Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi kéne ahhoz, hogy lehetséges...

Mi kéne ahhoz, hogy lehetséges legyen egy olyan szerkezet elkészítése, ami képes szagokat, illatokat 'memorizálni', majd később ezeket sokszorosítva kibocsátani?

Figyelt kérdés

Tudom nem a legértelmesebb kérdés, de régóta foglalkoztat és semmit sem találtam róla a világhálón.


A válaszokat előre is köszi. :)


2010. febr. 16. 00:23
 1/9 anonim ***** válasza:

ehhez szükséged lenne egy olyan szerkezetre ami minden (vagy többezer) különféle szagot elő tud állítani. Egy ilyet elég nehéz létrehozni (bár voltak vele próbálkozások).

Egy tetszőleges gázelegy összetételét egyébként meg tudod határozni, csak rettenetesen drága és rengeteg műszer kell hozzá.


Egyébként mi haszna lenne egy ilyen szerkezetnek egyáltalán?

2010. febr. 16. 00:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
Például moziban próbálták ki úgy, hogy a kép és a hang mellé szagokat fújt a nézők közé egy szerkezet, természetesen a film menetéhez illeszkedően pl füst, virágos rét, stb. Enyhén szólva nem aratott osztatlan sikert:D Meg persze ez előre be volt állítva...
2010. febr. 16. 00:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Nem nagyon egyszerű a dolog. A szagérzet nem más, mint egy biokémiai rekció egy adott anyag és az orrnyállahártya megfelelő receptorai közt. Az anyagtól nem elválasztható a szaga, azaz az anyag maga a szag. Ha például benzinszagot érzel, akkor magának a benzinnek a molekulái lépnek reakcióba a nyálkahártyával, azaz lehetetlen benzinszagot benzin nélkül előállítani (feltéve, hogy más anyag nem képes ugyanerre a reakcióra).


Ha két eltérő anyag ugyanazt a szagérzetet váltja ki, akkor az azt jelenti, hogy a két anyag ugyanazt a reakciót hajtja végre a nyálkahártyán. De ez nagyon-nagyon ritka, én igazából nem tudok egyet se mondani.


Egy komplex szag esetében (pl egy ételnél vagy egy parfümnél) nem csak az összetevők minősége számít, hanem az egymáshoz viszonyított arányaik is, vagyis ha az egyik összetevőből több vagy kevesebb van mint máskor, akkor akár egészen más szagot is érezhetünk.


Namost olyan gép létezik, ami meg tudja mondani egy adott mintáról, hogy milyen anyagok vannak benne, persze megvannak a maga korlátai, de létezik. (A tömegspektrométer és az infravörös spektrométer a legjobb erre a célra.) Az egyik probléma, hogy ezek a gépek egy bizonyos koncentráció alatt nem tudják kimutatni az anyagokat, azaz ha az egyik illatkomponens az érzékelhetőség határain kívül esik, akkor a gép nem fogja tudni megmondani az adott összetevőt (de attól még lehet, hogy az orrunk érzi). A másik probléma, hogy ezek a gépek (főleg a tömegspektrométer) ismert adatok alapján dolgoznak, azaz ha egy új, eddig ismeretlen vegyület van a mintában, akkor nehéz megmondani, hogy mi az. A harmadik gond pedig, hogy a mintavételkor felborulhat az egyes illatkomponensek aránya, és még ha meg is tudnánk mondani, hogy mi van benne, akkor se tudnánk a pontos arányt és így a pontos illatot visszaadni. Ja, és persze az analízis időigényes, így olyan sose lesz, hogy szippant-analizál-illatot kibocsát egy percen belül.


De tegyük fel, hogy valahogyan ki tudjuk analizálni a mintákat, és igazából nem is kell feltenni, mert ez ma már egy létező dolog egyes hi-tech laborokban. Viszont mi kell a szag előállításához? Maga az anyag. Például egy fűszernövény szaga akár egy tucatnyi különböző kémiai komponensből is állhat. Egy jó sült csirke illata akár több száz kémiai vegyületet is tartalmazhat. Egynémely illat tartalmazhat olyan vegyületet, amit még előállítani se tudunk. Ahhoz, hogy a gépünk tetszés szerinti illatokat tudjon előállítani, rendelkeznie kellene egy hatalmas anyagtárolóval, tele az összes kémiai komponens tiszta formájával (mondjuk többezer kicsi üvegcse a gép belsejében), amit alkalom adtán összekeverhetne és a levegőbe szórhatna. (Az kizárt dolog, hogy egy hordozható gép a helyszínen rakja össze az adott vegyületet, mert a vegyületek "építése" nagyon komoly labort, sok időt, és egyedi szaktudást igényel, ami nem férne el egy értelmes méretű gépben.)


