Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Tudományok » Természettudományok

A kérdés

Nem lehetséges, hogy a húrelméletben lévő húrok a dimenziószám növelésével csak egy húr vagy egy pont valójában?

Szóval ha a húrelmélet szerint avilágunkat rezgő húrok alkotják, akkor növelve a dimenziót, csökkenteni lehet az alkotóelem-számot, illetve kiterjedést. Mi van, ha esetleg 12 dimenziós minden és nem húrok vannak hanem csak egy húr, vagy nem is húr, hanem csak egy pontszerű valami, ami ezek mentén a húrok mentén mozog és kevesebb dimenzióban úgy néz ki mint egy húr, a mi 3+1 dimenziós világunkban pedig mint az összes anyag és energia.

  okt. 9. 06:25  Privát üzenet  

A válaszok
1 2

Bármi is lehetséges. A kérdés, hogy ilyesmit mivel igazolnál. Felvetésböl több van, mint igazolt elméletböl. Olyan is létezik, hogy igazából 1dimenzio van, de fura távolhazások tömkelegéböl áll.

Vagy igazából nem is létezik semmi. Stb stb.

A kérdés igazolható e. Általában megkérdőjelezhetetlenül nem.

Szóval a lényeg, hogy mint matematikai modell mennyiben teszi "megjosolhatová" a világot. Ha nem teszi azzá, akkor filozófiai kérdés, ha azzá teszi, akkor hurrá, van egy közelítő modell, ami jól megközelit valamit, de nem jelenti azt, hogy a világ így müködik.A válasz 52%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 66%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/17Időpont okt. 9. 07:39 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Semmi sem biztos. A mostani modellek sem azok. A fizikának lehetnek még olyan aspektusai, amit nem is ismerhetünk, mert a világegyetem még nem vett fel olyan állapotot, ahol ezek a törvények belépnének.

Számomra ez egyszerűbbé teszi a modellt, és az élet mindig azt igazolja, hogy az egyszerűbb jobb.# 2/17Időpont okt. 9. 07:53 Privát üzenet
A kérdező kommentje:

Az hogy semmi sem létezik, valamelyest igaz. Pont a húrelmélet igazolja ezt. Hiszen amit mi anyagnak érzünk, az valójában egy nagy üres valami, néhol némi rezgéssel. Csak az idő ilyen érzékelésével mi az emberi tudat által anyagnak véljük.

# 3/17Időpont okt. 9. 07:56 Privát üzenet
De cuki mikor a gyári melósok húrelméletről meg kvantumfizikáról beszélgetnek.

A válasz 47%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 61%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/17Időpont okt. 9. 08:52 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Nem úgy működik a világ, hogy kitalálunk valami meredeket azt jéé lehet úgy van lehet nem, nem tudjuk , nem tudunk semmit. Ez nem igaz. A tudomány működik, akkor is ha hiszed vagy sem, nem hit kérdése. Az hogy számos autó van a közutakon, hiheted azt hogy kis mókusok szaladgálnak bennük és hajtják a mókuskerekeket benne és attól megy, ettől még nem lesz igaz. Dízeles vagy benzines vagy elektromos és így tovább motor van benne mely a tudomány eredményei, nincsenek kis mókusok benne melyek hajtanák. Az utasszállító repülőgépek is működnek sok sok milliónyi ember használja is, szintén a tudománynak köszönhetően működik, meg az is szintén a tudománynak köszönhető, hogy itt kérdezel és még sorolhatnám napestig.


"Bármi is lehetséges."

Nem tudunk mindent, meg a tudománynak azon része amit még nagyon nem tudunk, az nem jelenti azt hogy bármi (is) lehetséges, sőt tudjuk hogy nem igaz. Például az összes olyan részecske amit nem igazoltunk de nem is cáfoltunk hogy tényleg létezik e nem létezhet mindegyik fajta, mert vannak melyek egymás létezését kizárják.


Aztán lehet filozofálni, de így mint kvázi "hivatásos" vagy önjelölt filozófus a világ megismerése szempontjából nem visz előrébb. Csupán filozófiai úton a világ megismerése korlátokba ütközik azaz egy bizonyos szintél jobban nem vagyis van egy határa amely határt elértünk már. A filozófia a tudomány bölcsője. Belőle kezdett kialakulni a tudomány, ahol még nagyon is van mit megismerni.


"Számomra ez egyszerűbbé teszi a modellt, és az élet mindig azt igazolja, hogy az egyszerűbb jobb."


Az hogy számodra egyszerűbb, mert kevésbé kell gondolkodni. Egyszerűbb mint keményen beleásni magad a tudomány ezen részébe.


"Az hogy semmi sem létezik, valamelyest igaz. Pont a húrelmélet igazolja ezt. Hiszen amit mi anyagnak érzünk, az valójában egy nagy üres valami, néhol némi rezgéssel. Csak az idő ilyen érzékelésével mi az emberi tudat által anyagnak véljük."


Valójában ez a te meg más ezen a területen tájékozatlan, felületes személélő elképzelése. Továbbá meg játék a szavak mögötti fogalmakkal. Például ez esetben az üres mint fogalom jogtalan használata van. Impicit felruházod a semmit olyan tulajdonsággal, hogy képes rezegni. Aztán meg ebből vonsz le következtetést az emberi tudat hogy érzékeli ezt.


"De cuki mikor a gyári melósok húrelméletről meg kvantumfizikáról beszélgetnek."


