Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ

Filozofia mint áltudomány?

Figyelt kérdés
Filozofiarol érdeklődnék ,hogy van valóság alapja ? Vagy csak szubjektív dolog mint sem objektív? Személy szerint az utobbi. Véleményetekre vagyok kíváncsi van e az egésznek értelme!? Álatlába a filozofiusok szentűl veszik amit állitanak pedig az nem objektív nem magyarázható értvelen .

dec. 12. 01:37
 1/8 anonim ***** válasza:
95%
Nem egzakt természettudomány, de attól még tudomány. Igen, van valóságalapja.
dec. 12. 01:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Nem mérhető dolgokkal dolgozik, ill részben azért igen. Keresi azokat a pontokat, amik az embert mozgatják, ilyen szempontból nagyon is fontos szerepe van.
dec. 12. 05:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Olvass Arisztotelészt Platón helyett, ő nagyon sok ilyen írást készített. Gyakorlatilag ez volt az egyik "pont" ahol szembe szált tanítójával Platónnal. Platónnál nagyon sok pusztán "gondolati" irányzat volt ami nem kézzel fogható (ld. pl.Ér mítosza), míg Arisztotelész inkább az mellett tette le a voksot,hogy az a fontosabb ami kézzel foghatóbb.

A fenti válaszom leegyszerűsítéseket tartalmaz, átlag, középiskolás szinten, az oldal adta lehetőségek keretei között próbáltam röviden! válaszolni. Nem tudományos értekezés Platón-Arisztotelész összehasonlítására.

dec. 12. 15:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
80%

A filozófia összefoglaló tudomány. Nem nevezhető direkt természettudománynak, bár tárgyának nagy része az. A filozófia nagy elvi kérdéseket vet fel, nem feltétlenül megold, hanem az eltéréseket és hasonlóságokat magyarázza.

Többféle irányzata egyfelől ugyanazt a megtapasztalható valóságot eltérő szemszögből vizsgálva eltérő eredetből indul ki. Más szelete a gondolkodás sémáját vizsgálva azt kutatja, eltérő gondolkodásmód vezet-e eltérő eredményekre. Amit állítanak, az objektív, hiszen az állítás a filozófiában egy gondolati séma, ami termésszettörvények szerint működik. A filozófia nem érveket mond, hanem magyaráz. Azt, mi mitől más és mi mitől azonos. Továbbá azt, hová vezet egy másfajta gondolati séma.

Amikor a természettudományok határterülethez érnek, új jelenségeket nem kellően ismerve még, beilleszteni szeretnék az addigi rendszerbe, eltérő szemszögből indulva, lényegében más filozófiai gondolkodásmódot valósítanak meg. A filozófia éppen az adott pillanatban még zavaros rendszerben teremt eligazítást, megmondva, a különféle alternatívákból való kiindulás mit is jelent és hová juthat. Az egyes alternatívák jelentik a szubjektumot (hiszen azokat más más emberek képviselik), az eredmény levezetése azonban objektív, a valóság szabályait követi.


A kérdés kommentjének utolsó mondata nem igaz. Minden kutató szentül hiszi, amit állít, enélkül nem is létezne kutatás.

dec. 12. 17:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:
De amit állít az magyarázható ? Filozófusok csak kérdéseket tesznek fel kérdésre .
dec. 12. 20:57
 6/8 anonim válasza:
100%

A filozófia tudományként alakult ki az ókorban, szinte az egész emberi tudást kertbe foglalta. Tudást és világszemléletet adott.

A filozófia fejlődése az idők folyamán oda vezetett, hogy egyes ágai önállósodtak, szaktudományokká váltak. A filozófia "magára maradt". A mai filozófia egyrészt filozófia történet, másrészt az ember szellemi (pl.esztétika) vagy társadalmi (pl. etika)tevékenységét taglaló tudomány, amely a lét legáltalánosabb kérdéseivel foglalkozik.

dec. 13. 18:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

Nemcsak állít, magyarázza is. Éppen az az egyik fontostulajdonsága (értsd: hanem teszi, csak láttatni akarja magát filozófiának, de nem az).

Kérdésre néha tényleg kérdés a válasz. Csak tudni kell megérteni.

dec. 14. 12:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

a filozófiának több ága van.


a filozófiában az indukció fogalma azt jelenti, hogy egyedi esetekből általános következtetésre jutunk.


A filozófia, régebben, magyarítva bölcselet a világegyetem, a természet, az élet okával és céljával,


a történelemben érvényesülő rendezőelvvel, a tudás és megismerés lehetőségével, a szépség, művészet és nyelv mibenlétével,


a jogi-politikai normák természetével, a cselekedetek helyes vagy helytelen mivoltával,


Isten és a transzcendencia létével foglalkozó tudományág.


a filozófia ágai ennek megfelelően a metafizika, az ontológia (létfilozófia), a történelemfilozófia, az episztemológia (ismeretelmélet), a tudományfilozófia, a logika (a 19. század végétől filozófiai logika), az esztétika, a nyelvfilozófia, a jogfilozófia, a politikafilozófia, az etika és a vallásfilozófia.


A filozófusok absztrakt fogalmi reprezentációkat alkotnak.


A filozófiai tevékenység médiuma a nyelv,

célja pedig jelentésadás a még fel nem fogottnak,

a közölhetővé tétele az addig ki nem mondhatónak.


Ennek érdekében a filozófia metaforákat használ.


a reprezentáció tárgya az emberi élet bármely aspektusa lehet.


a művészi (például irodalmi) alkotás folyamatával ellentétben a filozófia mércéket állít fel önmagával szemben, melyeket a logikától vesz át (például az ellentmondásmentesség követelményét).


a filozófia mégsem szűkíthető le a logikára, mert a logika formalizálható, a filozófia pedig többnyire nem az.

dec. 18. 20:07
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!