Flexelt kard vagy kovácsolt a jobb minőségre?
Helló!
Nagyon kard mániás vagyok és fő célom beszerezni egyet. Sok kovács van ma már az országban, akik foglalkoznak ilyesmivel. Viszont ahogy nézem különbözően készítik el a kardjaikat. Van aki rugóacéllapból vágja ki a pengét, azt edzi stb.. és készít rugalmas, jó tulajdonságú kardot, van aki meg rendesen kovácsolja.
Na most a kovácsolt kardok drágábbak, a laprugós meg jóvl olcsóbb. Tudom, hogy utóbbi nem történelem hű, de most igazából engem az érdekelne, hogy milyen a laprugós minősége. Szóval elmarad e a kovcsolttól, vagy a mai anyagok már így lapba rakva is jobbak vagy azonos szintűek? Kerestem a témában de nem találok semmit.
Hogy mire kell? Mint mondtam mániám, és kell egy, de akkor az már legyen erős, ütős. Nem akarok megölni senkit, csak birtokolni akarok valami fasza cuccot. :D
Engedjetek meg néhány megjegyzést!
A kokillába öntött acél eleve tömörebb a középkori vasaknál. ( Kivéve az öntecs fejrészét, de azt levágják, és beolvasztják. )
A hengerlés megfelel egy kiadós átkovácsolásnak. Ha acélt veszel a boltban az hengerelt árú.
Kérdező! Ezt írtad:
" Láttam régebben egy hosszú képi sort ugyan ettől a kovácstól, ő is edzette a kardot, meg olajba hűtötte. Csak ugye lapból vágta ki."
Nyugodj meg! A jó kovács tudja mit csinál. Fogadni mernék, hogy arra is ügyelt, hogy a hengerlési iránnyal párhuzamosan vegye ki a kardnak valót.
#10 Válaszadó! A megeresztést azért találták ki, hogy az edzett acél ridegségét elvegyük, illetve a keménységét a kívánt értékre beállítsuk.
Sőt csináltam néhány kést, amit megeresztés hőfokán egyengettem.
Na akkor a következő kérdés.
Mennyire csorulnak ki a kardok?
Vegyük pl a rendes kovácsoltat. Ha az éles és mondjuk rendes ütközetben használják (a múltban) és összecsattannak (tudom lappal hárítani célszerű de véletlenek megeshetnek) agy csak simán belevágja valami keményebb anyagba mennyire csorul ki?
ÉS A KÖVETKEZŐ KÉRDÉS, mennyire csorbul ki a laprugós kard? Van e a kettő fajtájú fegyver között éles különbség, vagy mind a kettő azonosan csorbul?
Nem csorbul ki egyik sem, ha nem fát vágsz vele. A laprugóból készült kard előnye, hogy nem görbül el könnyen; az anyaga miatt megtartja az eredeti formáját.
Azon nincs értelme agyalni, hogy csatában mi történne, mert ott nagyon nem érdekelne senkit, hogy sérül-e a kardja. Lappal hárítás egyébként nem szerencsés, mert a kard kialakítása miatt az sokkal nagyobb terhelést bír ki, ha az élét éri az ütés.
Még mindig a kard anyaga.
Most láttam egy videót kardkovácsokról, SAE 1075 magas széntartalmú rugóacélt használtak.
"Elég sok butaságot lehet olvasni a hozzászólásokban."
"Ez esetben a hagyományos eljárással készült kard sokkal jobb minőségű egy laprugóból kivágott kardnál. Ez utóbbi inkább csak díszkardnak alkalmas."
Ha már butaságról van szó, jó lenne, ha olyasvalaki, akinek esetleg magáról a vívásról rutinos tudása van ,de a fémtechnológiákból nincs, nem a technológiákat kritizálná.
A leírások nem laprugóból kivágásról, hanem utána megfelelő fémipari műveletekről, kovácsolásról, edzésről, megeresztésről szólnak. És nem, nem díszkard minőségről.
A rugóacél alapanyagból megfelelő technikával elkészített kardnál egy eredeti katana, damaszkuszi acél kard, mondjuk egy salamanca jobb, de ennyi.
Természetesen egy sportcélú vívótőr stb. más felhasználás révén teljesen más tulajdonságokat követel, de itt egyáltalán nem ilyesmiről volt szó.
Szóval, attól még, hogy valaki valamihez ért, nem kéne olyan területeken leszólni másokat, amihez ő nem ért. Senki sem mindentudó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!