És egy ilyen gép is nyilván korlátozott felhasználású lenne, hiszen például kábítószer szagot nem tudna kiadni, minthogy a kábítószer szag maga a kábítószer - ahogy fentebb is írtam.


Szóval szerintem kevéssé reális az, hogy egy gép bármely szagot a levegőbe szórjon. Az sem valószínű, hogy az illatelemző és az illatkibocsátó részt valaha is összekapcsolnák. (A fent említett elemző gépek elég nagyok.) Ha valaki csinálna is illatkibocsátó részt, akkor is korlátozott felhasználásút, és valamiylen előre programozhatót, ami egy adatbázis alapján elő tudna állítani mondjuk 100 különböző illatot.

2010. febr. 16. 00:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
Elfelejted hogy ilyen hogy csak szag nincs.Aminek szaga van az gázállapotú vegyület. A metánnak CH4 pld nincs szaga ezért kevernek hozzá egy szagosítót etil-merkaptán CH3-CH2-SH vegyületet, így az utóbbi szagát érzed.
2010. febr. 16. 00:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
Ricsi Rich-nek van ilyen:))
2010. febr. 16. 01:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:

"két eltérő anyag ugyanazt a szagérzetet váltja ki"


Még az izomereknél se fordul elő. Az n-propilalkohol és az izo-propilalkohol se kelt egyforma szagérzetet

2010. febr. 16. 01:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
Ez attól is függ, hogy az ember hány különböző szagot képes megkülönböztetni. Úgy értem le lehetne szűkíteni a tárházat jellegzetes szagokra, vagy "alap szagokra". Úgy értem van különbség például az alma ital és az alma (gyümölcs) között, de alapvetűen ugyanazt jelenti az agy számára, egy alma jelenik meg az érzetre.
2010. febr. 16. 01:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek a válaszokat, különösen a 0:53-as válaszolónak, hogy majdnem csak éjjel 1 órakor ilyen kielégítő választ adott.
2010. febr. 16. 01:22
 9/9 anonim ***** válasza:

"Még az izomereknél se fordul elő. Az n-propilalkohol és az izo-propilalkohol se kelt egyforma szagérzetet"


A szagérzet epitóp függő, így ilyesfajta izomerektől nem is várnám, hogy kialakuljon. Itt egy cikk, ami szerint léteznek nagyon hasonló szagú anyagok, de ezek nem kémiai szerkezetükben hasonlóak, hanem a térkitöltésük hasonlít egymásra. [link]


"Elfelejted hogy ilyen hogy csak szag nincs.Aminek szaga van az gázállapotú vegyület. A metánnak CH4 pld nincs szaga ezért kevernek hozzá egy szagosítót etil-merkaptán CH3-CH2-SH vegyületet, így az utóbbi szagát érzed."


[Nem tudom eldönteni, hogy ez utóbbi bejegyzés nekem szólt-e, pár perccel utánam érkezett. Ha igen, akkor:


Egyrészről nem állítotottam, hogy mindennek van szaga. Egy anyag hiába jut el az orrba, ha ott nem tud reakciót kiváltani a nyálkahártsa receptoraival. Senki nem mondta, hogy a gázszagot a metán okozza, de ugye hiába is hívjuk gázszagnak, az igazából merkaptánszag.

Másrészről pontosan azt állítottam, hogy "ilyen, hogy csak szag nincs". Ugyan más szavakkal: a szag maga az anyag. Ebben nyilván benne van, hogy annak az anyagnak (arról származó részecskéknek) valahogy el kell jutnia az orrba, tehát mondjuk a gyémántnak ezért nincs szaga. ]


Azzal vitatkoznék, hogy csak gáz halmazállapotú vegyületeknek lehet szaguk. Porlasztott mikrocseppek vagy egy nagyon finom por ugyanúgy képes elhatolni a szaglóhámhoz, és szagérzetet kiváltani.

2010. febr. 16. 11:06
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!