Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Lehetséges -e bárminemű...

Prokopf kérdése:

Lehetséges -e bárminemű összefüggés a koffeinfogyasztás és a Sars-cov-2 fertőzőképessége között? Készült -e bármilyen erre vonatkozó vizsgálat vagy statisztika?

Figyelt kérdés

Egy speciális célcsoportnál feltételezem a vírus korlátozott fertőzőképességét úgy, hogy a célcsoport fertőzésnek kitettsége az átlagosnál nagyobb. Célom a célcsoportot az "átlagtól" megkülönböztető közös csoportjellemző megtalálása, ami a feltételezést megmagyarázná. Ilyen közös tulajdonság lehet a csoportra általánosan jellemző nagymértékű koffeinfogyasztás.

Vannak erre vonatkozó vizsgálatok illetve statisztikák? Minden válasz érdekel.



2021. szept. 23. 17:28
 1/8 anonim ***** válasza:
81%

HÚ de bonyolultan írtad le... Magyar vagy nemzetközi adatokat akarsz? És honnan fogod tudni, hogy "kitettség átlagosnál magasabb?" egészen sokféle adat áll rendelkezésre. Milyen módszerrel szeretnéd kiszámolni? Milyen programokkal?

Hogyan mérnéd: "kitettsége átlagosnál nagyobb?" Mi az, hogy "átlagos kitettség"?

2021. szept. 23. 18:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Számos fontos esetet vizsgáltak a fertőzőképességgel összefüggésben, de hogy a koffeinnek erre szignifikáns hatása lenne - hát szerintem lényegesen fontosabb és nyilvánvalóbb összefüggéseket sem vizsgáltak.
2021. szept. 23. 18:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:

#1

Kitettséget meghatározó tényezők:


Külső:

Vírus terjedési útvonalak:

- levegő:

- személyes kontaktus (közvetlen: közös légtér-használat, személyről személyre, pl. cseppfertőzés)

- légszennyezés (közvetett: "porszemcséken" a levegőben - pl. Észak-Itália ipari háromszöge, első hullám)

- tárgyakon (felületeken, közvetve)


Belső:

Fertőződési hajlandóság:

A csoport saját tagjainak jellemző tulajdonságaiból fakadó a csoport szempontjából hátrányos jellemző. (pl. életkor, immunrendszer, nem stb. Pl. öregek, vagy betegek csoportja többnyire fogékonyabb).


Kitettsége az átlagosnál nagyobb: külső (víruskontaktus lehetősége) vagy belső (hátrányos csoporttulajdonságok) csoportjellemző alapján veszélyeztetettsége az átlagnál magasabb. Egy tescopénztáros pl. belső csoportjellemzőitől függetlenül is magasabb kitettségű (fizikai kontaktusba kerül mind az "összefogdosott" áruval, mind a pénzzel, miközben egy légtérben tartózkodik és kommunikál a vevőkkel is).


A vizsgált célcsoport nemileg homogén, egyéb szempontok szerint átlagosnak mondható (pl. minden korosztály képviselve van). A csoport kitettsége magas (külső tényezők miatt).

2021. szept. 23. 20:38
 4/8 Wadmalac ***** válasza:
100%

Egy érdekes eredmény volt, nem koffeinnel, de hasonló téma.

A dohányosok kisebb valószínűséggel fertőzódnek, de ha fertőződnek, nagyobb valószínűséggel súlyosan.

A kisebb fertőződési esélyre az ok a légutak kátrányos trutyis felületi lerakódása, a súlyosabb kimenetelre meg az alapból lerontott hatásfokú légzés és immunvédelem.

2021. szept. 24. 08:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:

#4

Bocs wadmalac, de a cigiseknél volt az elején ellenkező felmérés is (könnyebben kapták el, de nagyobb eséllyel élték túl - Franciaország), de ez magyarázható nem légúti fertőzéssel (minden cigi előtt nem mos kezet, de a cigi a dobozban szipkával felfele van), illetve az akkor rendelkezésre álló adat- és időbeli hiányosságokkal is (a kezdeti tapasztalati hiányosságokra gondolok). Az elején olyan egyértelmű összefüggésekre sem jöttek rá, hogy a szervezetben lévő növekedési hormon mennyiség és a fertőződési hajlandóság fordított arányban áll (első hullám, ebből megjósolható lett volna pl. az elhízottak fokozott kitettsége).

De a koffeinről még nem hallottam, és elkeserítő, hogy ilyen hosszú idő után is milyen keveset tudunk.

2021. szept. 24. 09:07
 6/8 Wadmalac ***** válasza:
100%

Erősen kétlem, hogy lenne bármi kapcsolat.

A koffein esélyének szintjén lehetne vizsgálni több ezer, szervezetbe behordott más anyagot. És mindet csak egyenként, célzottan, nagyon sok kísérleti személyen.


Mondom célzottan.

Szóval kéne adott anyagot nem fogyasztó és fogyasztó csoport, tökéletesen azonos egyéb étkezéssel, életvitellel, aztán várni, ki fertőződik, ki nem, mennyire, külön oltottakra, oltatlanokra, oltástípusonként...


Gondolom fel tudod mérni, ez mennyi rengeteg külön hosszútávú tesztet igényelne, minimális várható eséllyel bármi hasznos infóra.


Elég érthető, hogy nem csinálnak ilyeneket.


Ha meg csak simán elkezdünk visszakutatni korábbi fertőzéseknél ilyen életviteli különbségek és fertőződés közti összefüggésekre, jó eséllyel mellélövünk, a kismillió nem figyelembe vett egyéb eltérés miatt, ami meghamisítja az eredményt.


Épp te hoztad most a példát, hogy a dohányzásnál sem jött össze, pedig azért az elég szignifikáns jellemző.


"elkeserítő, hogy ilyen hosszú idő után is milyen keveset tudunk"

Az a helyzet, hogy az ilyen általános összefüggések pontos kiderítéséhez ez éppen hogy még igen rövid idő, a rengeteg fertőződés ellenére is.

2021. szept. 24. 09:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem érdemes ezt végigolvasnod. (a koffeinfogyasztás pozitív hatásainak a koronavírussal való kapcsolatáról van szó)

[link]

2021. szept. 24. 10:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 Wadmalac ***** válasza:
100%

#7: Érdekes és esetlegesen helytálló TEÓRIA.

Viszont ezt igazolni pontosan azokba a problémákba ütközik, amit leírtam.


Amúgy csak részben szól magáról a koffeinról:

"Therefore, we believe that activating bitter receptors can be an effective approach to prevent

the deadly virus from efficiently replicating in the upper respiratory tract"


Most már szívesen látnék infókat a kininről is, mert az sokszorosan képes ugyanarra , mint a kávé.

2021. szept. 24. 11:17
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!