Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Van különbség a Párhuzamos...

Hangyasajt kérdése:

Van különbség a Párhuzamos Univerzumok és Multiverzum között? És mi az a Dimenzió?

Figyelt kérdés

2019. aug. 27. 14:00
 1/7 anonim ***** válasza:
Hát ha nem érted a dimenzió fogalmát, akkor a többit sem fogod. A tér 3 dimenzós, az idő még egy, de ezek a valóságban nem különülnek annyira el egymástól, mint ahogy mi érzékeljük. Ha fogsz egy kockát, akkor annak a három egymásra merőleges éle egy-egy dimenzió. Namármost képzelj el egy negyediket (csak képzeld, mert megmutatni nem lehet), az lenne egy új dimenzió. Egyes elméletek szerint ezekben párhuzamosan a mienkkel ugyanúgy lehet valami. És mivel az is elképzelhető, hogy ott nem azonosak a fizika törvényei, nagy valószínűséggel létre sem tudott jönni semmi sem, vagy egy teljesen más jellegű világ. De az is lehet, hogy olyan mint a mienk. Nem tudjuk, mert mi nem érzékeljük, semmi nem utal a létükre, így eszközünk sincs, amivel átléphetnénk.
2019. aug. 27. 14:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 Wadmalac ***** válasza:
86%

Hát, ha a dimenzió fogalma sem tiszta, ezt nehéz lesz elmagyarázni.

A dimenzió valamilyen kiterjedést jelent. Térben és időben elsősorban.


Egy egydimenziós testnek csak hossza van. Kédimenziósnak csak hossza és szélessége, le tudod ezeket rajzolni egy papírlapra, hiszen egy síkban elférnek.

A három dimenziósnak három kiterjedése van, hossz, szélesség, magasság.

Az ilyen, három kiterjedésű testeket nevezzük térbeli testnek.

A három térdimenziót érdemes egymásra merőleges három tengely mentén elgondolni és kezelni, így tudjuk kényelmesen ábrázolni is egy koordináta-rendszerben.


Vehetjük negyedik dimenziónak az időbeli kiterjedést is, hiszen ez is egy mérhető irány, de azért ez nem teljesen azonos a három térdimenzióval.


És most jön a furább rész.

Egy kétdimenziós, síkban létező dolog nem láthatja a harmadik dimenziót, mert az az ő létezésén kívüli térben van.

Na ugyanígy nem láthatjuk mi a negyedik, a mi három dimenziónkra merőleges térdimenziót, ha létezik. Elképzelni is nehéz ezt, hiszen mi csak három D-ben látunk, élünk.

És akkor jön a kérdés, ha létezik egy negyedik (ötödik stb.?) térdimenzió, ott mi lehet?


Párhuzamos Univerzumok.

Ahogy a kétdimenziós síkokat egymásra tudod pakolni 3 dimenzióban, mint egy könyv lapjait, úgy tudod elvileg a háromdimenziós tereket egymásra rétegezni 4 térdimenzióban.

És ha ezek a rétegek léteznek, mindegyikben lehet akár még egy hasonló univerzum, mint a mienk.

Elég sok a HA.


Multiverzum.

Ez jelentheti ugyanazt, mint a fenti, de azért többféle értelmezése is lehet. Általában ugyanazt értik alatta, egy akárhány, akár végtelen sok rétegből álló párhuzamos univerzum-kupacot.

Hogy ezt úgy képzeljük el, mint könyvlap-rétegeket, vagy úgy, mintha a háromdimenziós terünk egy 4D gömb felülete lenne és a multiverzum olyan, mint egy 4D-s szőlőfürt, az már fantázia kérdése. A fizikánk erről még semmit biztosat nem tud. Lehet, hogy nincs is semmi ilyen.

2019. aug. 27. 14:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:

Amíg nem tudjuk mik azok, addig ah akarjuk van, ha akarjuk nincs. Ilyen fogalmat a tudomány saját hatáskörben nem használ. Egyes képviselői - ha úgy vélik, ezzel érthetőbbé válnak - a laikus közönséget tájékoztatni próbálva talán. De a jobbak úgy se nagyon.

A dimenzió egy, a tér (mint absztrakt fogalom) pontjainak jellemzésére szolgál. Jelentése az, hogy ahány dimenziós a tér, annyi független adat kell egy pontjának pontos meghatározásához. Persze csak akkor, ha előtte önkényesen kijelöltünk egyet, amihez viszonyítunk.

2019. aug. 27. 16:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:
Sziasztok, köszönöm szépen a válaszokat. A kérdés második felét rosszul írtam le. Úgy akartam kérdezni, hogy milyen kapcsolat van a Dimenziók és a(z) Multiverzum/Univerzum között.
2019. aug. 27. 22:45
 5/7 Wadmalac ***** válasza:

"Amíg nem tudjuk mik azok, addig ah akarjuk van, ha akarjuk nincs. Ilyen fogalmat a tudomány saját hatáskörben nem használ."

Ez nem igaz.

Ha igaz lenne, nem lennének soha új elméletek, törvények ,mert a teóriákat nem lenne szabad kimondani.


A 3+ dimenziós univerzum igenis tudományos teória. Az ezzel való foglalkozás éppenséggel lehet minimális, hiszen nincs nagyon mit kezdeni vele, amíg nincsenek rá vizsgálati lehetőségeink.

2019. aug. 28. 07:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
Hogy milyen kapcsolat van a dimenziók és a multiverzum közt? Ez így nekem kissé zavaros. Mivel mi kvázi be vagyunk zárva ebbe a 3+1 dimenziós kalitkába, nem igazán tudhatjuk, hogy mi van ezen kívül, egyáltalán van-e valami "odakint"? Lehet, hogy a mi világunk egy ötdimenziós világban lévő fekete lyuk, és mi annak az eseményhorizontján élünk. Az is lehet, hogy ezek párhuzamosan léteznek. Lehet, hogy van egy többdimenziós világ, de az is lehet, hogy vannak párhuzamos 3+1 dimenziósak. És persze az is kérdés, hogy ezekben mely dimenziók azonosak a mienkkel? De akár a mi világunk is lehet teljesen más, ha felcseréljük a dimenziókat, például az idődimenziót az egyik térdimenzióval. Egyesek szerint a világegyetem azért nem tágul egyenletesen, mert egy másik világegyetem hat rá, amellyel van egy közös dimenziónk és ezért ebben a dimenzióban erőteljesebb a tágulás. De ezeket a teóriákat nem hinném, hogy egyhamar sikerülni fog igazolni, mert az emberi agy még ennek az elképzelésére sem alkalmas. Hatalmas fantáziával el lehet képzelni, de mivel az összes technikai eszközünk csak háromdimenziós, nem igazán fogjuk tudni bizonyítani, ha csak valami idegen civilizáció nem prezentál számunkra egy olyan készüléket, ami többdimenziós.
2019. aug. 28. 08:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim válasza:

Létezik!

A csillagkapu parancsnokságon jártam :)

2020. szept. 5. 18:54
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!