Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Létezhet egyáltalán VALÓDI...

Létezhet egyáltalán VALÓDI mesterséges intelligencia?

Figyelt kérdés

Sok szó esik erről, mintha csak idők kérdése lenne, de létezhet egyáltalán?


Manapság sok mindent hívunk AI-nak, ami valójában nem az. Számítógépes játékokban az NPC-k, a telefonokban az asszisztensek, a "beszélgető gépek", stb. De mindannyian tudjuk, hogy bár ezek közül a legjobban kidolgozottak tényleg eléggé meggyőzőek tudnak lenni, igazából az összesnek a viselkedése csak algoritmus, vagy nagyon leegyszerűsítve mondhatnánk, hogy egy rakás "if" statement.

De ez nálam felveti a kérdést, hogy ha ezeket nem tekintjük valódi intelligenciának, akkor mi a valódi intelligencia és létezhet-e?


Mi a valódi mesterséges intelligencia?


- A Turing-teszt nem lehet az, hisz több "nem valódi" AI képes azt teljesíteni.

- Sokan mondják az önálló tanulást, de ez sem lehet igaz, hiszen rengeteg AI képes múltbéli adatokat felhasználni és adaptálni, mégsem hívjuk őket valódi AI-nak, hisz ez is csak egy programozott szokás.

- Találtam még helyet, ahol az érvelésre épített döntéshozatalt nevezik meg, de ezzel ott vagyunk, ahol a part szakad: erre képes egy programozott nem-valódi AI is.


Egy szó, mint száz: mesterséges intelligencia nem létezhet egy kiindulási pont nélkül és ezt a kiindulási pontot kizárólag az ember teremtheti meg. Ennek folytán AI nem létezhet programozott "agy" nélkül. Ha viszont az AI alapja az ember által kreált kód, akkor nem hívhatjuk valódi AI-nak, ahogy rengeteg dolgot manapság sem hívunk annak, pont emiatt. A mai AI-kat ezelőtt 10-20-X évvel ezelőtti aggyal simán valódi AI-nak hívtuk/gondoltuk volna, de mire a megalkotásik eljutottunk, addigra rájöttünk, hogy amúgy mégsem tényleg az. Ebből kiindulva szerintem soha nem létezhet valódi AI, mert bármilyen előretörést és forradalmat is ér el az AI, az éppen aktuális kor majd csak legyint rá, hogy "á, nincs ebben semmi különleges, ez nem AI".


jún. 8. 18:44
 1/6 anonim ***** válasza:
16%

Erre nyilvánvalóan itt a GYK-n fogod megkapni a választ.


Az eszmefuttatásod viszont annyira primitív, hogy ha tényleg megkapnád akkor sem értenéd meg. "Eljutottunk", "rájöttünk" stb... mintha te is részese lennél ennek.

jún. 8. 19:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 Nyctea ***** válasza:
90%

Mit értesz valódi mesterséges intelligencia alatt, és miért pont azt?


Egyébként ha nagyon leegyszerűsítjük, az emberi viselkedés is "csak" algoritmusok sokaságán alapul.

jún. 8. 19:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
77%
Csak saját vélemény, de szerintem az tekinthető "valódi AI"-nak, amit mi emberek annak definiálunk. Ez alapján az a "sok minden amit manapság AI-nak tekintünk" megfelel az AI fogalmának.
jún. 8. 19:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:

A Bayes-tétel teljeskörű és gyors alkalmazását is szokták az intelligencia csúcsának tekinteni. Az információelmélet kimondja, hogy ennél okosabbak nem lehetünk, tehát a Bayes-tétel adja meg, hogy egy adott megfigyelésből egészen pontosan milyen információt nyerhetünk ki. De ezt pontosan kiszámolni nagyon számításigényes, jelenleg nem vagyunk rá képesek. Minden döntési módszer, amit használunk és működik is, valójában a Bayes-tétel lebutított változatát kell tartalmazza.


