Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Van a Bükkben egy hegy,...

Van a Bükkben egy hegy, aminek mostanában elég idiótán kezdik írni a nevét. Vajon mi az igazság? Hogyan kell (ene) helyesen írni a hegy nevét? Bővebben lent!

Figyelt kérdés
Van a Bükkben egy hegy. Az a neve, hogy BÉLKŐ-HEGY. Mostanában azonban egyre több helyen látni, hogy úgy írják le, hogy Bél-kő. Tudomásom szerint, ez helyes lenne, ha a hegynek nem volna az a tulajdonneve, hogy BÉLKŐ-HEGY. Hiszen itt a BÉLKŐ maga a tulajdonnév, nem pedig a BÉL és ahhoz kapcsolódik, hogy ő maga egy kő. Kinek mi a meglátása, hogyan kell helyesen írni? Vajon majd száz éven át tévedtek a térképeken, útbaigazító táblákon, amikor BÉLKŐ-HEGY -nek írták le, és nem BÉL-KŐ-nek? Talán sokakat az téveszthet meg, hogy mára már el elhagyják a BÉLKŐ elnevezés mellől a HEGY szót, és ezért gondolják, hogy akkor már magát a nevet is ketté kell választani és így lesz a BÉLKŐ-ből BÉL-KŐ. Csak így olyan mint ha a JÁNOS-HEGY JÁ-NOS volna függetlenül attól, hogy most a BÉLKŐ-ben a kő külön választható mert értelmes szót eredményez, vagy a JÁNOS-hegynél a JÁ-NOS nem értelmes szót eredményez kettéválasztásakor. Mi a véleménye azoknak, akik nagyon értik ezt a témát? :) Köszönöm előre is a hozzáértő véleményeket. :)

#bélkő #Bélkő-hegy #külön vagy egybe írva helyes?
2017. okt. 8. 07:41
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

[link]

A Bél-kő a Bükk-fennsíkot körülölelő sziklasornak, az úgynevezett „KÖVEK vonulatának” meghatározó indító tagja a Bükk-vidék központi részének nyugati felén


ezért kő


a bél pedig régi magyar nemzetség és helynév:

[link]

[link]

2017. okt. 8. 07:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
80%
A BÉLKŐ-HEGY meg szintén helyes, egy alternatív név amiből kihagytak egy kötőjelet hogy ne nézzen ki idétlenül: "Bél-kő-hegy".
2017. okt. 8. 08:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:
És ha elvonatkoztatunk, hogy nincs a nevében a KŐ elnevezés akkor hogyan írnánk? Például Eged, János, bükk...
2017. okt. 8. 11:12
 4/7 anonim ***** válasza:

Bél egy nemzetség volt a honfoglaló magyaroknál. Ezen a területen kaptak szálláshelyet. A Bélapátfalva elnevezés is innen ered. Azaz a Bél nemzetség területén felépült apátság vonzáskörébe tartozó falu.

A Bükk ezen részén sok a sziklaalakzat, amelyet a népnyelv egyszerűen "kő" néven illet. Ilyenek a Bél-kő, Pes-kő, Őr-kő, Oltár-kő, Istállós-kő többek között. A Bél-kő tehát kötőjellel írandó, jelentése: Bél nemzetség szálláshelyén emelkedő szikla. A helyesen kötőjellel írt nevek bizonyos helyzetekben elvesztik a kötőjelet, mint például a Bélkő gerinc, amely egy sziklás hegygerinc a csúcstól kelet felé. Ez a forma később közhasznúvá válhat, ezért helyes írásmód lesz a Bélkő is a sziklacsúcs megjelölésére. Tehát mindkét írásmód helyes, nem idióta. Csak a régi magyar történelmet kell ismerni hozzá. Természetesen a János hegy semmiféle analógia alapján nem jöhet szóba. Az János, egybe írva, mert egy tulajdonnevet így írunk.

2017. okt. 8. 15:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 BringaManó ***** válasza:

#4 mindent elmondott,

és szerintem sincs értelme a kérdésfeltevésekben ezeknek:

"függetlenül attól, hogy most a BÉLKŐ-ben a kő külön választható"

"ha elvonatkoztatunk, hogy nincs a nevében a KŐ"


Ez kb. annyira értelmes, mintha azt írnád, hogy a "Duna-part"-ot akkor is kötőjellel kell-e írni, ha elvonatkoztatunk attól, hogy a "Duna" tulajdonnév...

2017. okt. 8. 22:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 A kérdező kommentje:
Akkor azok akik az elmúlt 50 évben térképekre írták a nevét, vagy különféle katalógusokba, hogy Bélkő-hegy, azok mind mind rosszul írták és csak ebben a pár évben írják helyesen a hegy nevét? Tényleg kérdem! Nem szórakozok. Akkor a régiek voltak ostobák, hogy nem tudták, hogy nem Bélkő-hegy hanem Bél-kő a neve?
2017. okt. 9. 17:25
 7/7 BringaManó ***** válasza:

1. ez is lehet

2. az is lehet, hogy változott (van ilyen)

3. az is lehet, hogy a mostaniak tévednek, és igazából Bélkő-hegy,

vagy lehet, hogy nem tévednek, csak ők lazán Bélkőnek szólítják (mintha mondjuk a Szilas-patak helyett azt mondanám, hogy elmentem a Szilashoz).

Nem tudom. Amennyit én hozzá akartam szólni, annak csak az volt a lényege, hogy a Bél-kő / Já-nos "párhuzam" teljesen fals, azt felejtsük el, nincs értelme.


A Jánosból sosem lesz Já-nos, a Bélkőből viszont könnyen lehet Bél-kő (és viszont). :-)

2017. okt. 9. 22:45
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!