Ezt nagyon adom. Lehet bolti eladó stb is, nem leminősítve ezzel egyik foglalkozást sem. Csak hogy messze nem kompetens a témában. Amivel alapvetően nem is baj, hogy érdeklődik a téma iránt akkor se ha nem is megy bele mélyen. A gond ott van, ha például ilyen műsort leadnak az állami televízióba konkrétan megnevezve a Világokon át című sorozat ami volt. Ilyen hogy zongoraművész aki biztos nagyszerűen ért a zongorákhoz, semmi baj nincs azzal, de azzal már inkább hogy olyan mély fizikai , kozmológia kérdésekben nyilatkozik és összeállítanak ilyen műsort, nem olyanokat kéreznek meg aki 0-24-ben ezzel foglalkozik, nem ez a szakterülete, meg újságírónőt kérdeznek meg stb. és ebből összeraknak egy egész sorozatot és tudománynak merik nevezni.


Az a 11 meg 26 dimenzió nem csak úgy ad hoc módon jött elő, hanem a modellből jött hogy csak egy nevet említsek Edward Witten az Institute for Advanced Study professzora. Az elméletből jött ki matematikai úton mely a kísérleti mérésekre tett jóslatokat mely esetben előbb az elmélet volt meg és utána a mérés hogy egyáltalán mit kell kimérni. Nem üti egyik a másikat vagyis vannak esetek amikor 11 van amikor 26 dimenziós modelleknek megfelelő tulajdonságokat figyelték meg amit a modellek meg is jósolnak.A válasz 33%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 86%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/17Időpont okt. 9. 14:18 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A tudomány nem attól müködik, mert pontosan megfogalmazza a müködési elvét. Hanem mert megfigyeléseken alapulva egy elég jó közelítő modellt ad arról, miként állnak logikai kapcsolatban egyes dolgok. De ez nem azt jelenti, hogy a mögé szőtt mese úgy van. Ez azt jelenti, hogy létezik egy jól közelítő matematikai modell.

A válaszíró 66%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/17Időpont okt. 9. 15:36 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Eddig csak azt hittem, hogy az orvosok ennyire beképzeltek, de látom a fizikusok is azok.

De bocsánat, hogy laikusként érdekel a téma, ezek szerint ez ma már bűn.# 7/17Időpont okt. 9. 16:59 Privát üzenet
Nem bűn, csak rohadt nevetséges.

A válasz 18%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 61%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/17Időpont okt. 9. 17:49 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"Eddig csak azt hittem, hogy az orvosok ennyire beképzeltek, de látom a fizikusok is azok."


Innen vonod le a következtetést, néhány hozzászólás alapján és ezzel egy kalap alá veszed a fizikus társadalmat. Egyrészt senki nem mondta hogy fizikusok, másrészt meg egy jegyű számmal leírható darab hozzászólás alapján aligha helyes általános következtetéseket levonni meg úgy eleve innen a gyk oldal hozzászólói alapján, maximum annyit hogy a gyk hozzászólói ilyenek továbbá más forúm hozzászólói is. Egyébként meg a [link] oldalt tudom ajánlani, de volt már ott beszólogatás tollkordás nem fizikus részéről persze, meg nagyrészt a hozzászólók többsége laikus ott is. Ettől még nem azt jelenti, hogy ilyenek vagy olyanok a fizikusok.


"A tudomány nem attól müködik, mert pontosan megfogalmazza a müködési elvét." ...


Ha ezt arra írtad amit én írtam akkor elmondom,hogy kiegészítésnek oké, de nem is írtam ennek ellenkezőjét.


"Nem bűn, csak rohadt nevetséges."


Azért ezt nem kellett volna ...A válasz 51%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 86%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/17Időpont okt. 9. 18:41 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"De bocsánat, hogy laikusként érdekel a téma, ezek szerint ez ma már bűn."


Meg persze nem bűn, nem baj, leírtam hogy mi a baj ezzel kapcsolatban, pl az a bizonyos ismeretterjesztő műsor elkészítése amit tudománynak mernek nevezni.A válasz 69%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 86%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/17Időpont okt. 9. 18:48 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
A 2019 szeptemberi felvételinél hány pont kellett a konduktorhoz? Sehol sem találtam erről friss információt. Továbbá a Semmelweis egyetem fizetőssé vált? Lehetséges, hogy már...
Hogyan lehetséges, hogy a kereskedelem és marketing diplomám beszámít a mérnökinformatikus alapképzésnél?
IGO primo-t szeretnék telepíteni Android 8-ra, de ugye köztudott, hogy pont erre nem lehetséges (mármint lehetséges, csak nem indul el). Miért van ez a probléma? Illetve van-e rá megoldás?
Ha semmilyen hatás nem terjedhet gyorsabban a fénynél, hogyan lehetséges, hogy az Ősrobbanás során egy feltételezések szerint végtelenül kicsi pont a másodperc tört része alatt...
Lehetséges olyan erős légfegyvert készíteni ami pont olyan erős volna mint egy igazi lőfegyver? (ugyan akkora lövedéket lőne ugyan olyan erővel és sebességgel? )
Aladár sátrat vert az erdőben, majd 5 km-t ment délre,10 km-t keletre,5 km-t északra, és pont a sátrához ért vissza, de addigra egy medve felfalta az élelmét. Lehetséges ez?

Kérdések a Tudományok rovatbólKérdések a Természettudományok rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!