Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Három színtelen, szilárd...

Három színtelen, szilárd anyagot kell azonosítani: nátrium-hidroxidot, nátrium-kloridot és kálium-nitrátot. Rendelkezésre áll három kémcső, vegyszeres kanál és 20 °C-os víz. Mi a meghatározás menete?

Figyelt kérdés

dec. 3. 19:15
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

1. A nátrium-hidroxid oldódáskor erősen hevül.

2. A másik két anyag hűl - de lehet, hogy az egyik jóval erősebben.

3. Valószínűleg a már beazonosított nátrium-hidroxid a másik két anyaggal összeöntve még mutat valamilyen érzékekkel megkülönböztethető reakciót - de ezt nekem is még ki kéne próbálni a pontos válaszadáshoz.

dec. 3. 19:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
0%

Kiegészítés:

Ha nem tilos megkóstolni, akkor a nátrium-klorid jól megkülönböztethető a kálium-nitráttól ízleléssel is.

dec. 3. 19:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
6%

NaOH szétmarja a kanalat is.

NaOH + KNO3 összekeverésekor felrobbansz.

A megmaradt 3. anyag a NaCl.

dec. 3. 19:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
Szerintem ezeknek a szilárd verziójuk sem egyforma. A szilárd naoh kicsit átlátszó, a só nem annyira. A kno3-ot nem ismerem. De ha kettő megvan, akkor a 3. sima ügy.
dec. 3. 20:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Ha hőmérő nem áll rendelkezésre, akkor az a megoldás, hogy a NaCl oldódása során a hőmérséklet kézzel érzékelve nem változik. A NaOH oldódása során a hőmérséklet kézzel érzékelhető módon emelkedik. A KNO3 oldódása során a hőmérséklet kézzel érzékelhető módon csökken.

Az #1-esnek, aki irodalmi adatok alapján adta meg a választ, de sosem próbálta, elmondanám, hogy bár a konyhasó oldáshője pozitív, de olyan alacsony érték, hogy a kezeddel ezt nem érzékeled. [Szóval én nem írnám, hogy a "másik két anyag hűl", mert nem ezt tapasztalod, ha a kísérletet elvégzed.]

Aki a kóstolást javasolja sosem járt még kémia-laborban. Mindig tiltjuk, illetve buktatunk érte.

A NaOH NEM marja szét a vegyszeres kanalat!

A #4-esnek igaza van, képzett ember szemrevételezéssel is beazonosítja őket, mert NaCl kockarácsban kristályosodik a KNO3 meg rombos. A NaOH meg higroszkópos és nedvesedő rögök formájában van jelen a kémcsőben.

dec. 3. 23:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
0%

#5 írja:

"Aki a kóstolást javasolja sosem járt még kémia-laborban."


Válasz az 1. és 2. válasz írójától:


1. Bár fizikus vagyok, de van kémiai sufnilaborom.


2. Volt egyetemi szintű analitikai kémiai laborgyakorlatom, amit jelesre elvégeztem.


3. A történelem során a kóstolgatás alapvető analitikai eljárásnak számított. Ha tudjuk, hogy honnan származnak a vegyszerek, más nem piszkolt bele és soha nem dolgozunk radioaktív anyagokkal, akkor óvatosan meg lehet kóstolni a békebelibb anyagokat.


Persze én is ismerem a kóstolgatással kapcsolatos hivatalos doktrínát, de emellett még azt is tudom, hogy nincsen világbéke, általános jólét, stb. - így gyakorlatiasan állok a problémák megoldásához!

:)

dec. 3. 23:27
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!