Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Régebben, mikor az emberek...

Régebben, mikor az emberek nem ettek ennyi tartósított, vegyszerezett mű élelmiszert, magasabb volt az átlagéletkor? Kevesebb volt a megbetegedés?

Figyelt kérdés
Persze nem a középkorra gondolok,hanem kb a szocializmus időszakára

2017. márc. 31. 15:14
 1/7 anonim válasza:
75%
Nem volt magasabb az átlagéletkor. Az orvostudomány is fejlődik
2017. márc. 31. 15:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:

Ebben a kérdésben inkább az egészségügy fejlődése a számottevő dolog, emellett elég elenyészőnek gondolnám a táplálkozási szokások hatását.

De azért érdekes lenne megnézni egy olyan kutatást, hogy vajon a tartósításra és ízesítésre használt mesterséges anyagok egyáltalán több kárt okoznak-e, mint amennyi hasznot a tartósítás hoz, mert ebben sem vagyok biztos.

2017. márc. 31. 15:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 hollófernyiges ***** válasza:
100%
A várható élettartam folyamatosan nő. Nálunk pl éppen amióta elterjedt a kapitalizmus öt évet nőtt.
2017. márc. 31. 16:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Régebben még kevesebbet tudtak a vegyületek fiziológiai hatásáról, pl. ezért gondolták jó ötletnek az 50-es években, hogy DDT rovarirtószerrel mosassák le az embereket, amiről aztán később kiderült, hogy egyrészt rákkeltő, másrészt felhalmozódik a zsírszövetekben. Ugyanígy a ~30-as években volt divat rádium-bevonatos óraszámlapokat készíteni, mert világított a sötétben, az meg milyen menő már. Az mellékes volt, hogy a rádium sugárzik és mindenféle védőfelszerelés nélkül vitték fel a festéket a munkások a számlapra.


Kicsit romantikus/idealizált az az elképzelés, hogy régen minden jobb, tisztább, természetesebb volt.

2017. márc. 31. 17:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Azoknak a vegyszereknek kb. a 95%-a nyom nélkül ürül ki a szervezetből, vagy változatlan formában mint ahogy bekerült, vagy lebontja kisebb molekulákra a szervezet, de nem építi be. A maradék 5%-ból (amelyeknek van bárminemű élettani hatása) pedig keveset használnak, kevés élelmiszerben, és azokat is megpróbálják idővel helyettesíteni valami mással, lehetőség szerint (mint pl. az aszpartamot). Ezeknek is nagy része azért, mert csak hosszú távon (évtizedek alatt) mérgezőek vagy van mérgező hatásuk, ennyi idő pedig többnyire nincs a tesztekre.


Szóval ez a "vegyszerezett mű élelmiszer" dolog jócskán el van azért túlozva. Ráadásul van egyfajta pszichológiai hatása is: mondjuk van egy adalékanyag, ami valamikor megkapta az E-besorolást. Erről 15 év múlva kiderül, hogy nagy dózisban vagy gyakran fogyasztva növeli mondjuk a végbélrák kockázatát. Mi jön le ebből az egyszeri embernek? Az, hogy az E-számok rákkeltőek. Pont. Közben meg van E-száma a C-vitaminnak is (E300), ami létfontosságú az emberi szervezet számára, vagy pl. a közönséges CO2-nek is (E290), ami az üdítőitalok, sörök, pezsgők habzását biztosítja.


Szóval nem, nem volt magasabb az átlagéletkor, és többnyire nem számottevően magasabb a mai élelmiszerek "vegyszertartalmának" mennyisége sem, mint ezelőtt 20, 50 vagy 200 évvel volt.

2017. márc. 31. 18:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 hollófernyiges ***** válasza:
Ha nem is a halál, de azért vannak fura dolgok, amik feltehetően a kémiai terhelés számlájára írhatók. Ilyen az allergia népbetegséggé válása az utóbbi 25-30 évben, vagy hogy a férfiak spermaszáma a 60-as évek óta a felére csökkent.
2017. ápr. 1. 08:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
Ez ugyan igaz, de ez az átlagéletkort nem csökkenti, legfeljebb az életminőséget.
2017. ápr. 3. 01:11
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!