Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mit jelent a "hogyhogynem" szó?

Mit jelent a "hogyhogynem" szó?

Figyelt kérdés

Pl. "Kerestem a barátnőmet a tömegben, és hogyhogynem ott állt előttem."

Ez így helyes-e?

2012. jún. 12. 14:03
 1/6 anonim ***** válasza:
13%

Helyes: Hogyhogy nem?

Ez végül is rövidítve van, annyit tesz: Hogyan lehet/fordulhat elő, hogy nem...

Ebben az értelemben, mint a példa mondatban is szokták használni, de szerintem nyelvtanilag nem helyes. Ettől eltekintve a köznapi beszédben gyakran találkozni ezzel.

2012. jún. 12. 14:09
 2/6 A kérdező kommentje:
Tehát nem lehet azt mondani, hogy "lám", "lám csak", "nézzenek csak" jelentése van, mint a példamondatban?
2012. jún. 12. 14:26
 3/6 anonim ***** válasza:
44%

Nem újmagyarul beszélünk!

A helyes: "hogy - hogy nem". Utána vesszőt is kell tenni. Ez egy választási lehetőséget jelöl.

2012. jún. 12. 14:30
 4/6 anonim ***** válasza:
0%
A sum általában, így a függvények esetében is a latin Summa rövidítése, ami összegzést, összeadást jelent.
2012. jún. 12. 14:38
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Itt a jó válasz, aki nem tudja az ne vezesse már félre a kérdezőt.

Tehát "hogy, hogy nem"

2012. jún. 12. 14:42
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2012. jún. 12. 14:46

További kérdések:

Milyen nyelvjárásra vagy helyesírási hiba berögződésére utal ez a beszéd?

Lett egy új kollégám, aki tárgyesetnél következetesen kihagyja az ejtéskönnyîtő magánhangzót, akkor is, ha az mindenkinek evidens. Ilyeneket mond, hogy lazact, kalapt, tyúkt, síléct. Más érdekességet vagy furcsaságot nem vettem észre a beszédében.

Hogy helyes, "szelíd volt, és nyugodt" vagy "szelíd volt és nyugodt"?

"szelíd volt, és nyugodt" vagy "szelíd volt és nyugodt" Tudom, hogy a szelíd és nyugodt volt is helyes, de ezt a kifejezést a fenti formában is szoktuk használni, csak nem tudom, hogy írás esetén kell-e belé vessző a kieső ige miatt (mert, ha jól tudom, bent...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!