A logaritmus függvény érintőegyenesének egyenletét hogyan lehet kiszámolni?

válasza:az egyenes egyenlete y=a*x+b
az "a"-t logaritmus függvény adott helyen vett deriváltja adja, a "b"-t pedig vissza kell számolni, hogy az egyenes átmenjen az adott ponton.

válasza:

válasza:Az érintőegyenes meredekségét a függvéy (logaritmus) deriváltja adja meg. Ez éppen m=1/x_0 az x_0 abszcisszájú helyen. Az érintő egyenes egyenlete derékszögű koordinátákban y=m*x+a=0 alakú, ahol az "a" konstans értékét úgy kell megválasztani, hogy az (x_0,ln(x_0)) ponton áthaladjon az egyenes.
y=m*x+a=x/x_0+a=0. ==> ln(x_0)=x_0/x_0+a ==> a=ln(x_0)-1
Vagyis az egyenes egyenlete: y=x/x_0+ln(x_0)-1.
Köszönöm!
Remélhetőleg most már elérek 1-2 pontot a beugró ZH-n, nem mint eddig :D
Amúgy én úgy csináltam, hogy y-y0=m*(x-x0) ahol (x0;y0) az érintési pont koordinátája, m pedig a függvény deriváltja.

válasza:Tudod ez egy ilyen pro óvoda :)
Még diplomát is adnak a végén.
Kapcsolódó kérdések:
f(x)=x3(köbön) -3x2(négyzet) -9 függvénynek. Deriválom az ok, de utána nem tudom a gyökeit kiszámolni. Tudod, hogy macerás, de segíts kérlek, ha tudod a megoldást! Köszönöm
Sziasztok, a kérdésem adott, a feladat pedig a következő: F(x)=4tgx+9ctgx Határozzuk meg az értékkészletét a függvénynek! most nem konkrétan a megoldást szeretném kikuncsorogni tőletek, magam szeretném megoldani, de nem tudom, h álljak neki. Mert ezt tuti nem tudom ábrázolni.
adott aegy fgv: log3(|x-5|) ennek h mondom meg mi az ért tartománya? igazából az abszolút értékkel lenne problémám, ha arra írnátok 1-2 egyszerűbb feladatot megoldással biztos gyorsan megérteném köszi
Zöld könyvben a 1066-os lg2x/lg(4x-15)= 2 Odáig jutok vele, hogy lg2x=2lg(4x-15) lg2x=lg(4x-15)^2 Innen hogyan tovább?
Az f: R+->R, f(x)=LOGaX ( a>0 és a nem egyenlő 1) függvényt a alapú logaritmusfüggvénynek nevezzük. nem tudtam rendesen leírni de bárhol meg lehet találni 'logaritmus függvény' néven...(fontos emelt szintű matek érettségi előtt állok pls írjatok!) csak az a lényeg...
És hol metszi a két tengelyt? Hogy kell ezt kiszámolni? :S Beteg voltam amikor ezt vették és így nem tudom mit kell csinálni.
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!