Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Minek köszönhető, hogy a...

Minek köszönhető, hogy a gömbvillám tudományos kategória, ellenben a hologram világelmélet ezotéria?

Figyelt kérdés

Azt vettem észre ezen az oldalon, hogy ha holmi csip-csup dolgokról van szó, mint a gömbvillám, akkor minden rendben(kivéve, hogy ufó legyen, bármi lehet, de ufó nem), de ha már valami komolyabb a téma, ami akár jelentősen képes a világszemléletünk megváltoztatni, akkor rögtön besírnak és hallani se akarnak róla, hogy esetleg van itt valami turpisság és egy felsőbb hatalom.

Akkor rögtön ezotériáznak és hallani se akarnak róla, teljesen megreccsen az elméjük.

Ahogy már írtam az ufónál is.


[link]


Holott a jó öreg Occam borotva szerint is egyértelműbb, hogy egy szimuláció a világ, mint holmi 13 milliárd éves ősroppanás:D

Kb 100 év és simán fogunk tudni szimulálni ilyen világokat, de lehet még annyi se.

Ellenben ahhoz, hogy az ember létrehozzon egy ősroppanást, hát egy darabig lehet hasogatni a tűzifát abba a kazánházba, amire ez képes.


júl. 21. 14:07
 1/10 A kérdező kommentje:
Mielőtt elkezdődne a szokásos fa szoskodás mérésekről, hát Einstein se tudott egy rakás dolgot megmérni, mégis elmondta a véleményét, elméleteket gyártott.
júl. 21. 14:08
 2/10 D NMR ***** válasza:
23%
Azért kiscsillag mert a GYK Tudomány kategóriája NEM tudományos fórum. Közel nulla tudású féldebilek is a sárga földig húzhatnak le itt bárkit, akinek igaza van / lehet.
júl. 21. 14:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 Wadmalac ***** válasza:
90%

"Minek köszönhető, hogy a gömbvillám tudományos kategória, ellenben a hologram világelmélet ezotéria?"

A gömbvillámokat hitelesen sokszor megfigyelték, hatásaikat bizonyítottan megtalálták, létezésük már igazolt, létrejöttüket, működésüket ezért kutatják.

A hologram világelmélet egy hipotézis, semmi jele egyelőre, hogy valóban ez lenne, egyelőre vizsgálati módszerünk sincs rá, hogy cáfoljuk vagy bizonyítsuk.

Ez egy hipotézis, tudományos, nem ezo-téma.

De az erőltetése, mi lenne ha álmodozások és alaptalan továbbkövetkeztetések ebből a hipotézisből, nem tudományos szakemberek által, az már ezotéria.


"Holott a jó öreg Occam borotva szerint is egyértelműbb, hogy egy szimuláció a világ, mint holmi 13 milliárd éves ősroppanás:D"

Na pontosan ez a "szakértő" hozzáállás való az ezotériába.

júl. 21. 14:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 A kérdező kommentje:
Azért kifejthetted volna, hogy mi a baj a borotvával.
júl. 21. 14:22
 5/10 A kérdező kommentje:

"gömbvillámokat hitelesen sokszor megfigyelték, hatásaikat bizonyítottan megtalálták, létezésük már igazolt, létrejöttüket, működésüket ezért kutatják."

Volt idő, amikor még ennyi se volt, mégis ugyan ez volt a helyzet.

júl. 21. 14:24
 6/10 anonim ***** válasza:
94%

a gond ott van, hogy a válaszolók túlnyomó többsége pont annyit ért ezekhez a dolgokhoz, mint te, vagy mint az index újságírója, azaz kb. semmit.


