Univerzális vagy multiverzális?
Univerzum: Egyetlen egységes egész, amely együtt mozog/forog.
( [link] )
Univerzális: egyetemes, mindent lefedő, általános.
Az univerzális szó nem arra utal, hogy sokmindenre használható, hanem hogy egymagában lefed egy nagyobb használati területet.
használják a multus szót is, csak akkor azt mondják, hogy multifunkcionális.
üdv
28/F
LastOne.Left
Pont azért, mert az univerzális szó azt jelenti, hogy sok mindenre jó, amit te mondtál. Akkor minek akarnád kétszeresen kifejezni ugyan azt???
Sokszínű. Többsokszínű? Nincs értelme.
Mert az univerzális az nem úgy tagolodóik, hogy
egy + alkalmas (uni + verzális), mert a verzális nem is azt jelenti, hogy alkalmas.
Az univerzális arra a tőre vezethető vissza, mint az univerzum és az universitas, vagyis "egyetemlegesség, mindenség". (Felhívom a figyelmedet, hogy a "világegyetem" és az "egyetem" (ahol tanulunk) valamint az "egyetemleges" (= mindenkire vonatkozó, általános, mindenre kiterjedő) szavakban az "egyetem" rész pontosan a mindenséget jelenti, gyakorlatilag tükörfordítása az univerz- elejű latin szavaknak, és az "egyetem" elején látható "egy-" előtag ugyanúgy a számnévből ered, mint az "uni-". Ugyanis itt az "egységre" utal.)
Vagyis az univerzális az nem azt jelenti, hogy egyfunkciós. hanem hogy egyetemlegesen (azaz mindenre kiterjedően) lehet használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!