Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy is van ez?( Élet, baktéri...

Hogy is van ez?( Élet, baktériumok)

Figyelt kérdés
Elvileg a prokarióták voltak az első élőlények. De ezek miből jöttek létre. Illetve a Miller-Urey kísérlet alapján jöhetnek létre természeti hatásoktól aminósavak. Ezekből hogy lesznek fehérjék, illetve azokból baktérium és mrns és dns. Lehetőleg érthetően.

júl. 20. 22:07
1 2 3 4
 1/34 sadam87 ***** válasza:
100%

Hát ha valaki ezekre megmondaná a (biztos) választ, az minimum egy Nobel-díjat kapna. Nem tudjuk pontosan, hogyan alakult ki az élet. Hipotézisek vannak, hogyan történhetett a dolog.

Az egyik ilyen az RNS világ hipotézis. Eszerint először önmásoló RNS molekulák jöttek létre. (Az, hogy hogyan, egy jó kérdés. Egy lehetséges elképzelés, hogy valahol - például hidrotermális kürtőkben - olyan autokatalitikus folyamatok indolhattak be, amik elvezettek az összetettebb molekulák létrejöttéhez.)

Az élet kialakulásával kapcsolatban egy komoly problémát kell megmagyarázni (na jó, nem csak egyet, de most csak erre térek ki). A DNS csak fehérjék segítségével tud másolódni, viszont a fehérjék felépítését a DNS kódolja. Azaz egyik sem létezhet a másik nélkül. Viszont elég valószínűtlen, hogy két ilyen összetett rendszer egymástól függetlenül kialakuljon, majd összekombinálódjon.

Erre a problémára ad egy lehetséges megoldást az RNS világ hipotézis. Ennek alapja, hogy az RNS örökítőanyag is lehet (ma is így funkcionál néhány vírusban), de katalizárotként is működhet, hasonlóan az enzimfehérjékhez (az ilyen RNS-eket ribozimeknek hívják). Azaz létezhet elvben olyan RNS, amely (megfelelő körülmények között) képes a saját másolódását katalizálni.

Már képesek is voltak kutatók mesterségesen önmásoló RNS-eket készíteni:

[link]

Az RNS világ hipotézis azt is magyarázza, miért lehet olyan központi szerepe az RNS-nek a genetikai információ kifejeződésében. Miért nem íródik át közvetlenül az információ a DNS-ről a fehérjékre legalább a baktériumokban, ahol a transzláció és a transzkripció egyszerre zajlik? Ha az RNS világ hipotézis igaz, akkor azért, mert eredetileg önmásoló RNS molekulák léteztek, és először ezek kódolhatták a fehérjéket (és katalizálhatták a kialakulásukat), és ezektől vehette át a DNS az örökítőanyag funkciót. Persze még innen is elég hosszú út lehetett az élet kialakulása, sok kérdőjellel.

Ha bővebben érdekel a téma, A földi élet regénye című könyvben (Maynard-Smith - Szathmáry) például több fejezet is foglalkozik az élet kialakulásának lépéseivel.

júl. 20. 22:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/34 A kérdező kommentje:
Nagyon érdekes. De a fehérjék mégis hogy jöttek létre? Meg ha ezekre az RNS molekulákra amelyeket létrehoztak szelekciós nyomást gyakorolnának amely eléggé erőteljes és ezáltal meggyorsul a folyamat, akkor lehet hogy ezek maguktól is megtennék a következő lépést, ami az élethez kell nem? Illetve milyen információ van eltárolva a dns-ben? Sok választ várok érdekel a téma!
júl. 20. 22:41
 3/34 A kérdező kommentje:
Azt tudom hogy aminósavak vannak információként a dns-ben csak azt nem értem hogy ezek sorrendjétől hogyan lesz tulajdonság megnyilvánulás.
júl. 20. 22:44
 4/34 sadam87 ***** válasza:
100%

#3

Ez a téma a középiskolás tankönyvekben benne van, ott is utána tudsz nézni. De nagyon röviden és leegyszerűsítve itt is bemutatják:

https://www.youtube.com/watch?v=U1dIQLlVeXo&ab_channel=Z%C3%..

