt a súly alatt, és a folyó fenekére süllyedt. Egy évszázaddal később találták meg.

A Bertrandból 1968-ban előkerült konzervek között volt pálinkás őszibarack, osztriga, szilvás paradicsom, méz és vegyes zöldség. 1974-ben a National Food Processors Association (NFPA) vegyészei elemezték a termékek bakteriális szennyezettségét és tápanyagértékét. Bár az élelmiszer elvesztette friss illatát és megjelenését, az NFPA vegyészei nem észleltek mikrobaszaporodást, és megállapították, hogy az élelmiszerek fogyasztása ugyanolyan biztonságos, mint a több mint 100 évvel korábbi befőzéskor.

A tápanyagértékek a terméktől és a tápanyagtól függően változtak. Az NFPA vegyészei, Janet Dudek és Edgar Elkins arról számoltak be, hogy jelentős mennyiségű C- és A-vitamin veszett el. A fehérjeszint azonban magas maradt, és minden kalciumérték „összehasonlítható volt a mai termékekével”.

Az NFPA vegyészei egy 40 éves kukoricakonzervet is elemeztek, amelyet egy kaliforniai otthon pincéjében találtak. A befőzési eljárás ismét megóvta a kukoricát a szennyeződésektől és a sok tápanyagveszteségtől. Ezenkívül Dudek azt mondja, hogy a szemek úgy néztek ki és olyan szagúak voltak, mint a közelmúltban konzerv kukorica."


Viszont a tárolás is nagyban számít, a hőmérséklet még konzerveknél is fontos, és a Bertrand gőzhajó mélyen a talajban volt, ott kb 10 fok van még nyáron is, vagy még talán 5 fok is lehet.

Itt a lenti videoban egy férfi különféle ételeket eszik egy koreai háborús katonai étel fejadagból. Megállapították, hogy a mogyoróvaj figyelemre méltó állapotban van. Ami volt benne: kekszek, a lekvár, kakaóital és 61 éves mogyoróvaj. Bár beszámolt róla a video készítője, hogy gyomor problémái voltak, egyébként semmi baja.

https://www.youtube.com/watch?v=IVO8smkZKPU&t=733s

Itt egy másik videon evett valaki 6,5 éves babkonzervet (4,5 éve lejárt) és enyhe mellékízről számolt be, átforralva megette.

https://www.youtube.com/watch?v=9sV0OIHsyhU

---


"Kimberly Baker, PhD., RD, a Clemson Egyetem Élelmiszerrendszerek és Biztonsági Programcsapat (Cooperative Extension) LD igazgatója szerint az élelmiszerkonzerveken látható lejárati és lejárati dátumok nem jelzik, hogy az élelmiszer mikor fog megromlani. vagy elromlik. A legyártott konzervek ezen idő után is biztonságosan fogyaszthatók. Van azonban egy fogás. Baker azt mondja: "minél távolabb jut el a lejárati dátumtól, annál jobban elveszhet a termék minősége." Tehát bár ezt a leveskonzervet továbbra is elfogyaszthatja, a szín, az íz és az állag befolyásolhatja.

Vannak azonban kivételek. Baker gyorsan felhívja a figyelmet arra, hogy ha a doboz horpadt, különösen a varrás mentén, vagy kidudorodás vagy rozsdásodás jeleit mutatja, az megromlás vagy botulizmus jele lehet. Ez potenciálisan veszélyes, ezért az ilyen dobozokat a biztonság érdekében ki kell dobni.

A legjobb módja annak, hogy megtudja, hogy egy sértetlen doboz ízletes-e még, egyszerűen kinyitja, hogy megízlelje, megszagolja és megvizsgálja a tartalmát. Heather Moon, az Atlanta Community Food Bank PR-menedzsere azt mondja, soha ne egyél olyat, amiben penészes, gombás vagy kellemetlen szag van. Azt suttogja: "Ha kétségei vannak, dobja ki."

"



--------

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

2022. ápr. 3. 19:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 TappancsMancs ***** válasza:
100%
Kicsit javítom - a második szakaszban említett gőzhajó Omaha közelében az azonos a harmadik szakaszbeli Bertrand gőzhajóval, csak ott részletesebb a leírás.
2022. ápr. 3. 19:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
56%
egy száz éves lutefisk konzervet bepuszilnék simán.
2022. ápr. 7. 18:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 TappancsMancs ***** válasza:
Én ráverésen adnám el inkább. Jó kis összeg lenne. :)
2022. ápr. 8. 11:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 Róbert Benedek válasza:
56%

Mi 1993-ban, 1956-ban készült olajoshal konzervet adtunk ki hidegvacsorának a seregben. Semmi extra nem volt vele, azon kívül, hogy büdös olajoshal szaga volt.

A Szovjetek mindig tudták, hogy mitől döglik a légy!

2022. ápr. 9. 13:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 TappancsMancs ***** válasza:
Róbert Benedek ez nagyon ott van. :) Azért elég vicces is, hogy ilyen létezett és ma ezt már nem lehetne megcsinálni. Az több mint 30 éve lejárt konzerv volt. :D
2022. ápr. 9. 14:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
Rá van írva a konzervdobozokra.
2022. ápr. 9. 15:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim válasza:
56%
A seregben csak lejártat kaptunk ! Ameddig ki nem eszi a rozsda, ha száraz hűvös helyen van,szinte bármeddig eláll !
2022. ápr. 9. 20:31
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!