A másik, ami fontos kérdés, hogy mi lesz ennek a mesterséges intelligenciának a célfüggvénye. Mit akarjon elérni, változtatni a világon, ha mindenről tudja, hogyan lehet elérni? Ez elsőre egyszerűnek látszik, akarjon jót az emberiségnek. Nade mi a jó? Nem könnyű olyan célfüggvényt mondani, ami teljes mélységéig megvalósítva is tényleg jó nekünk.

jún. 8. 20:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Úgy veszem észre kedves kérdező, hogy te az intelligencián a humán, az emberi értelmet érted és mivel az AI nem az, így valóban igazad van, csakhogy azért hívjuk mesterségesnek, mert ezzel is kifejezzük, hogy nem emberi intelligenciára gondolunk.

Ezzel ott vagyunk, hogy tényleg meghatározhatjuk a célt, amit többnyire sikerül is elérni. Valóban ilyenek szokták alkotni a mesterséges intelligencia kritériumait, hogy problémamegoldási készség, tanulási, döntési képesség, stb... és ezekkel minddel fel lehet ruházni, sőt, akár illemszabályokkal, vagy morállal is, csakhogy jelenleg az emberi intelligenciához hasonlóan széles körű értelemre nincs szükség, illetve megelégszünk kevesebbel, de az többnyire jobban szuperál, mint a lehetőségeiben korlátozott ember. Nekünk nincs radarunk, infra érzékelőnk és a számítási kapacitásunk sem sok, illetve a műveleti sebességünk sem gyors, korlátozott a memóriakapacitásunk és sorolhatnám, de az AI mindenben verni tud minket, ha arra van szükség.

Csakhogy egy játékszoftver szándékosan van több szintre tervezve, hogy lehessen állítani az erősségét, meg ugye annak nem kell vacsorát főznie, vagy lírai elemzést készítenie, dalt komponálnia, önvezető járművet irányítania, filmet rendeznie, vagy színészként más ember jellemét alakítania, betegséget diagnosztizálnia, bűnügyet felderítenie, stb... - pedig külön, külön mindezt bizonyára jobban megtudja csinálni, ha rendesen megvan írva, az ember viszont univerzálisabb, mert mindezt meg tudja csinálni, még ha nem is mindenki teszi ezt, de potenciálisan képes rá, mert emberi tevékenységekről beszélünk.

Ott még valóban nem tartunk, hogy ilyen széles körű, az emberi intelligenciát kiváltható mesterséges értelmet készítsünk, erre nincs szükség, mert túl bonyolult és túl drága lenne, hiszen még az ember is évtizedekig képeződik, hogy a saját intelligenciájában magas fokon teljesíthessen, bár az AI tanulási folyamata gyorsabb, de azt is meg kellene tanítani, amit mi még ráadásul készen kapunk, mint mondjuk az ösztönöket, vagy a reflexeket, bár talán a jövőben erre is lesz mód, ha szélesebb körű AI igénye merül fel.

Lehet például a hang és videókártya szisztémájára mondjuk mozgáskoordinációs kártyát tervezni, vagy érzelemgenerációs és értelmező interfészt, esetleg fájdalom és élvezetközpontot, másképpen büntető és jutalmazó rendszert, lexikális feltölthető könyvtárat, amely ismerethalmazokat tárol, lehet matematikai és logikai központot létrehozni, lényegében az ember is hasonló központi egységeket használ, amelyek különféle részfeladatokat végeznek, vagy koordinálnak.

Jelenleg ennyire széleskörű intelligenciára nincs szükség, talán módunk sincs még rá mindezt együtt megcsinálni, de külön, külön nagyok az eredmények, sokkal nagyobbak, mint azt a laikusok gondolják.

jún. 8. 22:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 Wadmalac ***** válasza:
100%

Az igazi kérdés, hogy ha majd lesz elég okos AI, ami képes lesz az öntudatot "szimulálni", hol lesz a különbség az öntudat szimulációja és a valódi öntudat közt.

És a válasz valószínűleg az, hogy SEHOL.

jún. 9. 07:33
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!