Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mennyire pontos az időszámítás...

Mennyire pontos az időszámításunk? Pont 2021 éve kezdődött, vagy pár évnyi pontatlansággal kell erre gondolni?

Figyelt kérdés

máj. 25. 14:18
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
90%
1582-ben vezették be a ma használt időszámítást és naptárat. De elég pontosan számoltak vissza.
máj. 25. 14:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/24 anonim ***** válasza:
100%
Mivel most 2021. van, így pont 2021 éve kezdődött. (A nulladik év kérdésétől eltekintve.) Az már egy más kérdés, hogy mennyire tudni biztosan, hogy mi történt abban az évben.
máj. 25. 15:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/24 A kérdező kommentje:
Tehát ha Ádámtól Ábrahámig volt 2000év, majd Ábrahámtól Jézusig újabb 2000, akkor Jézustól a 2000 év éppen most zajlik. -Ezen gondolatmeneten haladva elég fontos korban élünk épp
máj. 25. 15:07
 4/24 anonim ***** válasza:
41%
Mivel ha a Biblia igaz(szerintem az, de ez most irreleváns), Ádám akkor is csak egy szimbólum, nem. De ettôl függetlenül sem jelent semmit.
máj. 25. 15:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/24 anonim ***** válasza:
95%

"Tehát ha Ádámtól Ábrahámig volt 2000év, majd Ábrahámtól Jézusig újabb 2000, akkor Jézustól a 2000 év éppen most zajlik. -Ezen gondolatmeneten haladva elég fontos korban élünk épp"

Ha egy mód van rá, inkább ne keverjük a vallást a tudománnyal, annak sosincs jó vége.

máj. 25. 16:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/24 2*Sü ***** válasza:
100%

> Mennyire pontos az időszámításunk?


Mihez képest? Az időszámítás egy közmegállapodás, olyan szempontból pontos, hogy ahol a mi időszámításunkat használják, ott ma mindenhol 2021-et írnak, sehol nem írnak Kr. u. 2020-at, sem, Kr. u. 2022-t.


Hogy az időszámításunk kezdete egybeesik-e Krisztus születésének évével? Valószínű nem. Hogy mikor feszítették keresztere Jézust, azt nagyon pontosan be lehet datálni. A Biblia szerint Jézus megkeresztelése Tibériusz császár uralkodásának 15. esztendejében történt, azt eléggé jól ki lehet számolni, hogy hány évvel ezelőtt történhettek a Bibliában leírt események. Csak ugye az időszámításunk nem Jézus keresztre feszítésétől, hanem a születésétől indul, a Bibliában meg pontos adat arra nézve nincs, hogy hány éves volt Jézus. Csak nagyjából lehet tudni, hogy 30 év körüli lehet. Itt viszont vannak eltérések a számításokban, de ha igaz, hogy Heródes Jézus születésekor még életben volt, akkor Jézusnak i. e. 4 előtt kellett születnie.


De mindez lényegtelen az időszámítás szempontjából, az nem Jézus tényleges születésétől kezdődik, hanem az egyházi hagyományok által meghatározottan egy adott évtől kezdve, akár abban az évben született Jézus, akár nem. Ha tehát minden kétséget kizárólag kiderül Jézus pontos születési időpontja, az időszámításunkat valószínű nem korrigálnánk emiatt.


Eddig a tudomány…


> Tehát ha Ádámtól Ábrahámig volt 2000év, majd Ábrahámtól Jézusig újabb 2000, akkor Jézustól a 2000 év éppen most zajlik. -Ezen gondolatmeneten haladva elég fontos korban élünk épp


És innen a színtiszta spekuláció…


(Most óvatosan kerüljük ki azt a kérdéskört, hogy magában a Bibliában leírtak mekkora részben tartalmaznak igazságot, és milyen mértékben spekulációk.)


