Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mitől édes a cukor?

Mitől édes a cukor?

Figyelt kérdés

A cukor az szénhidrát,vagyis szén,hidrogén és oxigén.

Sem a H2O sem a CO2 nem édes.



2012. márc. 24. 21:00
 1/6 anonim ***** válasza:

Dehogyisnem: édesvíz

Ha van benne egy kis hcl, akkor már sós.

:)

2012. márc. 24. 21:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
Attól édes, hogy édesnek érzed.
2012. márc. 24. 21:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
Az atomok ritkán léteznek önmagukban. A szervezet csak molekulákat tud érzékelni. Az ízlelőbimbók a nyelven nem tudják megállapítani, hogy milyen atomokból állnak a molekulák, csak a különböző molekula-típusokat érzékelik.
2012. márc. 24. 21:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
De egy szénhidrát nem víz és szén-dioxid. Az a szénsav(, ami szintén nem édes.) A szénhidrátokban van(nak) -OH -csoport(ok) és formil-csoport is például (folyékonyan). Ha szilárd, akkor étercsoport, -OH -csoport, amiből egy glikois.
2012. márc. 24. 22:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

Amiből egy glikozidos.


Bocsánat, nem tudom, miért küldte el az előbb, nem is csináltam semmit.

2012. márc. 24. 22:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:

Mivel kielégítő választ nem kaptál, ezért leírom amit én tudok!

A ízlelés specifikusan történik, azaz a különböző ízlelő szemölcsök között, különböző ízlelő bimbók vannak, amik mind mind egy egy íz-fajta érzékelését tudják végezni. Ezek szétszórtan vannak a nyelven, de van ahol kicsit több van(ezért van az hogy pl: elöl sokkal jobban érzed az édes ízt, mint máshol)

Különféle sejtek érzékelik az 5 féle ízt(sós, édes, keserű, savanyű, umami, + a víz de az nem íz)


A sejtek csak bizonyos molekulákat, molekula részleteket, esetleg atomcsoportokat érzékelnek + ionokat is.

példák:

Édes: alkoholok (főleg a poli-alkoholok->glukonon, mannit)

aldehidek, ketonok->+alkholokkal gyakorlatilag a cukrok

nehézfém ionok: ólom, berillium sók

egyes fehérjék: amik nagyon édesek pl:taumatin,marrelin


Savanyú: ezek a savak(főleg a szerves savak)


Sós:kisméretű ionok, főleg a Na-ion


Keserű: kisméretű kationok nagy koncentrációban(kapj be

kanál sót->azonnal köpd is ki, majd meglátod hogy

keserű)

Nagyméretű kationok, alkaloidok,feniltiokarbamidok

+ahogy már mondtam a vizet is érezzük. Remélem segítettem!

2012. márc. 25. 19:34
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!