Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Manapság tudunk már mestersége...

Manapság tudunk már mesterséges ételeket gyártani? Hol tart a tudomány ebben az ágazatban? Szerintetek hamarosan lehetséges lesz ilyen?

Figyelt kérdés
Tehát, hogy olyan fehérjéket, szénhidrátokat, lipideket, és cukrokat tartalmazó emberi fogyasztásra alkalmas táplálékot állítsunk elő kémiai módszerekkel, amikhez nem volt szükség állati vagy növényi termelésre, hanem szervetlen anyagokból szerves anyagokat szintetizáltunk, majd ezen szerves anyagokból táplálékot állítottunk elő?

2017. aug. 2. 23:17
 1/8 anonim ***** válasza:
21%
Sok dolgot elő lehet állítani, pl a 100%-os narancslé tényleg 100%-os, de maga a narancslé a fagyasztástól elveszti az ízét és az ízanyaghoz a narancshéjből használnak anyagot atomjaira bontva majd újraépítve ízanyagként.
2017. aug. 2. 23:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
93%

"narancshéjből használnak anyagot atomjaira bontva majd újraépítve ízanyagként."


Hát ekkora baromságot is rég hallottam már.


A válasz a kérdésre az, hogy lehetséges szintetikus élelmiszert előállítani, de a tömegtermelésre még nincs alkalmazható technológia, tehát jelenleg nem lehetne a föld lakosságát ilyen módon ellátni.

2017. aug. 3. 00:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
2017. aug. 3. 00:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

# 1 - 3 Válaszadó!

Itt fordítási, értelmezési probléma van. Sajnos az ilyen bulvárszintű tudományos híreknél előfordul.

Nem atomjaira bontják a narancslé száraz-anyagát, hanem komponenseire. Ezek szénhidrátok, észterek, ásványi anyagok stb.

Atomokra bontás, és szintetizálás nagyságrendekkel több energiát, bonyolultabb technológiát, pénzt igényelne.

2017. aug. 3. 09:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
Lehetséges, én szintetikus kekszről hallottam már jó régen (Deltában).
2017. aug. 3. 10:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
83%

Gondolkozzatok el!

Ha rendelkezésre állna megfelelő technológia. Atomokra szedett szerves anyagból narancslevet lehetne készíteni, nagy mennyiségben, káros szennyezők, veszélyes melléktermékek nélkül, gazdaságosan.

Akkor miért használnának narancsot alapanyagnak?

Akár nyesedékből, döglött patkányból, kiköpött rágógumiból is készíthetnének narancslevet.

2017. aug. 3. 13:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

Mesélek még.

Én is szoktam fantáziálni. Képzeljünk el egy molekuláris nyomtatót!

Lenne mondjuk 16*10^23 darab feje, és számos elem, és vegyület tartálya.

Kedved szerint nyomtathatnál vele csabai csípős kolbászt, vagy narancslevet.

De hány tartály is legyen rajta?

4 nagyobb biztos. ( C, H, O, N)

Kellene még néhány kisebb is! Például kell foszfor az ATP-hez, klór a gyomorsavhoz, vas a hemoglobinhoz stb. stb.

Nem is sorolom, megtették mások:


[link]


Szerintem a sornak, és a kutatásoknak nincs vége. Még számos, esetleg mérgezőnek ismert elemről kiderülhet, hogy szükségünk van belőle néhány mikro-grammra.

Szóval a probléma bonyolultabb mint elsőre látszik.

2017. aug. 9. 00:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

Lehet már ilyeneket csinálni, de egyrészt minden még nem megy (vannak könnyen összerakható kémiai kapcsolatok, és vannak nehezen) - másrészt egyszerre csak nagyon-nagyon pici mennyiség készülhet így.

Vagyis RENDKÍVÜL drága lesz.

2017. aug. 9. 19:50
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!