Bár Ábrahámnak és Jézusnak kitüntetett szerepe van a Bibliában, de azért van egy csipetnyi önkényesség, hogy kit emelünk ki. Legalábbis szerintem az özönvíz pont annyira lényeges esemény ember és Isten kapcsolatának kontextusában, mint Ábrahámnak az Istennel való szövetségkötése.


Másrészt bár a Biblia tartalmaz leszármazási láncokat, az, hogy valaki pontosan az apja hány éves korában fogant, arra nincs folytonos információ. Amúgy az életkorok értelmezése önmagában is kérdéses. Mindenesetre ezek a 2000 évek jóval nagyobb hibahatárral ennyiek, mint annak az időtartamnak a bizonytalansága, ami Jézus születése óta eltelt.


És legfőképpen azért spekulatív gondolatmenet, mert feltételezi, hogy a világban létezik egy abszolút ciklikusság, azonos ciklusidőkkel. Igen, van a történelemnek – így a Biblia által leírt törtélemnek is – valamiféle ciklikus jellege bizonyos szempontok alapján, de ezek nem fix ciklusidőket jelentenek. A Biblia sem állít ilyet, tudományos szempontból meg nonszensz. Még ha feltételeznénk is azt, hogy a Bibliában leírtak valós dolgokat takarnak, és feltételezzük azt is, hogy következhet valamiféle vallási szempontból fontos esemény, akkor sem jelenti azt, hogy annak kb. 2000 évvel Jézus születése után kellene bekövetkeznie, nem 1200 és nem is 3700 évvel utána.

máj. 25. 18:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/24 anonim ***** válasza:
97%

Szerintem arra gondolt a Kérdező, hogyha Jézus születéséhez viszonyítunk, akkor mennyire pontos az a 2021 év.

Úgy tudom, hogy van kb. 8 év eltérés, pontatlanság. Nem tudom, melyik irányba, az sem biztos, hogy 8, de azt többször hallottam, hogy nem teljesen pontos.

Jézus biztos, hogy élt, hogy miket tett, az már vallás kérdése. De a nyugati (keresztény alapú) időszámításunk kezdete az ő születéséhez van viszonyítva.

máj. 25. 18:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/24 anonim ***** válasza:

Na igen. Egyreszt a Bibliában sincs semmi utalas ilyen ciklikussagra,

masreszt meg ha szo szerint ertelmezzuk olyan reszeit is, amit nem kene, akkor sincs eleg pontos informacio a pontos kormeghatarozasra, harmadreszt meg ha lenne is utalas ilyen ciklikussagra, semmi nem indokolna, hogy az pont egy ketezer eves ciklus, es nem mondjuk ezer.

máj. 25. 18:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/24 anonim ***** válasza:
97%

Hopp, most nézem, a hatos már bővebben leírta, mint én.

A hármas kommentre válaszolva, ha „Ádámtól Ábrahámig volt 2000év, majd Ábrahámtól Jézusig újabb 2000” az tudományos szemptontból teljesen esélytelen. Hiszen Ádám volt az első ember, az első emberi jelenlétre utaló leletek pedig nem 6000 éve születtek, hanem sokkal régebben.

A Bibliát szerintem allegorikusan kell értelmezni, úgy egészen összeegyeztethető a tudománnyal. Például az teljesen nonszensz, hogy az ismert világunk hét nap alatt keletkezett, de ha megnézzük a sorrendet...

De ezt most ne keverjük ide ebbe a topicba!

Itt van még részletesebben Jézus születéséről:

[link]

Hetes voltam.

máj. 25. 18:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/24 anonim ***** válasza:
100%
Kerdes: honnan ered a 33 éves krisztusi kor, amire sokszor hivatkozunk? Ugye annyit tudhatunk, hogy harminc koruli volt halala idejen. Ez a 33 csak úgy hasraütéses valami, vagy mi alapján gondolták pont ennyinek?
máj. 25. 18:54
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!