Vagy ha tudsz angolul, ez a videó is jó (ez is elég egyszerű):

https://www.youtube.com/watch?v=oefAI2x2CQM&ab_channel=Amoeb..

A lényeg: a DNS a fehérjék aminosav sorrenjét kódolja. Ez viszont meghatározza a térszerkezetüket, ezáltal pedig a funkciójukat. A fehérjék pedig (változatos funkcióik segítségével) kialakítják az élőlény tulajdonságait.

júl. 20. 22:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/34 A kérdező kommentje:
Megfogom nézni de pls. válaszolj a többi kérdésemre is.
júl. 20. 23:02
 6/34 sadam87 ***** válasza:
100%

"De a fehérjék mégis hogy jöttek létre?"

Nem tudom.

"Meg ha ezekre az RNS molekulákra amelyeket létrehoztak szelekciós nyomást gyakorolnának amely eléggé erőteljes és ezáltal meggyorsul a folyamat, akkor lehet hogy ezek maguktól is megtennék a következő lépést, ami az élethez kell nem?"

Igen, ez az elképzelés. Aztán vagy így volt, vagy nem.

"Illetve milyen információ van eltárolva a dns-ben?"

Ezt már leírtam.

júl. 20. 23:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/34 A kérdező kommentje:
Rendben köszönöm! Ha esetleg valaki valamit még tud hozzászólni vagy érdekességet mondani a témával kapcsolatban azt szívesen várom.
júl. 20. 23:13
 8/34 anonim ***** válasza:
100%

Én nem értek ennyire a biológiához, mint ti, de a hozzáértők beszélgetéseiből azt szűrtem le, hogy a probléma gyökere abban van, hogy az élet kialakulásának korában olyannyira mások voltak a környezeti feltételek, hogy az akkori körülményekhez alkalmazkodó kezdetleges élet, vagy annak előzményei ma már nem léteznek, így nincs miből kiindulni, mert csak a mai formák azok, amik biztosak, csak abban tudunk gondolkodni.

Lehetséges, hogy nem csak a fehérjék tudnak információt kódolni és a DNS, vagy RNS -en kívül is előfordulhat sejtszerkezet, csak az ma már nem fellelhető, így nem is lesz ebben a kérdésben soha áttörés.

júl. 21. 08:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/34 Wadmalac ***** válasza:
100%

#8: Kábé jól látod.Valóvan az a gond, hogy ma nem léteznek azok a primitívebb fokozatok, amik szinte átmenetiek az élő és önörökítő meg az élettelen természetes szerves óriásmolekulák közt.

Illetve, ha léteznek, olyan helyeken, ahol még nem tudtunk belefutni."így nem is lesz ebben a kérdésben soha áttörés."

Azért még nincs minden veszve.


Egyrészt sikerülhet létrehozni olyan "proto-RNS"-t, ami még elég primitív a természetes keletkezéshez és ennek bizonyító erejű szimulálásához, bizonyításához, de már megfelelően katalizál és örökít.

Másrészt, ha találunk bárhol más égitesten akármilyen primitív idegen életet, annak hasonlóságai és eltérései is nagyon sokat mondhatnak erről a homályba vesző kezdeti szakaszról.

júl. 21. 08:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/34 anonim ***** válasza:
100%

A prokariótákon kívül érdemes megnézni az archeákat is, azok még régebbiek.

Ezen kívül lehet tudni azt is, hogy üres (sós vízzel és aminosavakkal töltött) sejtek maguktól is kialakultak az őslevesben.

Valamint érdemes megnézni a kemotonokat: ezek olyan képződmények voltak, amelyek még nem éltek, de már tudtak szaporodni.

júl. 21. 08:49
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!