valóban van olyan a tudományban, hogy holografikus elv, de ennek köze nincs ahhoz, hogy hologram lenne, vagy szimuláció (mint ahogy a színtöltésnek sincs köze a színekhez), egyszerűen ez egy jó elnevezés akkor, ha tudod miről van szó. technikailag annyi, hogy kvantumfizikában egy adott térrészben tárolt (kvantumfizikai értelemben vett) információ mennyisége nagyon úgy tűnik, hogy nem a térrész térfogatával, hanem a térrészt körülvevő felület területével arányos. azaz 2D-ben tárol 3D-t, pont mint a hologram, innen a név.

ennek azonban a fekete lyukak információ-paradoxonához, az eseményhorizontjukhoz, na meg a csatolt részecskékhez van köze, nem pedig ahhoz, amit a tudásfája és hasonló oldalak leírnak. az valóban ezotéria.


Occam borotvája ökölszabály, azaz sok esetben hasznos, de egyébként semmi köze a valósághoz, érvelni vele a szellemileg alultápláltak privilégiuma. magára valamit adó ember nem használja.


egyébként a legvalószínűbb az, hogy egy szimulációban futó szimuláció vagyunk, de nem azért, mert az egyszerűbb, hanem azért, mert lehet ugyan 10 dobókockával egy dobásból csupa 6-ost dobni, de ha látsz az asztalon 10 dobókockák és mindegyik 6-os, akkor az valószínűbb, hogy azt valaki beforgatta, nem pedig az, hogy valaki ezt így dobta.


de ettől valaki még dobott 10 kockából egyszerre csupa 6-ost, azaz volt ősrobbanás, csak jó eséllyel nem mi voltunk azok. :)

júl. 21. 14:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 Wadmalac ***** válasza:
91%

"Azért kifejthetted volna, hogy mi a baj a borotvával."

Az, hogy rosszul használod. Occam borotvája nem arról szól, hogy valami attól igaz, hogy neked a másik változat és annak igazoltsága túl bonyolult a megértéshez.

És a "nem hiszek az ősrobbanásban" nem egy tudományos téma.


"Volt idő, amikor még ennyi se volt, mégis ugyan ez volt a helyzet."

hologram-elmélet új, gömbvillám régi téma. Szóval régen NEM volt ugyanez a helyzet, mert nem is volt hologram-elmélet.

Amúgy a gömbvillámok témája az internet, a netes videók stb. előtt szintén az ezotéria határán billegett, lévén nagyságrendekkel több volt róla a legenda, mint a hiteles megfigyelés.


A hologram-világ teóriája pedig mondom, hogy nem ezotéria. Elméleti fizikusok foglalkoznak vele.

Csak ami itt, a GYK-n történik ezzel az elmélettel kapcsolatban, azt pont az elméleti kutatói hajítanák sikítva az ezóba, ha látnák.

júl. 21. 14:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Pontosan ugyanaz az indok, mint akármi másnál. Igazolható-e hogy létezik valami, vagy csak egy semmivel soha nem bizonyított elképzelés, amit ezoterikusok megalapozatlanul erőltetnek.
júl. 21. 14:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

A hologram felfedezéséért nem is olyan régen Nobel díjat osztogattak egy magyar származású tudósnak. Ez tehát egy fontos tulajdonsága a fénytörésnek, ezért vonzó felhasználás abszurd dolgok elnevezésére.

Az exhibicionista áltudósok szívesen használnak félig ismert fogalmakat, mert azt a látszatot keltik, mintha valódi tudomány lenne, amit előadnak. Meg kell hagyni, időnként formailag mesterien. A tartalom azonban merő zagyvaság.

júl. 21. 17:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

A módszer a különbség, kérdező!

A tudomány bizonyításokat használ. Ha ezekből kevés van, még akkor is tudomány.

Az ezotéria pedig felkap egy-két dolgot, ami lehet akár tény is (de nem kötelező), ötletszerűen továbbgondolja, és aztán azt erőlteti, mindenféle bizonyítás nélkül.


Ha ezt a különbséget nem érted meg, akkor téged mindig meg fognak vezetni az ezoterikusok.

júl. 21. 18:29
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!