Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Miért azonos szinte a Rákosi...

Miért azonos szinte a Rákosi korszakbeli történelemszemlélet és a hazai nemzeti radikálisok történelemszemlélete az 1000 - 1867 közötti időszakot tekintve?

Figyelt kérdés
Miért azonos szinte a Rákosi korszakbeli történelemszemlélet és a hazai nemzeti radikálisok történelemszemlélete az 1000 - 1867 közötti időszakot tekintve? Nagy különbségeket csak az 1867 utáni történelemértelmezésben fedezhetünk fel.

2021. dec. 20. 13:00
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
91%
Miért, milyen volt a Rákosi-korszak történelemszemlélete az 1000-1867 közötti időszakról, azon felül, hogy Rákóczi jóarc, Petőfi, Kossuth jóarc?
2021. dec. 20. 13:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/18 anonim ***** válasza:
74%

Micsoda kérdés!

Neked elmentek hazulról.

Ritkán jött fekete autó az emberekért hajnalban pl. a 17. században...

2021. dec. 20. 13:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/18 anonim ***** válasza:

Ha a Rákosi korszak történelemszemlélete alatt a hivatalos álláspontot érted (korszak szemlélete ezt jelenti), akkor e kettő szinte semennyire nem volt azonos. Az nem számít az azonossághoz, ha egy történelmi időszakról ismerethiány miatt nincs vagy alig van vélemény.

Általában történelmi eseményekről nézetbeli eltérés jellemzően érzelmi alapon keletkezik, ez pedig az emlékezet sajátosságai miatt mindig a közelmúlt.

2021. dec. 20. 13:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/18 A kérdező kommentje:
NEmcsak az irracionálisan egekig magasztalt Kossuth és Petőfi mánia de a magyarirtó Bocskai, és a törökök pártján álló idegen Horvát-Cseh-lengyel származású SZLÁV király Szapolyai János is jó arc...
2021. dec. 20. 15:38
 5/18 anonim ***** válasza:
100%

Mert a hazai kommunista történelemszemlélet a magyar kálvinista történelemszemléletből merített "ihletet", bármennyire is ellentmondásosnak tűnik ez.


Igaz, más okokból, de a kálvinista és a kommunista történelemszemlélet is elítélte pl. a Habsburgokat, az előbbi, mert magyartalan, az utóbbi, mert visszamenőlegesen a burzsoázia-proletár harcot legegyszerűbben a Habsburg-nemzeti kurucos szembenállásba tudta beleerőltetni.


Lényegében a kommunista történelemszemléletnek az a logikája, hogy fogta a hagyományos törésvonalakat a magyar történelemben, amelyek evidensek a népi közgondolkodásban, és ezekre húzta a burzsoázia-proletariátus ellentétet, vagyis átértelmezte visszamenőlegesen a történelmi konfliktusokat. Ezt 1848 esetén is látjuk, ahol teljesen anakroisztikusan a proletár hősök Petőfi és Kossuth (khm) lesznek a burzsoá Habsburgokkal szemben. Ez ugyanígy van az előző évszázadokban is. Tehát aki a Habsburgok vagy az éppen aktuális királyok ellen harcolt, az mind népi hős lesz, így Bocskai, Szapolyai is, bármennyire is történelmietlen ez.


Minthogy egyébként az is történelmietlen, amiket te állítasz Bocskairól és Szapolyairól...

2021. dec. 21. 10:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/18 A kérdező kommentje:
Miért Bocskai fő elfoglaltsága nem a magyarok tömeges kiirtása volt a királyi Magyarország területén? Vagy Szapolyai nem etnikailag szláv király volt származását tekintve?
2021. dec. 21. 11:39
 7/18 anonim ***** válasza:

Bocskairól írtam a másik kérdésed alá, a #8. válasz.


https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__tarsadalomtudoman..


Szapolyai származásáról nem sokat tudok, de ha szláv volt, akkor mi van? Ha ismernéd a kort magát, tudnád, hogy nem ez számított. Az ilyen dilettáns dolgoknál egyébként érdekes megkérdezni, hogy Mátyás király esetében miért nem hozod fel, hogy oláh származású volt?

2021. dec. 21. 11:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/18 A kérdező kommentje:

Mert Mátyás 3/4 részben magyar volt, Szapolyaiban meg 0% volt a magyar származás aránya. De facto, ő volt az egyetlen magyar uralkodó akiben 1% magyar vér sem folyt.


Magyarországon mindig is léteztrek etnikai jellegű feszültségek, jóval a modern nacionalizmus megjelenése előtt, szinte a középkorban is.


OLVASS: [link] slav king&f=false

2021. dec. 21. 15:15
 9/18 anonim ***** válasza:
100%

1. A középkori rendi társadalomban nem az etnikai szárzamás számított, hanem a társadalmi helyzet. Innentől kezdve mindegy, hogy Szapolyai milyen nemzetiségű volt, ha a magyar rendi társadalom szempontjából, mint erdélyi vajda, ő magyar nemes volt. Ha ezt nem érted, akkor nincs miről beszélni, nekem meg nincs kedvem vitatkozni, mert látszik, hogy nem értesz hozzá.


2. Mit jelent az a "magyar származás aránya", amit te %-ban mérsz? :D Nagyon komoly érv, mondhatom...


3. Boldog karácsonyt.

2021. dec. 21. 15:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/18 A kérdező kommentje:

Látszik nem olvastad el a könyvet, az etnikai konfliktusok Magyarországon nem a 18.században jelentek meg mint NY-Európában, hanem a középkorban is jócskán tetten érhetőek voltak, csak komplett politikai ideológia (a nacionalizmus) nem létezett még.


OLVASS: [link]


Rasszizmus a más bőrszínű emberek iránt pedig folytonosan létezett a középkorban is.


Olvass: [link]

2021. dec. 21. 16:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!